‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
-1.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriANSA trage un semnal de alarmă în cazul pesticidelor contrafăcute din comerţ

ANSA trage un semnal de alarmă în cazul pesticidelor contrafăcute din comerţ

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Procurarea și utilizarea pesticidelor din locuri neautorizate pot avea efecte negative pentru sănătatea oamenilor și plante, a anunțat astăzi Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), informează Moldpres.

Șeful Direcţiei controlul produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţi a ANSA, Mihai Negrescu, a menționat în cadrul unei conferințe de presă că oamenii sînt supuși riscului de a se intoxica cu pesticide sau alte substanțe utilizate în agricultură, pentru nimicirea dăunătorilor.

„Ținînd cont de specificul agrar al țării, majoritatea cetățenilor procură din locuri neautorizate diverse pesticide, care din păcate pot avea efecte adverse. O problemă majoră este faptul că toate pesticidele care se comercializează în astfel de locuri sînt contrafăcute și conțin cu totul alte substanțe decît cele indicate pe ambalaj”, a spus Negrescu.

Totodată, acesta a atenționat cetățenii că „pesticidele care nu sînt contrafăcute au imprimate cu laser pe ambalaj numărul lotului și data producerii lor, iar ambalajul nu are diverse imprimări colorate, care ar atrage atenția. Cel mai des produsele falsificate sînt etichetate în limba ucraineană (75%), iar informația de pe ambalaj este sumară și nu oferă detalii utile în caz de  intoxicare”. În anul curent, oamenii legii au întocmit 96 de procese-verbale de constatare a comerţului stradal cu pesticide.

‹ adv ›

Un proiect de lege privind introducerea planului național de utilizare durabilă a pesticidelor similar celui folosit în Uniunea Europeană a fost remis de ANSA către Ministerul Agriculturii și Industrie Alimentare. Potrivit acestor noi modificări, care vor intra în vigoare începînd cu anul 2017, persoanele inițiate în acest domeniu de utilizare a pesticidelor vor fi obligate să dețină certificate de întrebuințare, astfel va fi redus riscul de intoxicare și comercializare a acestora.

În țară sînt 630 de depozite autorizate de păstrare a pesticidelor, 22 de companii care importă pesticide și 30 de agenți economici care importă fertilizanți. Anual R. Moldova importă circa patru mii de tone de pesticide.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›