‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 5 mai, 2024
16.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriANSA va înăspri controalele la frontieră pentru unele produse de origine non-animală importate din...

ANSA va înăspri controalele la frontieră pentru unele produse de origine non-animală importate din mai multe țări

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Potrivit serviciului de presă al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), la 8 februarie a fost emis un ordin al directorului general al ANSA pentru aprobarea Regulamentului privind consolidarea temporară a controalelor oficiale și a măsurilor de urgență la importul în Republica Moldova a unor mărfuri din mai multe țări.

Documentul include o listă de produse alimentare și hrană pentru animale de origine non-animală din 28 de țări, care vor fi supuse unui control mai strict la frontieră.

Lista de produse se bazează pe o analiză de risc a substanțelor nocive (reziduuri de pesticide, paraziți etc) din produse. Printre acestea se numără lămâi, grapefruit, ardei, oregano uscat din Turcia, alune din SUA, nuci din Georgia, Argentina, Azerbaidjan etc.

Agenții economici care livrează aceste produse vor completa declarația pe propria răspundere, iar unitățile ANSA, din punctele de frontieră, vor efectua controlul fizic al mărfurilor, prelevând probe pentru analiză.

Rezultatele analizelor vor fi transmise unităților teritoriale ale ANSA de pe raza depozitului operatorilor economici, care vor monitoriza introducerea pe piață a mărfurilor supuse controlului și care au fost autorizate la import.

Ordinul va intra în vigoare la 7 martie. Importatorii de produse, care fac obiectul noului regulament, vor trebui să își notifice furnizorii cu privire la necesitatea de a prezenta, pentru fiecare lot de produse alimentare și furaje, rezultatele probelor și analizelor efectuate de autoritățile competente din țara de origine sau din țara de furnizare.

‹ adv ›

Fiecare lot de produse trebuie să fie însoțit de un certificat oficial, în conformitate cu un model stabilit.

ANSA precizează că ordinul este aprobat în contextul aplicării celor mai bune practici ale UE în ceea ce privește controlul la frontieră. Acest lucru va asigura un control mai eficient al mărfurilor, iar pe piață vor fi introduse doar produse sigure și inofensive.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›