‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
11.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAnul 2020 va fi cel mai cald din istoria observațiilor meteorologice. Se așteaptă schimbări...

Anul 2020 va fi cel mai cald din istoria observațiilor meteorologice. Se așteaptă schimbări ireversibile pentru planetă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Pentru acest an este de așteptat ca temperatura medie de pe planetă să stabilească un nou record, potrivit prognozelor Serviciului Meteorologic Britanic (Met Office). Astfel, temperatura medie de pe planetă va depăși cu peste 1,1°C indicele înregistrat în epoca preindustrială. Această prognoză se bazează pe schimbările din ultimii ani, când temperatura medie a fost cu peste un grad mai mare decât în ​​perioada preindustrială și, după cum spun meteorologii, este rezultatul încălzirii globale antropogene, scrie Theguardian.com.

Și asta în condițiile în care în acest an fenomenul El Niño nu este prognozat.

„În anii în care El Nino nu este observat, influența efectului de seră este clar vizibilă și se pot face previziuni exacte privind încălzirea antropică”, a explicat profesorul Adam Skife, șeful departamentului de prognoză pe termen lung al Serviciului Meteorologic.

*El Niño se produce in zona tropicală, sudică, a Oceanului Pacific, din cauza încălzirii la suprafață a apelor oceanului și a deplasării acestora dinspre partea vestică spre partea estică, generând pe litoral secete, furtuni și inundații. Acest fenomen generează anomalii climatice pe întreaga planetă.

Temperatura de pe planetă a crescut deja cu mai mult de un grad comparativ cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Și în acest an, așa cum era de așteptat, va fi mai mare cu 1,11°С (potrivit estimărilor între 0,99 și 1,23°С). Cu o creștere totală a temperaturii globale cu mai mult de 1,5°C, comparativ cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, oamenii de știință atenționează că clima planetei suferă schimbări ireversibile. Și dacă tendința actuală se va menține, aceste schimbări vor avea loc în următorii 20 de ani.

Met Office a folosit aceleași metode de calcul anul trecut pentru a prognoza temperaturile din 2019, iar observațiile arată că temperaturile au corespuns estimărilor generale. Creșterea temperaturii a fost inegală pe tot globul, încălzirea în zona arctică fiind mult mai rapidă decât media. Gheața din Groenlanda se topește de șapte ori mai repede decât în anii 90, potrivit cercetărilor.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›