‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleApicultor: Dăm mierea „de pomană” la export, iar în grădinițe și școli se consumă...

Apicultor: Dăm mierea „de pomană” la export, iar în grădinițe și școli se consumă zahăr la greu

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Foca Cerevatîi este apicultor cu o experiență în domeniu de peste două decenii. Acesta susține că în toți acești ani, sectorul apicol se confruntă cu probleme ce ar putea fi soluționate mult mai ușor cu implicarea statului.

Cele mai stridente țin de prețurile mici oferite pentru miere, dar și necesitatea de a promova consumul de miere, dar și alte produse la nivel local.

„Sunt de 24 de ani în apicultură, însă în toți acești ani prețurile oferite apicultorilor pentru miere sunt extrem de mici. Anul acesta, per general, foarte mulți apicultori nu au obținut nimic și au trebuit să hrănească albinele pentru a le salva, iar prețul nu diferă prea mult de cel din anii precedenți. Avem toate cele necesare pentru a ne dezvolta, pentru a produce un produs finit aici, în țară, nu să exportăm peste hotare cu prețuri „de pomană”, ne-a spus Foca Cerevatîi.

Potrivit apicultorului, pentru soluționarea problemei ar trebui să se implice statul, care să elaboreze Programul Național al Apiculturii astfel încât să fie promovat consumul local de miere, dar și mierea autohtonă pe piețele externe.

„În grădinițe, școli se consumă zahăr, iar noi exportăm mierea peste hotare. Avem mulți copii bolnavi, iar mierea este apreciată peste hotare datorită proprietăților pe care le are. Am putea deschide sanatorii în păduri, am putea livra cantitățile necesare instituțiilor de învățământ. Sunt țări în care mierea e pusă în capul mesei, la noi nici pe departe. Eu cred că dacă ne-am aduna cu toții, am face multă treabă bună. Dacă ne-ar oferi un lot de teren în pădure, unde am putea construi căsuțe terapeutice, am putea dezvolta ceva local. M-am adresat la Ocolul Silvic din regiune, dar mi-au spus că este interzis așa ceva”.

‹ adv ›

Foca Cerevatîi susține că de aceeași părere sunt mai mulți apicultori din regiune, împreună cu care s-ar putea asocia, însă resursele de bani de care dispun sunt foarte mici.

„Noi vrem să dezvoltăm un proiect împreună, dar nu știm unde să ne adresăm și cine ne-ar ajuta. Iată așa și ajungem să vindem miere cu prețuri mizere, iar de câștigat au cei ce nu au nicio treabă cu apicultura. Este foarte trist, din acest motiv oamenii și pleacă, pentru că nu au de ce să se rețină în țară. Am putea face lucruri foarte frumoase, dacă ar fi mai mulți oameni responsabili”.

Apicultorul planifică să elaboreze un proiect pentru a-l implementa împreună cu alți apicultori, însă acesta nu cunoaște unde ar putea solicita suport.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. Nui nimic strașnic ,
    In zona finanțelor la fel guvernele multor țări la fel se țineau de sistema veke si inutila si acele persoane care cu adevărat vedeau cum merg in mormânt toate visele lor mari din pricina incompetenței conducatorilor țării au creiat propria sistema care a depasit toate epocrizia se numeste „bitcoin”(clar albinile nu ai sa le virtualizezi,,,), dar trebuie de construit propria sistema cum sa trecem peste toate fără a fi dependenți de parerea epocii de piatra si limita ei …

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›