‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
9.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleApicultori: Amenzile aplicate fermierilor sunt simbolice, iar noi rămânem doar cu pagube și albine...

Apicultori: Amenzile aplicate fermierilor sunt simbolice, iar noi rămânem doar cu pagube și albine moarte

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Majoritatea apicultorilor ce au suportat pierderi ale familiilor de albine din cauza pieirii în masă a acestora ca rezultat al acțiunii unor pesticide susțin că nu sunt despăgubiți, ori amenzile aplicate pentru producătorii ce nu respectă Legea apiculturii nu acoperă nici pe departe pagubele produse.

„Este absolut necesar de schimbat ceva. Lucrăm asupra unui proiect și sperăm în câteva luni să reușim să elaborăm un mecanism de suport pentru apicultori. Ani la rând apicultorii rămân pătimași. Amenzile simbolice aplicate de câteva sute sau mii de lei nu acoperă cheltuielile de sute de mii suportate în fiecare an de apicultori. E strigător la cer ce se întâmplă”, susține Ion Maxim, președintele ANARM.

*Conform Hotărârii Guvernului nr.1045/2005 utilizarea chimicalelor la protecția culturilor agricole și celor silvice fără avertizarea deținătorilor de albine se sancționează cu amendă de 20 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de 30 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere.

Recent, Mircea Trifan, apicultor din Strășeni a pierdut mai mult de jumătate din familiile de albine pe care le avea. Acesta susține că motivul ar fi stropirile realizate de un agricultor din zonă.

„Nu am fost înștiințat de stropiri. Am chemat reprezentanții ANSA, au făcut un proces de constatare, au fost prelevate probe și după m-au trimis să fac eu expertiza (care costă circa 1200 de lei). Apoi, trebuie să mergi în judecată, care durează foarte mult. Cred că cheltuielile trebuie suportate de ANSA, iar paguba să fie acoperită de făptași. La noi nu se face dreptate”, a menționat în grupul nostru pe Viber Apicultura Mircea Trifan.

ANSA trebuie nu doar să înregistreze pagubele – albinele moarte, ci și indice sursa, susține Ion Maxim. De aceeași părere sunt și apicultorii, care solicită ca să fie prelevate probe nu doar din prisacă, ci și sursa posibilă de intoxicare.

„Fermierii au un jurnal special în care sunt obligați să scrie fiecare tratament realizat, ceea ce puțini o fac. În unele raioane reprezentanții ANSA fac lucrul corect, în altele nici pe departe. Conform legii, aceștia trebuie să preleve probele, însă uneori ne spun s-o facem noi. Nu este posibil de prezentat dovezi că motivul pieirii sunt stropirile. Într-un final, fermierul primește o amendă simbolică de câteva sute sau mii de lei, iar noi rămânem cu pierderi de zeci sau sute de mii. Pentru a ni se achita ceva, trebuie să mergem în instanță, dar pentru aceasta avem nevoie de dovezi, pe care noi nu le putem obține”, susțin apicultorii.

Conform Legii apiculturii persoanele fizice şi juridice vinovate de încălcarea legislaţiei, fapt ce a condus la pricinuirea de daune albinelor şi apicultorilor, restituie integral contravaloarea pagubelor de facto şi a venitului ratat care putea fi obţinut într-un sezon apicol.

Potrivit apicultorilor, laboratoarele din țară nu sunt dotate corespunzător, astfel unele analize nici nu pot fi efectuate, iar să demonstreze motivul real al pieirii albinelor este destul de anevoios.

„Agricultorii fac tratamentele vineri sau sâmbătă, cu produse care au perioadă scurtă de acțiune, însă atunci apicultorii nu au unde se adresa și nu pot demonstra nimic”.

‹ adv ›

Contactat de Agrobiznes, Vitalie Carauș, șeful Direcției Sănătatea și Bunăstarea Animalelor a explicat că reprezentanții direcției pe care o reprezintă sunt responsabili doar de prelevarea probelor de la stupină, iar prelevarea probelor din zona posibilă de intoxicare nu intră în atribuțiile direcției.

„Noi suntem agent constatator, iar laboratorul prezintă motivele pieirii. Aceste rezultate sunt obținute în circa 2-3 zile lucrătoare. Apoi, pătimașul trebuie să sesizeze comisia care să se deplaseze la fața locului, pentru a analiza registrul cu produse aplicate de fermier”, adaugă Vitalie Carauș.

Apicultorii, însă, susțin că fermierii nu indică corect produsele în registru, iar probe de pe câmp nu sunt prelevate.

Am contactat reprezentanții Direcției Protecția Plantelor pentru a afla dacă sunt sau nu prelevate probe din teren, însă pe parcursul zilei aceștia nu au răspuns la telefon.

‹ adv ›

Amintim că, potrivit Legii apiculturii persoanele ce aplică tratamente chimice pe terenuri sunt obligați să prezinte din timp primăriilor graficul de tratare a terenurilor şi să le înştiinţeze cu cel puţin 7 zile înainte de a începe tratarea, indicând concret data şi ora începerii şi sfîrşitului, metoda tratării, denumirea preparatului şi concentraţia administrării acestuia, precum şi gradul lui de nocivitate.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›