‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleApicultori: Ne-am așteptat la pierderi mai mari de albine după sezonul rece

Apicultori: Ne-am așteptat la pierderi mai mari de albine după sezonul rece

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Seceta și problemele din 2020 au afectat esențial toate sectoarele, inclusiv apicultura. În zone în care aceasta și-a lăsat amprenta, dar și în care nu au fost realizate tratamentele și lucrările în stupină la timp, apicultorii, având familiile de albine slabe, au declarat pierderi esențiale.

Am apelat la mai mulți din aceștia pentru a afla care e situația în cadrul stupinelor acestora, iar ei, în mare parte, ne-au menționat că, s-au așteptat la pierderi mai mari.

„A fost un sezon de-a dreptul dificil, de aceea am intrat în sezonul rece cu unele temeri, ne așteptam la pierderi mai mari. Dar, avem doar circa 5%, ceea ce consider că este normal. Ne-am străduit să realizăm tratamentele, să hrănim albinele la timp, astfel ca în perioada rece să nu fie supuse unui stres prea mare”, explică apicultoarea Ana Arnăut.

Situația însă, diferă de la stupină la stupină:

„În anul 2020, din cauza condițiilor vremii, nu am putut majora numărul familiilor de albine. Am depus efort pentru a le menține în stare bună. Suntem apicultori certificați ecologic, astfel metode de menținere a sănătății albinelor avem mai puține la îndemână. Avem pierderi de circa 20%. Sperăm sezonul inițiat să fie mai bun”, explică apicultorul Valeriu Ceancasciuc.

‹ adv ›

Adrian Grițcan ne-a spus că pierderile înregistrate nu depășesc 5%.

„Datorită faptului că albinele nu au fost antrenate la colectarea mierii la floarea soarelui, familiile se simt relativ mai bine, deoarece nu s-au epuizat atât de mult. Desigur, sunt slăbite, însă pierderile sunt în limita normalului. Nu aș spune că se deosebesc de cele din sezoanele anterioare. Totodată, am schimbat stupii din lemn pe cei de poliuretan, posibil și acest lucru a influențat starea acestora. La moment, avem pierderi minime, de până la 5%. Credeam că pierderile vor fi mai mari, mai ales că lipsa polenului influențează starea albinelor”, ne-a spus Adrian Grițcan.

În alte zone, apicultorii au declarat pierderi de până la 30%, însă asupra acestui factor au influențat și stropirile realizate fără a anunța apicultorii:

„Spre regret, avem pierderi de circa 30%. Însă, acest lucru a fost provocat de faptul că am pierdut în sezonul anterior o parte din albine, fiind otrăvite în urma stropirilor cu pesticide. Astfel, starea albinelor la intrarea în iarnă nu a fost tocmai bună, iar pierderile produse din cauza secetei nu le putem estima exact”, ne-a spus apicultoarea Ludmila Gotornicean.

Citiți aici despre principalele lucrări necesare de realizat în perioada de primăvară.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›