Provocările cu care s-au confruntat apicultorii în anul curent sunt, în mare parte, o consecință a problemelor din anul 2020, care a fost unul anevoios și cu pierderi.
Chiar dacă 2021, a fost mai blând și s-a reușit recoltarea unei cantități mai mari de miere. Totuși, 2022 a venit cu provocări majore care, în comun cu cele precedente, au făcut anul destul de complicat, iar apicultorii înregistrează pierderi de familii, susține Ion Maxim, directorul executiv al Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova.
Ion Maxim spune că a urmat o altă încercare, iar apicultorii care nu au fost atenți la îndemnurile lansate de Asociație nu au format cuibul și nu au efectuat tratamentele necesare imediat după terminarea culesului, adică la sfârșitul lunii august, au suportat pierderi.
Situația actuală din sectorul apicol se datorează mai multor factori: seceta severă din anul curent, menținerea albinei pentru cules, efectuarea tratamentelor la timp, asigurarea cu hrană.
O altă problemă o reprezintă și prețurile mici oferite de exportatori, ceea ce a dus la micșorarea cantităților exportate.
Îndemnul directorului Asociației este ca apicultorii să fie atenți, să monitorizeze stric situația din stupină și să se consulte cu specialiștii din domeniu.
Contactat de Agrobiznes, Valentin Roșca, șeful Direcției politici în sectorul zootehnic, MAIA, a menționat că pe parcursul a nouă luni ale anului curent au fost exportate 2098 de tone de miere, în timp ce, în aceeași perioadă a anului 2021, au fost exportate 1 675 de tone.
Italia, România, Germania, Cehia sunt principalele țări în care Republica Moldova exportă miere de albine și acestea se regăsesc practic în toți anii, a mai adăugat Valentin Roșca.
Comentarii