‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleApicultorii alarmați: Din cauza secetei albinele nu au suficientă hrană

Apicultorii alarmați: Din cauza secetei albinele nu au suficientă hrană

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Seceta din acest an a influențat și activitatea albinelor, care, din cauza umidității scăzute, nu au suficient nectar. Mai mulți apicultori au scris în grupul nostru pe Viber Apicultura despre faptul că acest sezon s-a dovedit a fi fără suficiente surse de hrană pentru o nutriție bună a albinelor.

Acest lucru, potrivit apicultorilor, ar fi caracteristic pentru o bună parte din regiunile din țară, însă problema este mai stridentă în unele raioane din sudul și centrul țării, unde de câteva luni nu au căzut precipitații.

„Am pus hrană deja de două ori. Totul este uscat, albinele nu au de unde avea suficientă hrană. Rapița este grav afectată de secetă, iar câmpurile unde mai sunt ceva flori, sunt destul de departe amplasate de stupină. Am semănat facelia, sper să plouă și să crească”, a explicat Serghei Corosan, apicultor din raionul Dubăsari.

Același lucru a fost confirmat de apicultori din Anenii Noi, Strășeni, Nisporeni, dar și alte raioane.

‹ adv ›

În acest context, Agrobiznes a solicitat câteva recomandări pentru această perioadă de la specialiștii de profil din țară.

„Cred că este o problemă a tuturor, nu doar a unor apicultori. Trebuie să intervenim de fiecare dată când natura nu oferă suficient nectar și polen. Aici vorbim de secetă, ploi sau alte fenomene naturale. În acest caz, trebuie să asigurăm albinele cu hrană, fie vorbim de miere, polen, sirop sau substituitori proteici ai polenului. Dacă este deficit de hrană, albinele își încetează activitatea, regina nu mai depune ouă, larvele sunt slab hrănite, iar calitatea vieții albinelor scade. Sunt prognozate ploi, de aceea recomand apicultorilor să asigure albinele cu hrană. Dacă vorbim de miere, sunt necesare 5-7 kilograme. Mierea trebuie diluată cu apă sau utilizat siropul de zahăr cu apă, deoarece este necesară umiditate suficientă. La moment, umiditatea aerului este de circa 30-40%, iar albinele au nevoie de 70-75%. Astfel, acestea caută apă pentru a mări umiditatea în stup”, ne-a explicat Vladimir Miron, specialist în apicultură.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›