‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageApicultorii cred că Moldsilva le omoară albinele prin combaterea aeriană a dăunătorilor forestieri

Apicultorii cred că Moldsilva le omoară albinele prin combaterea aeriană a dăunătorilor forestieri

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Apicultorii se arată nemulțumiți de acțiunile Agenției Moldsilva care zilele acestea a anunțat că a început combaterea dăunătorilor prin stropire a fondului forestier pe calea aeriană. Apicultorii susțin că astfel vor avea de suferit albinele și că Moldsilva ar fi încălcat în cazul dat anumite prevederi legale din acest domeniu.

Reprezentanții Agenției Moldsilva deocamdată nu au comentat acuzațiile apicultorilor, însă în comunicatul instituției se spune că  din cauza condițiilor meteorologice de la sfârșitul lunii aprilie, procesul de combaterea aeriană a fost amânat pentru luna mai. Totuși, reprezentanții Agenției Moldsilva au atenționat pe proprietarii de stupine (prisăci) aflate în preajma zonelor forestiere unde are loc combaterea aeriană, ca familiile de albine să fie închise în ziua respectivă, dar și 4 zile după efectuarea prelucrării chimice.

„Este interzisă și aflarea animalelor domestice în fond forestier supus procedurii, mai este recomandat ca populația să se abțină de la colectarea ciupercilor sau aflarea în pădure în scop de odihnă în această perioadă”, potrivit comunicatului Agenției Moldsilva.

‹ adv ›

Unde se desfășoară combaterea aeriană

Agenția Moldsilva a anunțat pe 3 aprilie că în aceste zile în cadrul întreprinderii silvice Orhei, ocolul silvic Pohrebeni și întreprinderii silvice Șoldănești, ocoalele silvice Cinișeuți și Olișcani are loc combaterea aeriană a dăunătorilor defoliatori. În 2017 suprafața lucrărilor de combatere aeriana este de 6 177 ha, Orhei – 1338 ha și Șoldănești – 4839 ha.

În acest scop din bugetul de stat sunt alocate resurse financiare, în anul curent, costul combaterii aeriene este în jur de 2,5 milioane de lei. Silvicultorii susțin că acțiunile de protecție a pădurilor desfășurate anual, de către silvicultori au un impact pozitiv, inclusiv asupra terenurilor agricole limitrofe prin distrugerea unor focare de dăunători, care inevitabil pot afecta și suprafețele agricole.

‹ adv ›

De asemenea aceștia au precizat că preparatele chimice folosite nu sunt dăunătoare nici periculoase omului.

De ce se revoltă apicultorii

Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova este de părere că acțiunile Agenției Moldsilva poate aduce mari prejudicii apicultorilor din Moldova.

„Atenționarea apicultorilor ca familiile de albine să fie închise în ziua respectivă, dar și 4 zile după efectuarea prelucrării chimice este o recomandare eronată și lipsită de orice suport științific, deoarece, în contextul temperaturilor înalte care se înregistrează în perioada respectivă și al lipsei sursei de apă, există pericolul real al sufocării în perioada apogeului dezvoltării familiilor de albine. Din informațiile pe care le deținem la această oră, deja sunt înregistrate astfel de pierderi”, potrivit comunicatului Asociației Naționale a Apicultorilor.

‹ adv ›

În argumentarea declarației sale Asociația Națională a Apicultorilor din Moldova susține că prin aceste acțiuni Agenția Molsilva ar fi depășit termenii prevăzuți în articolul 13 (aliniat 1) din Legea Apiculturii nr. 70 din 30.03.2006 care stipulează că în scopul protecției albinelor se interzice utilizarea pesticidelor şi insecticidelor pentru prelucrarea câmpurilor, fâşiilor forestiere şi a plantaţiilor de arbuşti în perioada înfloririi plantelor nectaro-polenifere.

Apicultorii precizează că în prezent sunt înflorite plante nectaro-polenifere: rapița, taraxacum officinale, mărul, părul, cireșul, vișinul, gutuiul, care deseori sunt amplasate pe terenurile agricole limitrofe fondului forestier.

De asemenea, potrivit acestora nu au fost respectate condițiile articolul 13 (aliniat 4, litera a) cu referire la prezentarea „din timp primăriilor graficului de tratare a terenurilor şi să le înștiințeze cu cel puţin 7 zile înainte de a începe tratarea, indicând concret data şi ora începerii şi sfârșitului, metoda tratării, denumirea preparatului şi concentraţia administrării acestuia, precum şi gradul lui de nocivitate”.

Apicultorii susțin cu referire la declarațiile reprezentanților primăriilor vizate că autoritățile locale nu ar fi recepționat nici un fel de informație în acest sens. De asemenea, aceștia se arată nemulțumiți că Moldsilva nu face nici o referință la preparatele utilizate, concentrația și gradul de nocivitate.

Ce vor apicultorii

Apicultorii cer Agenției Moldsilva sistarea tuturor lucrărilor de combatere aeriană în fondul forestier până la informarea prezentarea unei informații exhaustive vis-a-vis de preparatele utilizate, concentrația administrată, gradul de nocivitate și graficului de tratare, ora începerii şi sfârșitului, metoda tratării.

De asemenea aceștia au solicitat ca Moldsilva pe viitor să-și eficientizeze strategia de comunicare publică și să evite situațiile artificiale de pericol pentru familiile de albine din Republica Moldova.

Totodată reprezentanții asociației au spus că este necesar de informat pe toți apicultorii din zonă în regim de urgență asupra situației de criză create și, în situația când se confirmă gradul sporit de nocivitate și termenul lung de acțiune al preparatelor administrate, să întreprindă măsuri de evacuarea a familiilor de albine din zonele afectate.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›