‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageApicultorii din nordul țării studiază experiența prisăcarilor din România

Apicultorii din nordul țării studiază experiența prisăcarilor din România

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

O echipă de 16 apicultori din nordul Republicii Moldova au participat în perioada 27 iunie – 1 iulie la o vizită de studiu în România organizată în cadrul unui proiect-pilot de dezvoltare regională implementat de ADR Nord și finanțat de Guvernul României prin intermediul Asistenței oficiale pentru dezvoltare a României. Apicultorii au fost însoțiți de către șeful Secției managementul proiectelor a ADR Nord, Constantin Bândiu.

Pe parcursul celor cinci zile de aflare în dreapta Prutului, grupul de apicultori din Republica Moldova a vizitat localitățile Iași, Vaslui, Focșani și Râmnicu Sărat. Cu acest prilej, producătorii de miere din stânga Prutului au avut ocazia să studieze experiența în acest domeniu a specialiștilor români.

La Iași, apicultorii moldoveni s-au interesat de aspecte ce țin de reproducerea albinelor, comerțul mierii, utilajul apicol, medicamentele și hrana pentru albine, veterinăria apicolă. În județul Iași, apicultorii au vizitat, de asemenea, SRL „Apisrom” din comunca Popricani, Asociația Apicultorilor Profesioniști „Albina Râmniceană” și Centrul de procesare a mierii de albini din comuna Bârnova, SRL „Apivet” din comuna Miroslava.

‹ adv ›

La Vaslui, apicultorii din nordul Republicii Moldova s-au întâlnit cu apicultorii de la Asociația Crescătorilor de Albine (ACA) din România și au vizitat Centrul de procesare „Apisrom”. Cu acest prilej, Vasile Puf, preşedintele ACA Vaslui şi amfitrionul apicultorilor de peste Prut, le-a spus oaspeţilor că, indiferent de condiţiile meteorologice, apicultorii trebuie să-şi practice corect meseria.

„Poate să curgă nectarul din flori, dacă nu este cine să-l culeagă… Nu putem să facem ceva durabil fără să muncim, să punem suflet. Un procent de 99% din mortalitatea la albine are drept cauză apicultorul. Trebuie făcută toată tehnologia la momentul optim. Dacă beneficiaţi de acest program, să-l duceţi la capăt pentru că este o experienţă pozitivă pentru dumneavoastră”, a declarat Vasile Puf, citat de publicația vasluiană „Obiectiv”.

La Focșani, apicultorii moldoveni au vizitat ACA Focșani și SRL „Cirast”, unde s-au documentat în privința hranei pentru albine. La Râmnicu Sărat, grupul de apicultori a vizitat o fabrică de producere a stupilor.

„Principalele activităţi din cadrul proiectului vizează instruirea apicultorilor din nordul Republicii Moldova, precum şi reabilitarea unei clădiri din raionul Edineţ, unde va fi instalată o linie tehnologică de procesare a mierii de albine. Dorim să valorificăm la maximum potențialul melifer din nordul Moldovei prin crearea unui sistem centralizat de marketing, dar și prin atragerea tinerilor, inclusiv a femeilor, în practicarea apiculturii în spațiul rural și integrarea lor în grupuri de producători regionali”, susține şeful Secţiei managementul proiectelor, Constantin Bândiu.

Proiectul-pilot prevede crearea unui centru apicol în orașul Cupcini, raionul Edineț, constituit din două departamente, în cadrul căruia să fie create cel puțin nouă locuri de muncă: un centru informațional și de marketing a produselor apicole renovat și dotat tehnic și un centru de achiziție, procesare și ambalare a produselor picole

‹ adv ›

Până în prezent, au fost instruiți, în cadrul a două cicluri de seminare, 100 de apicultori din nordul Republicii Moldova. Totodată, în cadrul proiectului se desfășoară o campanie de informare privind modul sănătos de viață prin consumul mierii de albine, fapt ce va contribui la promovarea produselor apicole în vederea diversificării obținerii veniturilor și fortificării sănătății oamenilor.

Valoarea totală a proiectului-pilot „Crearea sistemului integrat de dezvoltare durabilă a sectorului apicol în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova”, lansat în iunie 2015, se cifrează la 157,382 de euro, oferiți de Guvernul României prin intermediul Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare. Proiectul-pilot este implementat de ADR Nord în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Consiliul Raional Edineț.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›