‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleApicultorii îngrijorați: Dacă vor fi înghețuri de revenire, vom avea pierderi importante

Apicultorii îngrijorați: Dacă vor fi înghețuri de revenire, vom avea pierderi importante

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Zilele calde cu temperaturi mai înalte decât cele caracteristice perioadei dau mari bătăi de cap nu doar producătorilor agricoli, ci și apicultorilor. Experiența prin care au trecut aceștia în anul 2018 (după două săptămâni de temperaturi înalte, au urmat înghețuri de revenire la sfârșitul lunii februarie) ar putea să se repete și în acest an.

„Albinele deja au început activitatea de depunere a puietului și se îndepărtează tot mai mult de la sursa de hrană. În anul 2018, în luna februarie, au fost înregistrate temperaturi înalte timp de circa două săptămâni, apoi au urmat geruri de până la -15°C. Din această cauză a avut de suferit nu doar puietul, ci și albinele care au consumat puiet și s-au intoxicat. Totodată, albinele nu mai erau la fel de rezistente, au devenit slabe și vulnerabile la boli. Puietul răcit se îmbolnăvește mult mai repede”, a explicat Vladimir Miron, apicultor, specialist în apicultură.

Riscurile, potrivit specialiștilor, sunt mari pentru familiile cu un număr mai redus de albine, care depun activ puiet. Dacă vor fi înregistrate temperaturi reduse timp de 2-3 zile, familiile de albine ar putea fi afectate.

„În perioada de iarnă albinele au metabolismul redus și supraviețuiesc o perioadă mai lungă. În acest an, temperaturile sunt mai înalte, iar procesul metabolic se derulează mult mai activ: albinele consumă mai multă hrană, rezistența este mai redusă, dar și longevitatea este mai mică. Apicultorii trebuie să verifice rezervele de hrană. Mătcile deja au început a depune puiet, familiile mai mici sunt orientate spre depunerea puietului într-un număr mai mare. Astfel, acestea nu au capacitatea de a-l proteja. În timpul depunerii puietului, temperatura din cuib e de 34°C, iar dacă vor fi temperaturi reduse afară, o parte din albini ar putea fi afectate, mai ales cele de pe marginea cuibului”, a explicat Nicolae Eremia, doctor în apicultură.

Recomandările specialiștilor: 

‹ adv ›
  • Asigurarea familiilor de albine cu hrană suficientă. Amplasarea ramelor sau a sursei cu hrană în apropierea ghemului.
  • Izolarea stupilor pentru a asigura temperatura optimă în interior. Dacă fundul stupului este cu plasă, acesta trebuie acoperit.
  • Restrângerea cuibului de albine.

FOTO: imagine simbol, sursă: facebook.com/liza.mamaliga

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›