După o perioadă de muncă la Banca Națională a Moldovei și în SUA, Mihai Bozianu și-a regăsit împlinirea în producerea mierii ecologice în satul Mingir din Hâncești, scrie Ziarul National.
Un om în care dorința de a realiza frumosul și de a merge mai departe, indiferent de obstacolele din cale, se plimbă energic printre stupii de la Mingir despre care spune că nu le mai știe numărul. Mihai Bozianu crește albine de „când se ține minte” și descrie scurt CV-ul său, menționând că a „fost și pe la Banca Națională a Moldovei, și în SUA”. Cu circa 300 de familii de albine, apicultorul se poate lăuda cu o stupină modernă în care este utilizată, susține el, o metodă inovatoare de producere a mierii, unică în R. Moldova.
Metodă inedită de producere a mierii, „furată” din Mexic
Este vorba despre „creșterea” fagurilor cu miere direct în borcan, modalitate de producere a mierii pe care a testat-o pentru prima dată după ce a văzut-o la un apicultor din Mexic. „Albinele singure vin și formează fagurii cu miere direct în borcan, fără intervenția omului. Astfel, este obținut un produs diferit, iar prin sticlă poți observa orice pas pe care îl fac albinele pentru a-l crea”, susține Mihai Bozianu.
Tânărul este unul dintre puținii apicultori de la noi la care se poate găsi miere ecologică. Pentru ca produsul să fie curat ca lacrima, a procurat utilaj special din inox despre care Mihai spune că este absolut necesar în obținerea mierii bio. „Utilajul de extracție, firele pe care se depun fagurii sunt din inox, ceea ce face diferența în cazul mierii ecologice de cea convențională. De obicei, mierea ecologică poate fi vândută la un preț mai mare cu 30%”, explică apicultorul.
Miere mai puțină, prețuri mai mari
Apicultorul de la Mingir susține că cheltuielile pentru inițierea unei astfel de afaceri țin în mare parte de procurarea familiilor de albine și a stupilor. Mihai Bozianu cumpără o parte din regine, iar pe altele le crește singur. „Iată în februarie reginele depun ouăle, iar în mai ajungem să avem și o sută de mii de albine într-un stup. Prețul unui stup e peste două mii de lei, iar un an prosper ar însemna ca albinuțele să ne aducă cel puțin trei tone de miere”, a relatat tânărul albinar.
Deși mulți producători de miere spun că au avut parte de un an mai prost în 2014, Mihai Bozianu susține că nu este relevant de comparat situația din anul precedent. „În 2014 am avut parte de un an de excepție, cu o productivitate foarte înaltă. Este adevărat că s-a obținut o cantitate mai mică de miere, însă totul a depins și de locul unde sunt amplasați stupii. De exemplu, noi am fost ocoliți de ploi exact în perioada în care de pe florile salcâmilor se putea culege cel mai mult polen. Putea fi obținut și câte zece kilograme de miere de la un stup în câteva zile. În același timp, la Bardar, Ialoveni, apicultorii nu au avut parte de același noroc”, a afirmat producătorul din Mingir.
Potrivit tânărului apicultor, deși cantitatea de miere obținută a fost cu 50% mai mică decât în 2013, prețurile au fost anul trecut un pic mai mari decât în anii precedenți. Astfel, prețul angro al mierii în 2013 și jumătatea anului trecut a fost, în medie, de 30-35 de lei pentru un kilogram, după care a costat cel mult 42 de lei per kilogram. Costul unui borcan cu miere a crescut și el, de la 55-60 de lei la circa 100 de lei.
„Oamenii au multe de învățat de la albine”
Pasiunea pentru apicultură l-a făcut să cerceteze tot ce ține de lumea albinelor și spune că aceste ființe i-au deschis o nouă lume a cunoașterii despre ceea ce este fundamental pe acest pământ.
Mihai susține că pentru el a fost o descoperire miraculoasă această comunitate și mod de a trăi al albinelor, iar oamenii ar avea multe de învățat de la aceste ființe.
Produsele apicole de la Mingir nu sunt căutate doar pe piața locală, Mihai susținând că „are lipici” și pe piața europeană. Astfel, el a reușit să vândă anul trecut mierea la preț dublu în România.
Mierea de la Mingir, în România
„De exemplu, prețul care mi s-a oferit pentru un kilogram de miere de salcâm ajuns peste Prut a fost de 20 de RON (circa 90 de lei), iar mierea polifloră am vândut-o angro cu 16 RON (circa 70 de lei). Mierea produsă în R. Moldova are o calitate excepțională, dovadă este și faptul că putem să o exportăm în UE încă din 2004 fără taxe vamale. La nivel mondial există un deficit de miere, iar producătorii trebuie să beneficieze de această oportunitate, dar pentru aceasta ar trebui să studieze și să depună toate eforturile pentru a face performanțe. De multe ori se întâmplă că fermierii fac afaceri din auzite și din ceea ce cred că este inofensiv sau bun. Dacă la analizele de laborator se depistează antibiotice, apicultorul este impus de lege să dea mierea la distrugere”, a subliniat Mihai Bozianu.
Tânărul apicultor din Mingir își vede activitatea nu doar ca o sursă de venit care ar asigura un trai decent familiei sale, dar ca o îndeletnicire de suflet care te face să fii mai înțelept și mai bun.
Mânat de aceste sentimente, Mihai s-a implicat într-un proiect al Ambasadei Germaniei de la Chișinău, aducând o rază de lumină copiilor de la internatul din Cărpineni prin ghidarea lor în minunata lume a albinuțelor.
Sursa: ZiarulNational.md
Comentarii