‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 1 noiembrie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriApicultura ecologică în Moldova - cum a evoluat sectorul

Apicultura ecologică în Moldova – cum a evoluat sectorul

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Mierea ecologică este un produs căutat pe piața europeană și o bună oportunitate de dezvoltare pentru apicultorii din Republica Moldova.

Începând cu 2022, prețurile pentru mierea convențională s-au prăbușit, pe unele poziții reducându-se la jumătate, față de acum 3-4 ani, în legătură cu perturbarea pieței cauzată de invazia Rusiei în Ucraina și saturația pieței globale cu miere din China de un preț și calitate joasă.

Pentru a fi competitivi, apicultorii moldoveni trebuie să își automatizeze procesele tehnologice de gestionare a stupinelor și să coopereze pentru a veni pe piața internațională cu cantități mari și omogene de miere, dar și pentru a fi mai prezenți pe piața locală.

‹ adv ›

Conform exportatorilor de produse apicole ecologice, o oportunitate semnificativă este și producerea mierii ecologice pentru piața Uniunii Europene.

La acest subiect s-a discutat și în cadrul unui atelier de lucru în data de 10 mai 2024, organizat de către Asociația MOVCA și Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR) în Moldova. Evenimentul a fost găzduit de către compania „Regina Naturii”, care procesează și exportă miere certificată ecologic.

În cadrul atelierului, William Lord, specialist american în apicultură în cadrul proiectului PCRR, fiind implicat în dezvoltarea chiar de la începuturile apiculturii ecologice din Moldova a afirmat în cadrul evenimentului: 

„Albina meliferă este la ea acasă, este nativă în regiunea în care e situată și Moldova.

Aici sănătatea și dezvoltarea albinelor este mai favorabilă, iar dacă s-ar folosi aceeași tehnologie, randamentul de miere ar fi mai mare în comparație cu alte regiuni ale lumii, cum sunt SUA, unde albinele melifere au fost aduse câteva sute de ani în urmă”.

‹ adv ›

Apicultura ecologică din Moldova a debutat în anul 2018 când două grupuri de apicultori au început procesul de conversie ecologică conform standardului european.

Primele certificate au fost obținute în 2020, urmate și de primele exporturi către UE în anul 2021.

Apicultorii confirmă că pentru mierea ecologică ei obțin prețuri cu 20-30% mai mari decât pentru cea convențională.

‹ adv ›

Compania „Regina Naturii” comercializează miere ecologică din anul 2021 în Germania, care este și cea mai mare piață de produse ecologice din UE.

Conform lui Nicanor Negru, managerul companiei, există cerere enormă pe piața UE pentru produse apicole ecologice la prețuri avantajoase ce reprezintă un apel pentru producătorii din Moldova de a lua direcția apiculturii ecologice.

Miere ecologică ambalată produsă local poate fi găsită și în câteva rețele de comercializare din Moldova.

Statul subvenționează apicultorii cu 800 de lei pentru o familie de albine din perioada de conversie, iar ulterior, după obținerea certificatului ecologic, apicultorii pot beneficia de 20% din valoarea de comercializare a produselor certificate ecologic.

Conform Dr. Marina Ilușca, șefă a serviciului producție ecologică și cu denumire de origine în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, aceste subvenții vor fi valabile din acest an pentru operatorii certificați de către organismele de control conform regulamentului ecologic european, cât și cel național care îl transpune parțial pe cel european.

Conform Regulamentului UE 2018/848, perioada de conversie la apicultura ecologică este de 12 luni.

În această perioadă, operatorii trebuie să respecte principiile ecologice, dar pot vinde și marca produsele lor ca fiind ecologice doar după ce au obținut certificatul.

Legislația stipulează că pe durata perioadei de conversie, ceara se înlocuiește cu ceară provenită din apicultura ecologică.

Se poate utiliza ceară de albine neecologică, dacă ceara de albine provenită din apicultura ecologică nu este disponibilă pe piață și dacă se dovedește că aceasta nu este contaminată cu produse sau substanțe neautorizate utilizare în producția ecologică.

Un aspect cheie este calitatea cerii pentru care se face analiza reziduurilor la sfârșitul perioadei de conversie.

Ceara nu trebuie să fie contaminată de reziduuri de pesticide aduse de către albine din câmpurile alăturate sau în urma utilizării unor produse sanitare sintetice, utilizate pe larg în apicultura convențională, cum sunt fluvalinatul sau amitrazul, care sunt interzise în producerea ecologică.

Amplasarea stupinelor certificate se face în așa fel încât, pe o rază de trei km de la locul unde se află stupina, sursele de nectar și de polen să constea în principal din una dintre opțiuni:

  • culturi produse prin metode ecologice;
  • în vegetație spontană;
  • în culturi tratate prin metode cu impact scăzut asupra mediului, care nu pot afecta calificarea producției apicole drept ecologică.

Cerința menționată nu se aplică atunci când plantele nu sunt înflorite sau coloniile de albine sunt inactive.

Menținerea sănătății albinelor se face prin metode de prevenire, iar monitorizarea lor este un aspect cheie. Pentru tratament sunt se folosesc produse naturale.

În cazurile de infestare cu acarianul Varroa (Varroa destructor) ce transmite virusuri care pot contamina și distruge, atât albinele, cât și puietul într-o perioadă scurtă de timp, se pot folosi acizii formic, lactic, acetic și oxalic, precum și mentolul, timolul, eucaliptolul sau camforul.

În stupinele ecologice din Moldova, se fac 3-6 tratamente pentru controlul acarienilor cu acid formic în timpul verii și acid oxalic toamna sau iarna și în situații de urgență, practică preluată și de mulți apicultori convenționali din motiv că acarianul Varroa dezvoltă rapid rezistență la pesticidele sintetice ce implică reducerea eficienței de aplicare.

De pe altă parte, lucrările de tratare cu acizi organici pentru controlul acarienilor implică manoperă suplimentară din partea apicultorilor ce se reflectă și asupra costului de producere.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›