‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriApiterapie gratuită „La Prisaca Bunicilor” din Lalova, Rezina înființată de un profesor de muzică

Apiterapie gratuită „La Prisaca Bunicilor” din Lalova, Rezina înființată de un profesor de muzică

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

După aproximativ 15 ani petrecuți peste hotare și alți 8 la cârma localității de baștină, Mihail Gotornicean din satul Lalova raionul Rezina, profesor de muzică, a hotărât să facă din pasiunea pentru albine, un mod de viață.

„Am îndrăgit albinele și tot ceea ce ține de ele încă de când eram copil. Mama mi-a spus că bunicul a practicat această activitate. Eu când eram mic, țin minte că am găsit în ograda lui, primii stupi de albine. Stupi care erau făcuți din bucăți de tulpină de copac și cioplite, corespunzător în condiții de casă. Eu am început de la 3 familii de albine și când am strâns prima căldare cu miere, m-am simțit cel mai gospodar și bogat om din sat” susține apicultorul.

Ulterior, a dezvoltat stupina și a ajuns la 30 de familii de albine. Stupii îi ținea acasă, în grădină, iar după ce numărul lor a crescut și nu mai încăpeau acolo, a hotărât să ducă albinele la o margine de sat. Le-a amplasat pe o pășune dintre satele Lalova și Țâpova din același raion, pe care a luat-o în arendă.

„La moment am în jur de 100 de stupi. Inițial am făcut doar o căsuță apicolă, acum 4 ani. Am văzut așa model de căsuțe într-un filmuleț despre viața președintelui Ucrainei, Victor Ianucovici. El avea multe și am vrut să încerc și eu” susține Mihail Gotornicean.

La moment are 6 căsuțe apicole. În fiecare au fost amplasate câte 4 familii de albine.

„Albinele sunt puse la baza căsuței, adică pe podea. Însă au fost amenajate și locuri speciale de dormit. Clienții pot respira aer de miere. Pot fi făcute diferite cure cu produse apicole” susține albinarul.

‹ adv ›

Toate aceste servicii sunt gratis, susține antreprenorul.

„Cei care vor dori să vină să facă apiterapie nu vor achita nimic. Totul e gratis. Noi vindem miere, ceară, polen, propolis, pentru asta ei vor trebui să achite, în cazul în care vor dori să cumpere. Dar înainte de toate vor avea posibilitate să deguste ceea ce vor lua acasă cu ei. Noi ne-am propus încă ceva, vrem să oferim tuturor celor care ne vor vizita prisaca diferite ceaiuri din plante naturale, strânse de noi de pe câmp” zice apicultorul.

 

Soția și una din fiice îl ajută și îl susțin în toate.

„Familia este cea care mă ajută, mă susține și mă încurajează. Cealaltă fiică este în Italia, ea mă ajută și financiar. Îmi doresc să dezvolt această afacere pentru a o motiva să vină acasă să se stabilească cu traiul” zice Mihai Gotornicean.

‹ adv ›

Pentru dezvoltarea afacerii a beneficiat și de un grant din partea PNUD, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

„A beneficiat de 5 mii de dolari, iar contribuția proprie a fost de 1 200 de dolari. Cu acești bani am cumpărat o hală, am făcut un laborator, am achiziționat utilaje moderne de scurs mierea, o centrifugă. Dar și căsuțele le-am făcut tot din acești bani” precizează albinarul.

Apicultorul are planuri mari de viitor. Își dorește ca oaspeții care vor veni la „Prisaca Bunicii” din Lalova raionul Rezina să poată rămâne aici cât vor dori, iar pentru asta are nevoie să facă locuri de cazare. Și-ar dori să îi poată delecta pe oaspeți cu bucate tradiționale, specifice zonei. Tot el ne-a spus că își dorește să mărească și numărul de familii de albine. În următorii 4-5 ani ar dori să aibă deja în jur de 300 de stupi.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›