‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 12 ianuarie, 2025
4.2 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageȘtiriAPP introduce reguli noi pentru valorificarea terenurilor publice

APP introduce reguli noi pentru valorificarea terenurilor publice

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Agenția Proprietății Publice (APP) anunță că își asumă „un rol decisiv în reformarea modului de valorificare a terenurilor proprietate publică a statului” prin Regulamentul privind constituirea superficiei asupra terenurilor publice de stat, transmite mold-street.com.

Noul Regulament şi modificările la alte două regulamente, aprobate de Guvern în şedinţa din 25 septembrie, în opinia APP îmbunătățesc procesul de administrare a acestor terenuri.

APP: dreptul de superficie va permite folosirea pe termen lung a terenurilor publice

„Hotărârea aprobată de Guvern, include trei regulamente importante, două dintre ele actualizate iar unul nou, care introduce în premieră reguli clare pentru constituirea dreptului de superficie.

Astfel Regulamentul cu privire la superficii elimină impedimentele și incoerențele din acest domeniu”, susţine APP.

Potrivit Agenției Proprietății Publice dreptul de superficie va permite folosirea pe termen lung a terenurilor publice, cu reguli clare și transparente, oferind stabilitate atât agenților economici, cât și statului.

‹ adv ›

Hotărârea oferă soluții pentru persoanele fizice și juridice care dețin proprietăți private pe terenurile statului, permițându-le să valorifice construcțiile și să legifereze posesia sau folosința acestor terenuri.

Totodată noua procedură reglementează vânzarea terenurilor aferente construcțiilor private la preț de piață și clarifică gestionarea eficientă a terenurilor publice.

Un alt aspect important este estimarea suprafețelor și digitalizarea procesului de transmitere în superficie, folosință și privatizare.

‹ adv ›

Potrivit APP, estimarea suprafețelor se modifică ca procedură, fiind încredințată doar experților atestați.

Concomitent, cererile și documentația aferentă vor putea fi realizate digital, utilizând semnătura electronică calificată, ceea ce va accelera procesul și reduce semnificativ birocrația.

Modificările clarifică și regimul juridic al terenurilor proprietate publică, asigurând un cadru legal stabil și coerent, iar termenele clare pentru arendare și transmiterea în locațiune, precum și responsabilitățile părților stabilite, vor impune disciplina financiară și gestionarea eficientă a terenurilor publice.

„Prin aceste măsuri, APP introduce un cadru legal care aduce claritate în administrarea terenurilor publice, exclude riscurile de fentare a normelor, contribuie la creșterea veniturilor bugetare și creează oportunități rentabile pentru mediul de afaceri”, susţine instituţia. 

‹ adv ›

Guvernul transmite un mesaj clar mediului de afaceri: contractele nu merită hârtia pe care sunt scrise

Documentul încă la stadiul de proiect a generat însă critici din partea unor specialişti în domeniul dreptului civil.

Octavian Cazac, dr., conf. univ. la Departamentul Drept privat Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova, atrage atenţia într-un aviz că potrivit art. 459 alin. (2) din Codului civil, începând cu 1 martie 2019, regula este că construcția nu este un imobil, doar terenul este bun imobil.

„Construcția este o parte componentă a bunului imobil, tot așa cum motorul este parte componentă a unui automobil. Vânzând bunul complex se vând toate părțile sale componente.

O excepție de la acest principiu este dreptul de superficie. Pentru a implementa această excepție în privința construcțiilor care deja se aflau pe terenul altora la 1 martie 2019, Legea 1125/2002 (privind punerea în aplicare a Codului civil, prin care s-a instituit dreptul de superficie legală) a introdus între proprietarul terenului (A) și proprietarul construcției (B) un raport juridic de superficie. 

Pentru instituirea acestui drept de superficie nu este necesară existența unui contract de superficie, ci el apare din virtutea legii (art. 29 din Legea 1125/2002), din simplul fapt al existenței relației de facto al construcției lui B pe terenul lui A.

Deoarece proprietatea este perpetuă, această superficie legală asupra terenurilor statului este și ea perpetuă – nelimitată în timp, adică atâta timp cât B are o construcție pe teren”, susţine Octavian Cazac.

Potrivit conferenţiarului universitar această actualizare este necesară, întrucât legislația secundară nu răspunde la multiple întrebări practice.

În opinia lui Octavian Cazac însă proiectul promovat de APP, „urmărește scopuri pe termen scurt, fără a analiza respectarea normelor primare aplicabile și riscul încălcării tratatelor internaționale în materie de protecție a investițiilor și drepturi ale omului”. 

„Guvernul transmite un mesaj clar mediului de afaceri: contractele nu merită hârtia pe care sunt scrise.

Viitoare proiecte de concesiuni, PPP-uri, alte forme de investiții vor suferi de o neîncredere din partea investitorilor.

Zeci de conferințe de promovare a imaginii Moldovei nu vor restabili această încredere pierdută”, afirmă conferenţiarul universitar.

Mai mul! El califică proiectul Regulamentului privind Superficia drept un produs haotic, care nu distinge între diferitele situații.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›