‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAproape jumătate din terenul arabil românesc este deținut de străini

Aproape jumătate din terenul arabil românesc este deținut de străini

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Conform unui document eliberat de Ministerul Agriculturii, statul român nu a cumpărat niciun teren agricol din anul 2014, cu toate că are prioritate absolută în a întreprinde acest lucru. Pentru că statul nu și-a exercitat dreptul de preempțiune, tot mai mulți străini au profitat de ocazie și cumpară pamânt românesc la prețuri modice față de media europeană, informează stiriagricole.ro.

În anul 2014, când România a permis persoanelor de altă naționalitate decât cea română să achiziționeze teren, au fost înregistrate peste 8.000 de tranzacții. Totuși, până în 2016, numărul tranzacțiilor ajunsese la 48.000, fiind înregistrate peste 140.000 de oferte de cumpărare.

În prezent, România este țara cu cel mai ieftin teren arabil din Uniunea Europeană. În timp ce în Olanda, prețul mediu pentru un hectar de teren arabil este de aproximativ 80.000 de euro, în România, prețul este de doar 2.000 de euro adică de 40 de ori mai puțin.

‹ adv ›

Nici Bulgaria nu își vinde terenul atât de ieftin, iar prețul unui hectar de pământ se apropie de 4.000 de euro, aproape de două ori mai scump decât în România.

România va schimba regulile

În condițiile în care aproape jumătate din terenul arabil românesc este deținut de străini, autoritățile plănuiesc să schimbe modul de tranzacționare a terenului agricol și să impună anumite restricții.

Astfel, autoritățile propun un termen de 15 ani în care terenurile cumpărate să nu poată fi revândute, iar atunci când tranzacția se petrece, statul să fie unicul potențial cumpărător, prin Agenția Domeniilor Statului. Momentan, propunerea se află în stadiul de proiect de lege și urmează a fi supusă la vot în Parlament.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. De ce sa fie statul roman unicul cumparator?Poate eu cumpar pamant si peste 5 ani vreau sa il vand unei persoane cu care am avut o buna relatie comerciala din alt judet..Ce fel de lege o mai fi si asta??!

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›