‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
4.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAr putea creșterea prețului la cereale să modifice prețul cărnii de pasăre? Află prognoza...

Ar putea creșterea prețului la cereale să modifice prețul cărnii de pasăre? Află prognoza expertului

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Recolta proastă de cereale din acest an, generată de secetă, lovește și-n alte sectoare agricole, printre care și zootehnia. Spre exemplu, producătorii autohtoni de lapte deja se gândesc la o majorare a prețului laptelui, în urma creșterii prețului la furaje.

Pentru a afla care sunt prognozele și-n domeniul avicol, am solicitat opinia președintelui Asociației Uniunii Producătorilor din Industria Avicolă a Republicii Moldova, Dorin Ciurea.

„Am luat legătura cu producătorii de cereale și mi-au spus că acestea deja s-au scumpit. Grâul și porumbul care erau 3 lei, acum sunt la 3,60. Ei se gândesc că prețul va mai crește, căci roada este într-adevăr foarte mică, comparativ cu anul trecut. Va fi, probabil, un deficit. Dacă se vor scumpi prețurile la produsul finit- la carne-nu pot să vă zic, posibil să nu se mărească prețul la carne, chiar dacă se vor scumpi cerealele, dat fiind faptul că avem concurență mare pe piață. Depinde și cum o să evolueze și piețele emergente, cele care ne influențează pe noi, fiindcă nu poți să mărești prețul când pe piață este un produs mai ieftin, altfel produsul tău nu va fi cumpărat”, a declarat Dorin Ciurea.

Potrivit lui Ciurea, situația va deveni mai certă la sfârșitul lunii august, când se va termina procesul de recoltare și se vor cunoaște cerințele pieței.

Pe lângă instabilitatea generată de latura asigurării cu furaje, o altă problemă care a lovit și sectorul avicol a fost pandemia care, la rându-i, a favorizat descreșterea consumului cu circa 35%.

“Consumul a scăzut, în primul rând, din cauza interdicțiilor care au fost în sectorul HoReCa. Plus, alimentația din grădinițe și școli la fel au afectat consumul de carne de pasăre. În funcție de lunile ce au trecut, scăderea consumului a variat de la 20 la 35 %. Chiar și interdicția oamenilor de a se întâlni, de a ieși în natură a influențat consumul, căci pentru produsele de sezon, precum carnea marinată, practic a dispărut cererea, însă acum situația, cât de cât, își revine”, a mai menționat Ciurea.

Conform Biroului Național de Statistică, la 1 iulie 2020, întreprinderile agricole crescătoare de păsări dispuneau de un efectiv de peste 4799,7 mii capete, ceea ce reprezintă 93,9 % față de perioada similară a anului trecut.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›