‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 4 noiembrie, 2024
8.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCe argumente aduc specialiștii care susțin digitalizarea în agricultură

Ce argumente aduc specialiștii care susțin digitalizarea în agricultură

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Tehnologiile digitale îi susțin pe fermieri să ofere alimente sigure și un mod de producție prietenos cu mediul și de calitate – susține grupul PEI-AGRI pentru agricultură de precizie, scrie euractiv.ro.

Aceste tehnologii nu numai că îi ajută pe fermieri să „producă mai mult cu mai puține resurse”, dar pot contribui și la combaterea schimbărilor climatice – preciza, încă de acum doi ani, documentul-sinteză al grupului citat, „Modelarea (r)evoluției digitale în agricultură” (2018).

Argumentele aduse de cercetători 

‹ adv ›
  • Tehnologiile existente și cele noi, precum internetul obiectelor (IoT), inteligența artificială, robotica și volumele mari de date, pot contribui la eficientizarea proceselor și pot duce la crearea de noi produse și servicii. 
  • Digitalizarea poate avea un rol în crearea unei vieți mai bune în zonele rurale ale Europei, fapt evidențiat în Declarația de la Cork 2.0. Aceasta precizează că utilizarea tehnologiilor digitale va fi din ce în ce mai importantă pentru fermieri și alte întreprinderi rurale, pentru a le permite să ofere soluții durabile la provocările actuale și viitoare. 
  • Comisia Europeană (CE) urmărește digitalizarea sectorului agricol și a zonelor rurale din Europa și autonomizarea lor prin date. În conformitate cu strategia privind piața unică digitală, Comunicarea „Digitalizarea industriei europene” stabilește obiectivul de asigurare că „toate industriile din Europa, indiferent de sector, de locul unde sunt amplasate și de dimensiuni pot beneficia pe deplin de inovarea digitală pentru a-și moderniza produsele, a-și îmbunătăți procesele și pentru a-și adapta modelele de afaceri la schimbările din domeniul digital”. 
  • În Comunicarea „Construirea unei economii europene a datelor”, CE explorează modul în care datele ar putea crea multe oportunități pentru industria europeană, inclusiv pentru sectorul agroalimentar. Deși digitalizarea sectorului agricol aduce multe beneficii, iar o serie de acțiuni și instrumente au fost deja puse în aplicare, încă există bariere în calea valorificării întregului său potențial în Europa. 
  • Sprijinirea unei Europe rurale digitalizate și importanța datelor: mulți fermieri folosesc deja tehnologii digitale precum telefoane inteligente, tablete, senzori pe teren, drone și sateliți. Aceste tehnologii oferă o serie de soluții agricole precum măsurarea de la distanță a condiției solului, o mai bună gestionare a apelor și a șeptelului și monitorizarea culturilor. Analizând da-tele colectate, fermierii își pot face o imagine asupra viitoarelor modele de culturi sau asupra sănătății și bunăstării animalelor, ceea ce le permite să facă o planificare mai eficace și să fie mai eficienți.
  • Posibilele beneficii ale utilizării tehnologiilor digitale pot include îmbunătățirea randamentului culturilor și a performanței animalelor, optimizarea factorilor de producție și reducerea forței de muncă, toate acestea crescând profitabilitatea. Digitalizarea poate îmbunătăți condițiile de lucru pentru fermieri și poate reduce impactul negativ al agriculturii asupra mediului. Un alt beneficiu se referă la fluxurile de date agricole. Îmbunătățirea fluxurilor de informații în amontele și în avalul lanțurilor agroalimentare ar putea genera o gamă largă de avantaje pentru cei implicați, inclu-siv pentru fermieri și pentru părțile interesate din sectorul distribuției și al comerțului cu amănuntul. 
  • De asemenea, consumatorii, cercetătorii, guvernul și ONG-urile văd beneficii în îmbunătățirea trans-parenței. Digitalizare pentru pro-ductivitate și durabilitate în agricultură Fermierul și medicul veterinar maghiar dr. Gabor Salyi este unul dintre numeroșii inovatori europeni care înțeleg cum un instrument al zootehniei de precizie (PLF; IZP) poate ajuta în combaterea provocărilor actuale. El utilizează un IZP care oferă informații continue și în timp real asupra stării rumenului șeptelurilor de vite de carne și de vaci de lapte, prin intermediul valorilor pH-ului și ale temperaturii. Gabor vede beneficiile: „Instrumentul zootehniei de precizie sprijină deciziile bazate pe date și îmi spune la ce nivel al pH-ului rumenului se pot optimiza producția de lapte, calitatea laptelui și sănătatea șeptelului”. Informații suplimentare: www.moonsyst.com 
  • Richard Lloyd – din cadrul Rețelei tematice 4D4F, afirmă: „Volumul de date generat de senzori pentru sectorul producției de lapte oferă numeroase noi posibilități de îmbunătățire a gestionării și bunăstării animalelor de lapte, iar acest potențial va fi exploatat cel mai bine prin reunirea fermierilor, consultanților, cercetătorilor și industriei”. Informații suplimentare: www.4d4f.eu4
  • Tehnologiile digitale sunt disponibile pe scară largă, însă utilizarea lor de către fermierii din Europa variază de la o tehnologie la alta. Este posibil ca aceasta să se datoreze faptului că numeroase tehnologii necesită o investiție inițială, în unele cazuri alături de prea puțină testare în condiții reale sau în zone geografice specifice. De asemenea, aceste soluții digitale sunt adesea considerate complexe, iar acest lucru poate descuraja adoptarea lor. 

Grupul tematic PEI-AGRI pentru agricultura de precizie a identificat o serie de măsuri care promovează utilizarea tehnologiilor de către fermieri, incluzând următoarele:

  • Introducerea și adoptarea tehnologiilor necesită dobândirea de noi competențe și cunoștințe de către fermieri și consultanți. 
  • Sensibilizarea și organizarea de cursuri de formare la nivel regional/local sunt esențiale, în special la nivelul fermelor mici și mijlocii, unde utilizarea tehnologiilor digitale nu este considerată întotdeauna profitabilă.
  • Elaborarea unor instrumente specifice de analiză a datelor, cu un accent deosebit pe costuri-beneficii, îi poate ajuta pe consultanți în informarea fermierilor referitor la tehnologiile digitale. 
  • Platforma pentru agricultură inteligentă din cadrul rețelei tematice Smart AKIS le permite fermierilor să identifice și să evalueze tehnologii agricole inteligente prin intermediul unui instrument de evaluare rapid. Instrumentul îi ajută pe fermieri să aleagă tehnologiile care se potrivesc cel mai bine fermelor lor mici și mijlocii. Informații suplimentare: www.smart-akis.com Documentul integral
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›