‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 13 octombrie, 2024
11.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleArteom Prunceac: Am deschis o fermă de oi Assaf pentru a valorifica recoltele. Sperăm...

Arteom Prunceac: Am deschis o fermă de oi Assaf pentru a valorifica recoltele. Sperăm să exportăm, în următorii ani

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În raionul Glodeni, satul Fundurii Noi, acum ceva timp, familia Prunceac a început o afacere cu ovine, mizând pe rasa Assaf, pentru a valorifica culturile crescute pe suprafețele pe care le au în gestiune.

„Am fost și sunt agricultor, iar împreună cu tatăl și familia am decis să prelucrăm recoltele pentru a produce furaje pentru oi și dezvolta ferma noastră proprie.
De fapt, mereu am fost pasionați de creșterea oilor, e o pasiune ce se transmite din generație în generație.

Astfel, înființarea unei ferme de oi a fost o trecere firească de la o pasiune la afacere. Acest lucru ne-a permis să creăm și câteva locuri de muncă în zonă, dar și să valorificăm mai eficient recoltele, transformându-le în furaje pentru ferma noastră”, spune Arteom Prunceac.

arteom prunceac

La moment, șase angajați au grijă de oile din fermă, iar în perioada următoare urmează a fi angajate încă două persoane pentru a mulge oile.

Rasa de oi Assaf este apreciată de crescători pentru că este o rasă înalt productivă de lapte, dar și de carne, pretabilă mai mult pentru zonele cu climă caldă.

‹ adv ›

De asemenea, se utilizează intens la încrucișările de selecție cu rase mai rezistente, pentru creșterea producției acestora.

Printre avantajele ce fac fermierii să opteze pentru rasa de oi Assaf se numără:

  • Producția bună de lapte; 
  • Rezistență bună la boli; 
  • Temperament calm, domol; 
  • Se adaptează bine la mulsul mecanizat. 

Familia Prunceac a beneficiat și de subvenții pentru dezvoltarea afacerii, iar în anii următori speră mult să majoreze numărul animalelor din fermă și să realizeze și exportul producției pe piața UE.

„Sprijinul statului este într-adevăr important pentru dezvoltarea zootehniei. Este destul de greu să dezvolți o afacere în agricultură doar din resurse proprii. Urmează să obținem subvenția pentru animalele de prăsilă importate.

În primii ani, suntem orientați spre piața internă, dar mai apoi ne dorim mult să ne dezvoltăm pentru a accesa piața UE. Pentru aceasta trebuie să majorăm numărul oilor din fermă pentru a avea suficientă producție. Muncind, la noi în țară se poate de obținut ceva, de contribuit la bunăstarea oamenilor noștri”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›