‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAsigurările agricole: De ce în Moldova fermierii evită să le facă

Asigurările agricole: De ce în Moldova fermierii evită să le facă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

„Asigurarea în agricultură pe de o parte e o practică necesară, pe de altă parte e un business pentru cineva. Nu aş fi de acord ca să existe o singură companie de asigurări, care de fapt ar deveni în mod automat o companie monopolistă în domeniul dat. Agricultorii trebuie să fie conştienţi că sectorul agricol este unul destul de riscant şi există o posibilitate unică, de a asigura culturile, de a-i salva în ceea ce priveşte obţinerea sau neobţinerea unor profituri la care ei speră”. Afirmaţii în acest sens au fost făcute de expertul economic Viorel Chivriga, în cadrul emisiunii „Baştina” de la postul public de televiziune Moldova 1.

În cadrul aceleiași emisiuni, Nicolae Moraru, producător agricol din raionul Sângerei a spus că a propus de mai multe ori, la diferite ședințe și întruniri, ca să fie asigurare obligatorie în agricultură și statul să aibă pachetul de control într-o companie serioasă de asigurare, ca să poată monitoriza, influența asupra acestor subiecte. „Mă miră faptul că fiind o țară agrară, care în afară de pământ nu prea avem bogății naturale, am introdus asigurarea obligatorie la sănătate și nu știu de ce baza economică care ține statul e benevol de asigurat. Ne dăm seama că cineva poate să fie monopol. Statul ar trebui să condiționeze agricultorii, dacă vor să primească subvenții, atunci să se asigure”, a afirmat Nicolae Moraru.

Nicolae Ciubuc, director adjunct al Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA) a spus că cei care fac agricultură trebuie să se asigure, să nu privească agricultura ca un domeniu social, că în caz că se întâmplă o situație, un risc de producție, o condiție meteo nefavorabilă, imediat să solicite ajutor din partea statului. „Una din soluții sunt asigurările. Problema nu este numai în birocrația poate care o creează companiile de asigurări, dar și în agricultori, fiindcă atunci când merg să semneze un contract, de multe ori ezită să citească acele condiții, sau atunci când se produce riscul poate să expire acel termen de 48 de ore de la producere, când el este obligat să anunțe compania de asigurări”, susține Nicolae Ciubuc.

‹ adv ›

În opinia lui Alexandru Slusari, președintele UniAgroProtect, în acest domeniu, prima problemă este mentalitatea, agricultorii nu sunt obișnuiți să facă aceste asigurări. A doua problemă este situația financiară dificilă a producătorilor agricoli și în situația în care bani sunt puțini, asigurarea rămâne pe locul zece. Iar a treia problemă este comportamentul companiilor de asigurare, care în opinia lui Alexandru Slusari, „la moment nu sunt pregătite suficient pentru a lucra calitativ și să extindă gama serviciilor pentru piața agricolă”.

În aceeași emisiune, Anatolie Beliban, producător agricol, a spus că își asigură în fiecare an câmpul de rapiță și tehnica agricolă. „Trebuie să asigurăm toate câmpurile, culturile, ca să fim încrezuți în ziua de mâine”, a spus acesta. Și producătorul agricol Tatiana Pavliuc a îndemnat agricultorii să se asigure. „Aș dori ca în sistemul de subvenționare să fie mai multe culturi care se asigură. De asemenea, dorim ca noul Guvern să revină la subiectul înghețurilor din toamna anului trecut și să ne întoarcă pierderile care le-au suportat agricultorii din nordul țării”, afirmă ea.

În 2014, din 36 de milioane de lei cât a constituit bugetul pentru asigurări, care a fost transferat companiilor de asigurări, circa 10 milioane de lei a constituit valoarea despăgubirilor, asta în condițiile în care nu a fost secetă excesivă. Riscurile care sunt predominant asigurate de producători sunt seceta, grindina și înghețurile.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›