‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAsociaţia „Donau Soja” a elaborat manualul „Bunele Practici/Soia Ecologică în Republica Moldova”

Asociaţia „Donau Soja” a elaborat manualul „Bunele Practici/Soia Ecologică în Republica Moldova”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Asociaţia „Donau Soja” lansează manualul „Bunele Practici/Soia Ecologică în Republica Moldova” care vine să încurajeze toți producătorii de soia din Moldova să opteze pentru acest sistem de cultivare a soiei. De asemeea, scopul acestei publicații este de a îmbunătăţi şi de a creşte eficienţa producţiei de soia ecologică în regiunea Dunării şi, în particular, în Moldova.

Manualul este elaborat în baza unei publicații cu aceeași denumire a Institutului de Cercetare a Agriculturii Ecologice (FiBL) și coordonat cu autorii iniţiali, colaboratori ai FiBL.

Mulțumiri pentru partenerii Donau Soia – MOVCA și Prograin Organic SRL pentru cooperare și suport în scopul de a produce soia în sistem organic. Manualul va fi repartizat partenerilor pentru distribuirea fermierilor și altor părți interesate.

‹ adv ›

Pentru a vizualiza manualul, accesați acest link.

Importanța culturii de soia

Soia este una dintre cele mai importante culturi bogate în proteine pentru nutriţia umană şi animală, cererea fiind în continua creştere şi în special la soia ecologică. Potrivit experților, în fiecare an, Europa importă aproximativ 130 mii de tone de soia ecologică sub formă de boabe şi făină, în timp ce producţia europeană de soia ecologică acoperă aproximativ doar 50% din cerere. Această dependenţă de importuri cauzează probleme mari pentru consumatorii de soia ecologică. Preocupările consumatorilor se axează pe faptul că dezvoltarea acestei ramuri este în creştere, fiind urmată de un interes înalt pentru o producţie de soia ecologică crescută în Europa.

‹ adv ›

La nivel mondial, suprafețele cultivate ecologic sunt în continuă creștere. Producerea ecologică răspunde la cererea specifică a consumatorului solicitând produse sănătoase și durabile, promovând practici de producere durabile, care contribuie la protecția mediului și îmbunătățirea sănătății animalelor. Această cerere crescânda pentru produse ecologice este urmată de creșterea rapida a producerii, ofertei inclusive și a soiei, care este principala cultura proteică.

Manualul a fost elaborat în cadrul proiectului „Creșterea competitivității sectorului agroalimentar prin integrarea în lanțurile valorice interne și globale în special a sectorului cultivării soiei”, finanțat de Uniunea Europeana și implementat de Agenția de Dezvoltare a Austriei (ADA), în parteneriat cu Donau Soja Austria și Centrul Educațional ProDidactica în colaborare cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

Echipa proiectului vine cu mulțumiri celor care au contribuit la apariția Manualului: Asociația Patronala „Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova” (MOVCA), Prof. dr.Boris Boincean (Președinte al MOVCA), Alexei Micu, (director executiv MOVCA), precum și partenerilor – MOVCA și Prograin Organic SRL pentru cooperare și suport în promovarea cultivării soiei in sistem ecologic.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›