‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 28 aprilie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAsociaţia Naţională a Apicultorilor organizează Festivalul dedicat Zilei Naționale a Apicultorului

Asociaţia Naţională a Apicultorilor organizează Festivalul dedicat Zilei Naționale a Apicultorului

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Anual, Republica Moldova sărbătorește pe 19 august Ziua Națională a Apicultorului, pentru a celebra munca și rolul apicultorilor, Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM) și Asociația Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova (AEPAM) organizează pe 19 august Festivalul dedicat Zilei Naționale a Apicultorului.

Evenimentul se va desfășura în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” din Chișinău, începând cu ora 12-00.

Ediția din anul curent include un târg apicol la care circa 30 de apicultori din toate regiunile Republicii Moldova vor propune pentru degustare și pentru comercializare mai multe tipuri de
miere, miere de căpăceală, dar și produse apicole derivate.

În premieră, în cadrul evenimentului vor fi prezentați stupii termosolari, care reprezintă o tehnologie inovatoare în domeniul apicol. În prezent, în Republica Moldova activează peste 6500
de apicultori care gestionează circa 260 de mii de familii de albine.

Cele mai cunoscute tipuri de miere produse în Moldova sunt mierea polifloră, mierea de tei, mierea de salcâm, se mai produce miere de rapiță, miere de floarea soarelui, miere de levănțică, miere de hrișcă, miere de salvie sau miere de coriandru.

„Surpriza evenimentului din acest an este selectarea și oferirea a 3 stupi termosolari pentru femeile antreprenoare din domeniul apiculturii, cât și desfășurarea unei instruiri de prezentare a stupilor termosolari, o invenție cehă care a revoluționat domeniul apiculturii și anume tratarea albinelor împotriva acarianului varroa”, a precizat Ion Maxim, Director Executiv ANARM.

La eveniment vor participa experți ai Czech-UNDP Partnership for Sustainable Development Goals și Apis innovation S.R.O. Thermosolar Hive, Cehia, care vor livra o instruire practică
privind modul de utilizare a stupilor termosolari.

‹ adv ›

Tradițional, Moldova produce anual cca 5,5-6,5 mii tone de miere și exportă în jur de 3500 de tone de miere anual. Preponderent, mierea se vinde angro, neambalată și ajunge în țările UE.

An de an, sunt exploarate destinații noi, dar în top rămân țări ca Franța, Italia, Germania, România, Cehia, Polonia, dar și în cantități mai mici mierea a fost exportată în Canada și SUA.

Potrivit lui Vitalie Popa, Președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Republica Moldova, mierea moldovenească a început să cucerească piețele din țările nordice precum Suedia, Finlanda.

‹ adv ›

Agenda zilei Naționale a Apicultorului

Locul desfășurării: mun. Chișinău, scuarul Catedralei Mitropolitane

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›