‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAsociațiile de profil s-au întâlnit cu reprezentanții UCIP IFAD pentru a discuta provocările și...

Asociațiile de profil s-au întâlnit cu reprezentanții UCIP IFAD pentru a discuta provocările și oportunitățile antreprenoriatului rural

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Asociațiile de fermieri sunt cele care reprezintă și facilitează comunicarea dintre agricultori și autorități, tot ele cunosc cel mai bine care sunt problemele din domeniu și pot genera soluții.

De aceea, în data de 24 februarie, Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD (UCIP IFAD) a organizat o masă rotundă, cu tema „Antreprenoriatul rural – provocări, oportunități și soluții inovative” la care au participat 6 asociații de profil, care reprezintă în mod special agricultorii micro, mici și mijlocii.

Iurie Ușurelu, noul director al UCIP IFAD a dat curs discuției, menționând principalele obiective ale Proiectelor IFAD în derulare, care constau în îmbunătățirea bunăstării populației rurale, consolidarea rezilienței și îmbunătățirea oportunităților economice de securitate și siguranță alimentară pentru zonele rurale sărace, vulnerabile la schimbările climatice, creșterea competitivității și reducerea fluxului de migrație din zonele rurale.

‹ adv ›

În același timp a propus participanților să își expună părerea și vizavi de rata scăzută de solicitare și accesare a fondurilor disponibile.

„Noi suntem aici ca să susținem dezvoltarea teritoriilor din mediul rural și în special a afacerilor fermierilor micro, mici și mijlocii. Ne dorim ca împreună să identificăm care sunt impedimentele și soluțiile de redresare” a declarat Iurie Ușurelu.

Alexandru Bădărău, președintele Asociației Crescătorilor și procesatorilor de Lavandă, susține că atât pentru segmentul care îl reprezintă, cât și pentru alte ramuri ale agriculturii, impedimentele sunt aceleași.

„Un motiv important care a stopat investițiile fermierilor în agricultură a fost razboiul și criza economică. Pe lângă aceasta inflația prea mare și politica financiară a statului care nu s-a implicat suficient în oprirea deprecierii banilor, fapt ce a dus în final la mărirea dobânzilor la bănci până la 23 % anual. O altă dificultate în accesarea fondurilor este procedura complicată de identificare a trei furnizori diferiți pentru achiziția bunurilor, aceștia de regulă refuză să-și asume responsabilități și obligații”, a menționat Alexandru Bădărău.

Una dintre asociațiile care reprezintă în mare parte femierii micro ( cei care prelucrează până la 2 hectare de teren agricol sau 0,1 hectare de teren protejat) și mici (care prelucrează de la 2 până la 10 hectare de teren agricol sau de la 0,1 până la 0,3 hectare de teren protejat) este A.O. Pomușoarele Moldovei.

‹ adv ›

Suprafețele ocupate de culturile bacifere au înregistrat o creștere semnificativă în ultimul deceniu, de la 1000 de hectare înregistrate în 2010, până la 4 mii hectare în 2018. Însă în ultimul an și pe această filieră procesul a stagnat.

„Deoarece fructele moi se cultivă mai des pe suprafețe mici, pentru domeniul nostru o soluție bună este formarea grupurilor specializate pe o anumită cultură, într-o anumită regiune. Ceea ce ar permite formarea unor loturi uniforme pentru export sau piața locală, achitarea unor prestatori de servicii care ar putea oferi consultanță calitativă. Însă anume aici apare problema lipsei consultanților naționali bine instruiți, care să fie în pas cu toate noutățile și care să nu reprezinte careva companii comerciale. Astfel, credem că programele de finanțare ar putea contribui la formarea specialiștilor atât pe partea tehnologică de cultivare și postrecoltare, cât și obligatoriu a celor pe partea de marketing. Pentru ca atunci când se inițiază o afacere produsul final să fie orientat și adaptat cererilor consumatorilor” a explicat Aneta Ganenco, președinta asociației „Pomușoarele Moldovei”.

Amintim că Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD (UCIP IFAD) este o unitate creată de către Guvernul Republicii Moldova pentru implementarea programelor Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD).

În prezent oferă asistență tehnică, granturi și credite pentru următoarele programe: Proiectul de Reziliență Rurală (IFAD VII) și Proiectul Îmbunătățirea capacităților pentru transformarea zonei rurale (IFAD VIII).

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›