Agrobiznes Meteo, platformă lansată de către Agrobiznes și iMetos, în parteneriat cu MAIB, include un set de parametri climatici transmiși de la zecile de stații meteo amplasate pe întreg teritoriul Moldovei.
De curând, pe lângă parametrii obișnuiți cum ar fi temperatura și umiditatea aerului, dar și prognoze privind precipitațiile, pe platformă au devenit disponibile și modele de îmbolnăviri pentru cele mai des cultivate culturi. Detalii aici.
Asociațiile de producători au apreciat noul proiect care vine să răspundă la provocările de creştere a frecvenţei şi intensităţii fenomenelor meteo în raport cu necesitatea de a îmbunătăţi managementul resurselor în activitatea de producţie.
‹ adv ›
Gheorghe Gaberi, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Moldova, susține lansarea noii platforme Agrobiznes Meteo și spune că a fost surprins de spectrul de date disponibile.
Totodată, președintele Asociației a menționat că un astfel de proiect trebuie susținut și promovat, astfel ca numărul celor care vor utiliza datele generate de stațiile meteo, indiferent de locul unde se află, să fie în continuă creștere.
Aneta Ganenco, președinta Asociației obștești „Pomușoarele Moldovei”, a specificat că fermierii sunt cei care, de fapt, „activează cu meteo în mână”, iar cunoașterea datelor precum temperatura, precipitațiile, dezvoltarea bolilor și dăunătorilor sunt esențiale pentru obținerea unor recolte de calitate.
Producătorii de bacifere depind de foarte mulți factori climatici, astfel că la efectuarea unor tratamente fitosanitare trebuie să țină cont de condițiile meteo, a mai spus Aneta Ganenco.
Agricultura de precizie este deja o realitate, iar producătorii trebuie să utilizeze toate instrumentele disponibile pentru a reduce costurile de producere și impactul agriculturii asupra mediului.
Iată de ce o platformă precum Agrobiznes Meteo este una binevenită, susține Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Moldova Fruct.
Amintim că, datele despre temperatura solului și a aerului, umiditate, precipitații, riscul dezvoltării bolilor și dăunătorilor pot fi accesate gratuit pe platforma Agrobiznes Meteo.
Comentarii