‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 14 noiembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAsociațiile din sectorul agroalimentar au avut o ședință cu Președintele țării

Asociațiile din sectorul agroalimentar au avut o ședință cu Președintele țării

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

La inițiativa mai multor Asociații de producători din țară, a avut loc o ședință online la care a participat Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Solicitat de Agrobiznes, Vitalie Gorincioi, președintele Asociației Moldova Fruct a comunicat că, fiind contactați de mai mulți producători din teritoriu s-a organizat o ședință pentru a discuta despre problemele din sector.

„Suntem conștienți de faptul că, doamna Maia Sandu nu o să ne soluționeze problemele pe care, de fapt ar trebui să le soluționeze Guvernul, Ministerele, dar cel puțin am informat despre întrebările strategice legate de irigare, atragerea fondurilor din exterior, relațiile cu Federația Rusă. Am informat că noi, în calitate de producători, ne angajăm să respectăm condițiile înaintate de partenerii din Federația Rusă, doar să putem comercializa civilizat.

Unele Asociații au menționat și despre problemele legate de exportul produselor pe piața externă, inclusiv UE, dar pentru aceasta avem nevoie de laboratoare certificate de către organismele internaționale. Totodată, este nevoie de a opera mai multe modificări în legislație. O altă problemă majoră este și Regulamentul de subvenționare, care trebuie adaptat, deoarece se subvenționează plantații care se sădesc cu pomi fructiferi introduși în Catalogul Național, dar cei din Catalogul UE nu sunt subvenționați. În mare măsură, au fost abordate chestiuni importante cum ar fi elaborarea Strategiei de dezvoltare a agriculturii, accesul la finanțe ieftine și crearea unui fond de garantare a creditelor pentru fermierii începători”.

Maia Sandu a specificat că, cele mai mari probleme cu care se confruntă domeniul în prezent sunt cauzate de efectele pandemiei și ale secetei din 2020.

‹ adv ›

Președintele spune că, agricultorii din sectorul zootehnic și panificație au menționat, de asemenea, importanța asigurării cu materie primă a acestor sectoare, una dintre soluțiile propuse fiind eliberarea grâului din rezerva de stat cu titlu de împrumut pentru a ajuta sectoarele date să depășească criza.

Oleg Târsână, președintele Asociației Nucicultorilor a comunicat că au fost specificate provocările din diferite sectoare.

„În intervenția pe care am avut-o în cadrul discuțiilor și în timpul limitat pe care l-am avut la dispoziție i-am adus la cunoștință dnei Sandu mai multe puncte-cheie la care solicităm implicare și susținere. Printre acestea se numără problema plantațiilor mai vechi înființate cu sortiment neproductiv, care trebuie restructurate prin supra-altoire.

Am insistat asupra problemei majore legate de neacoperirea, în procesul de subvenționare, a plantațiilor înființate cu soiuri care sunt doar înscrise în catalog, nu și omologate. Situația legată de taxa de 6% la achiziția miezului de nucă de către procesatori de la populație, taxă care afectează competitivitatea miezului nostru pe piețele de export și i-am transmis poziția procesatorilor de a reduce această taxă la 2,5%. Desigur și alte chestiuni la care am dori să se identifice soluții”.

Maia Sandu a subliniat sprijinul pentru agricultori în vederea dezvoltării durabile a sectorului, în special prin aprofundarea discuțiilor cu partenerii de dezvoltare pentru a atrage investiții de calitate în agricultură.

‹ adv ›
‹ adv ›spot_img
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›