Schimbările climatice și seceta tot mai frecventă din ultimii ani demonstrează că sistemele de irigare sunt esențiale pentru agricultura din Republica Moldova, iar reabilitarea și modernizarea lor va asigura accesul unui număr mai mare de producători agricoli ce vor utiliza apa pentru creșterea unei producții competitive.
În data de 23 februarie, reprezentanții Unității Consolidate pentru Implementarea Programelor IFAD (UCIP IFAD) au prezentat Asociațiilor Utilizatorilor de apă pentru irigații (AUAI) oportunitățile de finanțare pentru Dezvoltarea Infrastructurii Rurale în cadrul Proiectului Îmbunătățire a capacităților pentru transformarea zonei rurale.
Prezent la eveniment Vasile Șarban, secretarul de stat al Ministerui Agriculturii, a menționat rolul irigării în dezvoltarea agriculturii adaptate la condțiile climaterice actuale, dar și cel al finanțărilor destinate facilitării accesului echitabil la apă.
Iurie Ușurelu, directorul UCIP IFAD a expus scopul proiectului, care constă în stimularea creșterii economice rurale pe scară largă și reducerea sărăcia prin investiții complementare. fiind conceput pentru a sprijini investițiile în infrastructura rurală productivă și consolidarea fermierilor mici (până la 10 hectare) și a afacerilor din zona rurală prin promovarea implementării tehnologiilor climatice inteligente.
Ecaterina Mihalcean, Inginer în Irigare pentru Dezvoltarea Proiectelor de Infrastructura UCIP IFAD a prezentat participanților condițiile de eligibilitate pentru grantul acordat de Proiectul pentru infrastructura de irigare, care este limitat la 300.000 USD per cerere.
Mai multe detalii aflați aici.
Astfel, în fiecare trimestru, cererile eligibile care au trecut cu succes etapele de evaluare vor fi selectate pentru finanțare, în baza listei stabilite în ordine descrescătoare după punctajul acumulat, până la alocarea integrală a sumei prevăzute în bugetul anului pentru anul în care urmează să fie implementat proiectul de infrastructură.
În cadrul întâlnirii Alexandru Belschi, specialist în dezvoltarea bussinesului agricol UCIP IFAD, a anunțat despre lansarea în curând a unui nou apel de granturi mici pentru infrastructura de irigare.
Suportul în procesul de instruire și identificare a potențialilor beneficiari de granturi pentru infrastructură de irigare rurală și granturilor mici pentru echipamente de irigare va fi asigurat de Agenția Națională de Dezvoltare Rurală (ACSA).
În același timp s-a menționat că cei care vor aplica la aceste granturi vor participa la o instruire de 3 zile, referitoare la modalitățile de gestionare corectă a apei și aplicarea irigării.
Reprezentanții asociațiilor și-au exprimat părerea despre oportunitățile oferite, dar și despre constrângerile care apar.
Potrivit ultimelor date oficiale, în Republica Moldova funcționează doar 38 de stații centralizate de irigare. Suprafața irigată anual fiind de circa 60 de mii de hectare din totalul de două milioane de hectare.
Proiectul Îmbunătățirea capacităților pentru transformarea zonei rurale finanțat de Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă și Fondul de Adaptare acordă suport investițiilor în infrastructura de irigare care se axează pe sisteme micro și mici de irigare.
Comentarii