După ce au analizat documentul de politici fiscale pentru anul 2021, în special măsurile ce vizează sectorul agrar, responsabilii din cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene au venit cu unele propuneri de modificări.
Potrivit IPRE, extinderea bazei de impozitare a TVA-ului la aceeași cotă de 20% va exclude pe viitor volumele mari de acumulare a TVA, pe care realmente antreprenorii nu le vor putea utiliza, fiind în final puse pe sarcina sectorului agricol din Moldova. Această abordare va crește și competitivitatea în sector și va oferi oportunități adiționale de valorificare a beneficiilor ce rezultă din Acordului de Asociere.
O analiză asupra acestui document elaborat de ministerul Finanțelor a fost efetuată și de centrul analitic „Expert-Grup”. Potrivit lor, intenția ministerului Finanțelor de a uniformiza cotele TVA la inputurile agricole și producția agricolă primară este un fapt salutabil ce va pune capăt unui cerc vicios în care agricultorii sunt privați de lichidități importante, iar datoria statului față de aceștia este în continuă creștere.
Ei propun să fie restabilită echitatea fiscală și pentru produsele procesate prin uniformizarea cotelor pe întreg lanțul valoric.
Totodată, menținerea sistemului TVA redus, cu excepția unor produse social – importante, „Expert – Grup” consideră asta ca o măsură tranzitorie cu perspectivă clară de revenire la cota standard.
În general, susținerea companiilor prin mecanismul de TVA redus nu este un instrument efectiv, reieșind din faptul că aceasta este o taxă aplicată asupra consumului, au precizat analiștii „Expert-Grup”.
Comentarii