Prețurile atractive din acest sezon, dar și recoltele foarte scăzute au dus și la mărirea numărului de cazuri de escrocherie în agricultură.
Mai mulți fermieri ne-au declarat că au vândut cerealele, însă nu au primit banii. Asemenea scheme au devenit tot mai des întâlnite în ultimii ani, cu toate acestea cazuri nu au ajuns a fi mai puține.
În majoritatea cazurilor, infractorii, pentru a intra în încrederea victimelor, fondează întreprinderi pe numele unor persoane interpuse cu activitate în domeniu și se prezintă agricultorilor ca reprezentanți ai unor întreprinderi ce procură cereale pentru export.
De obicei, aceștia oferă un preț mai mare decât cel existent pe piață. Iar după înțelegerea de vânzare-cumpărare, în cele mai dese cazuri verbal prin intermediul telefonului, conving prin diferite metode agricultorul să permită eliberarea cerealelor din locul de depozitare. După însă nu mai revin să achite banii.
Din experiența anilor precedenți, unii fermieri ne-au spus că își așteaptă banii de mai bine de 2 ani, însă fără rezultat.
În alte cazuri, fermierilor li se achită doar o parte din bani, iar ulterior aceștia nu mai primesc nimic, chiar dacă au contractul de vânzare-cumpărare semnat. Pentru a-și obține banii, producătorii ajung și în instanța de judecată, însă procesul este destul de anevoios.
Pentru a evita asemenea cazuri, realizați tranzacțiile doar întreprinderilor de încredere, recomandate de alți producători. În grupurile noastre pe viber Agrobiznes Club și Agrobiznes Trade vă puteți consulta cu alți fermieri din zonă, în cazul în care nu sunteți sigur.
Inspectoratul General al Poliției, recomandă persoanelor fizice sau juridice care activează în domeniul agricol să respecte următoarele reguli de securitate:
- Nu acceptați tranzacții verbale de vânzare a produselor cerealiere (la telefon sau prin intermediul altor persoane ce nu doresc să prezinte actele care ar confirma identitatea sau angajarea în întreprinderea pe care o reprezintă), fără întocmirea, conform tuturor cerințelor, a unui contract în acest sens.
- Nu eliberați cerealele expuse spre realizare, fără ca acestea să fie achitate de către cumpărător.
- Verificați cât este de credibil cumpărătorul (de când este fondată întreprinderea, cine o gestionează, ce activitate a avut anterior ș.a) și nu acceptați întâlniri spontane (în stradă, prin intermediari, așa ziși reprezentanți) pentru semnarea contractelor sau facturilor, precum și pentru achitarea mărfii sau alte acțiuni legate de aceste tranzacții.
Comentarii