‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAu îmbinat cultura cu agricultura la cea de-a 5-a ediție a Festivalului „Au Gust”

Au îmbinat cultura cu agricultura la cea de-a 5-a ediție a Festivalului „Au Gust”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cea de-a 5-a ediție a Festivalului „Au Gust” a îmbinat cultura cu agricultura și cu ecologia. Evenimentul desfășurat pe 13 și 14 august, în orașul Durlești, a adunat zeci de participanți și expozanți. 

Varietatea de activități interactive a dat o notă dinamică ediției, aceasta a cuprins: jocuri de societate, ateliere creative și de fabricare, muzică bună, poezie slam, proiecție de film documentar, expoziții de fotografie „Zaharia Cușnir” și a lucrărilor laureaților concursurilor „Au Gust”, dar și surprize delicioase, precum plăcinte, sarmale și vin moldovenesc.

Totodată, festivalul a avut și un târg tradițional, unde au participat producători, artizani și asociații angajate din comunitate. 

‹ adv ›

Prezenți la eveniment, am discutat cu expozanți, care au fost producători agricoli, artiști, dar și reprezentanți ai asociațiilor eco. Mai jos descoperiți ce ne-au declarat aceștia:

„Suntem prezenți aici pentru a ne promova produsele și afacerea noastră. Am venit la festival de la Bucovăț, Strășeni și considerăm că lucrurile noi, frumoase sunt atât generate de noi, cât și preluate de la alții, atât apicultori, cât și agricultori, iar astfel reușim să ne dezvoltăm și să creștem afacerea”, Serghei Vulpe, producător de miere, Prisaca Vulpii.

“Consider, la etapa actuală, necesitatea reciclării hârtiei o problema care ne afectează pe toți. Avem câmpurile, străzile, orașele pline de hârtie. Ar fi foarte frumos dacă fiecare din noi ar recicla hârtia, așa, cum facem noi astăzi la festival: o degradăm în apă, punem în hârtia deja descompusă semințe și ulterior acest produs obținut îl punem la suprafața solului și așa va răsări o altă viață”, Lilia Chisnicean, doctor în agricultură și cercetător în domeniul plantelor aromatice.

„Mi-aș dori ca asemenea festivaluri să aibă loc an de an și oamenii să fie la fel de deschiși spre a procura fructe autohtone“, Vera Pruteanu, participantă la festival cu standul  struguri și piersici.

„Tema din acest an a Festivalului „Au Gust” a fost rădăcini” și când organizatorii ne-au invitat, ni s-a părut că prezența noastră este indispensabilă. Semințele și rădăcinile reprezintă pilonul muncii noastre la Asociația „Grădina Moldovei”, iar festivalul este o oportunitate de a povesti participanților despre importanța semințelor și rolul lor în securitatea alimentară a țării”, Anya Coutinho, director executiv „Livada Moldovei”.

„La festival am venit cu tricouri și torbe personalizate, iar jumătate din banii câștigați pe aceste produse vor ajunge la o asociație obștească din Ucraina, care se numește Eco Misto”. Ilustrațiile de pe produsele acestea sunt realizate de către artista ucraineană, Albina Kolesnicenko, care și face parte din sus-numita asociație. Un alt scop al prezenței noastre aici este ca oamenii să afle despre noi, odată ce în Republica Moldova avem puține instituții media specializate pe jurnalismul de mediu, iar noi suntem cei care promovăm cultura ecologică”, Ludmila Hițuc, reprezentanta Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic (AJMTE).

“Cândva am avut un atelier de croitorie și de aceea îmbin în tablourile mele elementele textile cu arta. Îmi doream mult să pictez, dar nu am studiat pictura. De curând, mi-a fost depistată o boală rară, autoimună, care-mi face mâna nefuncțională. Odată ce nu mai pot coase, cu agricultura, la fel, nu mă pot ocupa, ca pe timpuri, mi-am zis că boala mă impune să fac ceea ce-i place sufletului meu”, a declarat Victoria Niculescu, artistă în sculptură textilă.

„Insectele sunt importate. Ele polenizează. Respectiv, dacă nu avem fructe și legume, nu avem nimic. Am decis în cadrul acestei ediții a festivalului să facem acest atelier de construcție a trei hoteluri” pentru insecte. Aceste căsuțe” ulterior vor fi amplasate la grădinițele din orașul Durlești, pentru ca și cei mici să afle despre rolul insectelor în agricultură și mediu”, a spus Maria Sava, membră a echipei organizatorice a Festivalului Au Gust”.

Cu o concluzie asupra celor două zile de eveniment a venit și patroana Festivalului:

„Evenimentul în fiecare an evoluează și devine din ce în ce mai bun. În acest an s-a evidențiat foarte bine direcția cultură spre agricultură și ecologie. Este și foarte greu să organizezi un asemenea eveniment. Cu multă muncă și susținere ne-a reușit acest lucru. Mi-a părut bine că în acest an a fost o ediție bună, cu mult rafinament”, Parascovia Sava, organizatoarea Festivalului „Au Gust”, Președinta AO „AGRO-DICOM”- Asociație de Consultanță și Instruire a Fermierilor.

Agrobiznes.md a fost partener-media a ediției a 5-a a Festivalului „Au Gust”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›