‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAUAI vor majora cotizațiile de membru pentru a evita pierderile

AUAI vor majora cotizațiile de membru pentru a evita pierderile

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În anul curent, Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigare s-au confruntat  cu unele probleme, în special, ce țin de aspectul financiar, deoarece inițial au fost planificate unele suprafețe pentru irigare, unele volume de apă. În baza acestor indicatori a fost stabilit și prețul pentru un m3 de apă. 

În situația în care am avut ploi abundente, până în luna iulie, volumele de apă utilizate au fost cu mult mai mici decât cele planificate anterior. 

Victor Jalbă, Directorul executiv al Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigare „Pruteni – II” din satul Grozești, raionul Nisporeni spune că activitatea Asociației este mai dificilă în anul curent, din cauza condițiilor meteorologice, în mod special, din cauza ploilor abundente care s-au înregistrat pe parcursul verii. 

„La moment, avem utilizate circa 50 de mii de m3 de apă, dar sperăm că până la sfârșitul acestui an vom ajunge până la 100-150 de mii. Din cauza că am avut un an ploios, apa a fost utilizată, în mare parte, la irigarea viței-de-vie, sfeclei de zahăr, zmeurei, căpșunului”.

‹ adv ›

Directorul susține că în acest an, Asociația a activat practic în minus.

„Pornind de la faptul că, cotizația de membru este foarte mică, 280 de lei, credem că ar trebui să fie majorată. Pentru menținerea și întreținerea sistemului de irigare este nevoie de surse financiare pe care noi le acumulam din contul apei livrate pentru irigare. Există cheltuieli legate și de achitarea personalului cum ar fi operatori, contabil, director. Având ceva rezerve din anul precedent sperăm să finalizăm anul cu bine”.

Victor Jalbă a spus că planifică, în luna septembrie curent, să organizeze Consiliul și Adunarea extraordinară a Asociației cu scopul de a majora cotizația de membru.

„La moment, Asociația livrează apă pentru irigarea a 900 de ha. La începutul acestui an a fost stabilit prețul de 4,75 de lei/cub de apă și nu a fost modificat pe tot parcursul anului”.

În context, Valentina Badrajan, directorul executiv FDD Moldova a menționat că unele Asociații au convocat deja ședințele Consiliilor, Adunările generale și-au revăzut tarifele pentru apă. Astfel că, prețul pentru lunile iulie și august, la unele Asociații, diferă față de cele stabilite inițial. 

„Asociațiile sunt conștiente că trebuie să dispună de resurse pentru menținerea asociației, mentenanța sistemului de irigare. Cu toate acestea, nu toate Asociațiile se confruntă cu asemenea probleme, chiar dacă nu irigă, acestea au putu să creeze rezerve, anul 2020 a fost unul secetos, astfel că fermierii au irigat mai mult. Avem Asociații care au finalizat anul cu 500 sau chiar un milion de lei pe cont și aceasta le ajută ca într-un an ca acesta, cu umiditate, să-și acopere lipsa de resurse financiare”. 

‹ adv ›

Totodată, Valentina Badrajan susține că crearea fondurilor de rezervă a Asociațiilor este importantă pentru investițiile ulterioare de extindere, dar și pentru procurarea echipamentelor moderne de irigare.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›