‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAustriecii finanţează afaceri rurale ce ţin de creşterea iepurilor, morărit, apicultură şi creşterea pomuşoarelor

Austriecii finanţează afaceri rurale ce ţin de creşterea iepurilor, morărit, apicultură şi creşterea pomuşoarelor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Şapte conducători de întreprinderi din raioanele Orhei, Rezina, Şoldăneşti şi Teleneşti au primit granturi europene de 10.000 – 15.000 de euro în cadrul proiectului „Remitenţele dezvoltă comunităţile din Moldova”.

Proiectul este implementat de reprezentanţa asociaţiei obşteşti Hilfswerk Austria în Republica Moldova. Afacerile finanţate ţin de creşterea iepurilor, morărit, servicii de testare a cablurilor electrice, de reparaţie a anvelopelor, precum şi apicultură, creşterea pomuşoarelor, prelucrarea fierului forjat. Granturile obţinute vor permite antreprenorilor să procure echipamente, utilaje mici şi alte bunuri pentru a-şi dezvolta afacerile, transmite Info-Prim Neo.

Unul dintre beneficiari, Ştefan Sandic, din satul Şipca, raionul Şoldăneşti, vrea să procure un laborator mobil de extragere a mierii de albini. El a decis să continue o ocupaţie pe care a moştenit-o de la bunicul său. Colaborează cu mai multe gospodării ţărăneşti care produc miere şi intenţionează exporte produsul pe piaţa europeană.

‹ adv ›

Petru Găină, cel mai tânăr beneficiar de grant, are 19 ani. Fiind elev în clasele superioare, lucra în vacanţă la Moscova în calitate de muncitor auxiliar şi a adunat o sumă de bani pe care a investit-o în producerea pomuşoarelor de coacăză şi agriş. A identificat parteneri din România, de la care a procurat butaşi. Din grantul primit va procura o plasă antigrindină, care poate proteja plantaţiile şi de ploile torenţiale.

Hilfswerk Austria în Moldova a lansat şi Ghidul antreprenoriatului pe înţelesul tuturor, care le fa fi de folos în special tinerilor din mediul rural care vor să iniţieze afaceri. Ghidul poate fi consultat on-line – www.migranti.md. Elena Catuşev, una din cele două autoare ale ghidului, a spus că acesta explică într-un limbaj accesibil procedurile de înregistrare a afacerilor, fiind structurat pe răspunsuri la cele mai frecvente întrebări pe care şi le pune o persoană care vrea să deschidă o întreprindere.

Proiectul „Remitenţele dezvoltă comunităţile din Moldova” se implementează de către Reprezentanţa AO Hilfswerk Austria în perioada 2011-2013. Costul proiectului este de 627.000 de euro.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›