Republica Moldova ar putea relua exportul de zahăr, anunţă Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare după dialogul avut cu cei doi producători în cadrul Consiliului consultativ sectorial „Sfecla de zahăr și produse procesate”.
Potrivit datelor Ministerului, în prezent, cantitatea de zahăr disponibilă în stocuri este în exces, iar procesatorii susțin că securitatea alimentară a țării nu va fi afectată dacă va fi permis exportul de zahăr, transmite Mold-street.
Preţurile la zahăr bat recordurile
Amintim că, exportul de zahăr a fost interzis începând cu data de 1 martie 2022, de către Comisia Situaţii Excepţionale, pentru a asigura securitatea alimentară a Republicii Moldova în condiţiile multiplelor crize din regiune.
În pofida interdicţiei, anul trecut, preţurile la zahăr pe piaţa internă au crescut cu aproape 56%, practic – dublu comparativ cu rata medie a inflaţiei. Scumprea zahărului a continuat şi în primele două luni ale acestui an, dar creşterea este mai lentă – cu 1,77%.
De regulă, anual, în Republica Moldova se produc circa 80-90 mii tone de zahăr, în dependență de recolta, care depinde de condițiile climaterice.
Subvenţionarea investițiilor în producţia de sfeclă de zahăr
Un alt subiect discutat de MAIA cu producătorii se referă la acordarea ajutorului financiar din partea statului pentru extinderea suprafețelor agricole însămânțate cu sfeclă de zahăr și pentru subvenționarea investițiilor în tehnologizare.
În acest sens, Vasile Șarban a comunicat că Regulamentul de subvenționare este în proces de elaborare și ulterior vor fi inițiate consultări publice.
Pe de altă parte, cel mai mare producător local, Südzucker Moldova, susţine că sfecla de zahăr rămâne una dintre cele mai sustenabile culturi agricole și prin utilizarea tehnologiilor avansate de economisire a umidității, aceasta oferă, întreprinderilor agricole din nordul Moldovei, recolte stabile și profit ridicat.
În 2022, sfecla de zahăr s-a dovedit a fi una dintre puținele culturi agricole profitabile, afirmă producătorul care se aşteaptă că în noul sezon recolta va fi mai bună decât anul trecut.
Potrivit estimărilor companiei, întreprinderile agricole continuă să investească în dezvoltarea sistemelor de irigare și să mărească suprafața, comparativ cu anul trecut – de aproape 2 ori, ceea ce va asigura productivitate de minim 60 de tone de sfeclă de zahăr la hectar.
În același timp, încălzirea globală, creșterea costului resurselor și cerințele de mediu mai stricte pentru cultivarea sfeclei de zahăr necesită o transformare accelerată a abordării tehnologiilor agricole și o creștere a nivelului de management, dar şi o revizuire a întregului lanț de lucrări în rotația culturilor.
Potrivit lui Alexander Koss, Spicherul Comitetului de Conducere Südzucker Moldova, compania și partenerii săi agricoli continuă să investească în această industrie cu mari perspective de dezvoltare.
În același timp, condițiile-cadru complexe, adesea imprevizibile atât în Republica Moldova cât și în regiune, necesită un sprijin strategic de la stat pentru astfel de industrii de înaltă tehnologie.
Comentarii