Irigarea prin picurare permite controlul umidităţii în sol, al dozelor de ingrăşăminte care se aplică, al bolilor şi dăunătorilor. Distribuţia localizată a apei la suprafaţa solului se face punctiform, în sistemul picătură cu picătură, o perioadă îndelungată de timp.
Vă prezentăm mai jos avantajele folosirii instalaţiilor de irigare prin picurare:
- posibilitatea irigării in orice condiţii atmosferice (vânt, temperaturi ridicate);
- posibilitatea dozării exacte a cantităţilor de apă şi ingrăşământ necesare plantelor, astfel reducându-se consumul de apă cu aproximativ 70%, iar consumul de ingrăşământ scade considerabil;
- spor de producţie cu până 100% mai mare;
- timpurietate cu pana la 7-10 zile;
- nu formează crustă, nu afectează structura şi textura solului, contribuind la reducerea volumului de lucru pentru aerisirea solului;
- reduce considerabil posibilitatea apariţiei bolilor în culturi, sunt mult mai puţine tratamente;
- reduce cantitatea de buruieni apărute in cultură, reduce numărul lucrărilor in cultură;
- plantele se dezvoltă uniform, iar calitatea produsului finit este mult mai bună;
- sistemul nu necesită presiuni mari de funcţionare, ceea ce duce la economisirea energiei pentru pompare;
- necesită mai puţină forţă de muncă;
- se pot efectua lucrări in cultură chiar şi in timpul irigării.
Pentru a asigura rentabilitatea, este necesar de avut dispozitive de protecţie şi control al calităţii apei, aparatură de control şi măsurare a presiunii şi volumului de apă distribuite în reţea, echipamente care să permită aplicarea tratamentelor chimice şi fertilizărilor prin apa de irigare şi echipamente de udare adaptate condiţiilor de cultură şi relief.
Instalaţia de udare trebuie să fie fiabilă pe o durată de 5-10 ani în condiţii de exploatare.
Banda de irigare prin picurare are în prezent o mai largă utilizare în irigarea prin picurare faţă de furtunurile de irigare prin picurare. Acest lucru se datorează mai mult costului iniţial mai redus.
Cu toate acestea, furtunurile de irigare prin picurare câştigă teren datorită caracteristicilor şi a costului mai redus per total a duratei de exploatare.
© Buletin inovaţional pentru producătorii de legume editat de către Proiectul Competitivitatea Agricolă şi Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED).
Comentarii