Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a organizat astăzi, 22 martie, o întrunire cu participarea operatorilor din domeniul avicol. Participanții au supus dezbaterilor situația actuală în ramura avicolă la nivel național în contextul implementării Foii de Parcurs pentru obținerea de către Republica Moldova a dreptului de export în UE a cărnii și ouălor de pasăre, categoria „B”.
În mesajul de salut, Ion Sula, Director general al Agenției a menționat că etapele pentru obținerea dreptului de a exporta carne de pasăre și ouă de categoria „B” în Uniunea Europeană au fost discutate în cadrul câtorva ședințe de lucru cu colegii de la Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Rurale și Mediului, alte instituții de resort dar și operatorii din domeniul producerii cărnii de pasăre și a ouălor.
Președintele Asociației Patronale a Avicultorilor din Republica Moldova a menționat că sectorul se confruntă cu mai multe probleme, iar avicultorii au nevoie de susținere din partea statului.
„Pentru a face export, trebuie să lucrăm în tandem. Pe de o parte statul, pe de alta – agenții economici. Ca să fim capabili să exportăm, agentul economic are nevoie de investiții, de bani. La moment, dacă să vorbim de România, unde producătorul este subvenționat la kilogramul de producție, în Moldova primim subvenții numai la investiții. Comparativ cu alte sectoare zootehnice, sectorul avicol este subvenționat cu doar 30% din valoarea investiției. În cazul producătorilor de ouă, sectorul dat este problematic. Echipamentul este învechit. În ultimii ani lucrează sub costul de producere, prețul e foarte mic la ouă. Cu toate acestea au fost încercări export, astfel că în anul 2017 au fost exportate peste 60 de milioane de ouă, în anul 2018 peste 40 de milioane, iar în 2019 avem deja exportate peste 5 milioane de ouă. Producătorii încearcă cu propriile forțe să modernizeze fermele, dar sunt necesare investiții mari. Echipamentul pentru găinile ouătoare este destul de scump. Pentru construcția halelor suntem defavorizați. Pe lângă toate problemele, cea mai mare rămâne TVA-ul. Producătorul, în loc să investească, la sfârșitul trimestrului trebuie să recupereze TVA-ul”.
Un alt participant la această ședință a ținut să menționeze că, în ultimele două luni a apărut pe piață carne de pui refrigerată ucraineană care se comercializează la un preț cu mult mai mic.
„Astăzi vorbim la această întrunire despre exportul de carne în alte țări și nu știu care sunt perspectivele noastre pentru export, când avem la noi este importată chiar și din Europa carne la un preț cu mult mai jos decât ne putem permite noi. Știm că, în țările Uniunii Europene avicultorii sunt subvenționați. Dacă nu o să fim susținuți, inclusiv prin soluționarea problemei cu TVA-ul, nu vom putea să fim competitivi pe piața europeană. În primul rând, competitivitatea se vede prin preț”, a comentat directorul unei companii producătoare de carne de pasăre.
Reprezentanții instituțiilor de profil au dat asigurări că problemele enumerate și menționate de către producători, procesatori vor fi analizate și în cel mai scurt timp vor fi prezentate soluții.
În prezent, în țara noastră activează și sunt autorizate sanitar-veterinar 25 de abatoare și puncte de sacrificare a păsărilor și 22 de centre de marcare/ambalare a ouălor, dintre care, 17 centre activează în cadrul fabricilor avicole și 2 întreprinderi sunt specializate la efectuarea operațiunilor de colectare și ambalare a ouălor.
Comentarii