‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriBASF, cel mai mare conglomerat chimic din lume, ar putea să-și mute producția din...

BASF, cel mai mare conglomerat chimic din lume, ar putea să-și mute producția din Germania

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Producția în Germania nu mai pare a fi rentabilă pentru multe companii industriale. Acest lucru se datorează, pe de o parte, costurilor energetice care cresc constant. Pe de altă parte, birocrația și reglementările de mediu din ce în ce mai stricte pun presiune pe companii și măresc costurile de producție.

Din această cauză, tot mai multe companii părăsesc Germania parțial sau complet și își mută producția în străinătate, menționează analistul Agrarheute, Olaf Zinke.

În ultimele zile, au existat rapoarte de la Focus, Berliner Zeitung și Tagesschau, conform cărora cel mai mare conglomerat chimic din lume, BASF, intenționează, de asemenea, să-și reducă producția în Germania și să o mute în China.

‹ adv ›

Conform propriilor declarații, compania chimică a înregistrat profituri peste tot anul trecut, cu excepția Germaniei. Conducerea BASF vede în costurile energetice ridicate și birocrația din Germania două motive esențiale pentru care compania nu mai este la fel de profitabilă ca înainte.

În China, costurile energetice sunt mai scăzute decât aici și, de asemenea, birocrația este mult mai flexibilă. Compania justifică investițiile în China în fața Berliner Zeitung și prin faptul că

„China este cea mai mare piață de produse chimice din lume” și „până în 2030, aproape trei sferturi din creșterea globală a producției chimice va reveni Chinei”.

Într-adevăr, cifrele Asociației Industriei Chimice (VCI) arată că 20% din investițiile industriei chimice și farmaceutice germane au mers recent către China.

‹ adv ›

Costuri și reglementări ridicate fac producția nerentabilă

Această evoluție ar avea ca rezultat închiderea unui număr mare de instalații și fabrici din Germania. La Ludwigshafen, vor fi închise unsprezece instalații de producție, inclusiv o instalație modernă de TDI. Instalația nu mai este profitabilă, conform BASF.

Pierderile instalației se ridică la un miliard de euro. În același timp, BASF operează deja o fabrică mare în Nanjing, China.

BASF investește încă zece miliarde de euro într-o nouă fabrică în Zhanjiang

În ceea ce privește reglementările de mediu, gigantul chimic are mai multe avantaje în China. Acolo există, de asemenea, mult mai puține reglementări legale și costuri mai scăzute pentru energie.

‹ adv ›

Avantajele economice și economiile ar fi enorme, având în vedere cantitățile uriașe de materii prime, energie și produse finite manipulate doar la Ludwigshafen.

BASF – Pierderea pentru Germania ar fi enormă

2,6 milioane de tone de produse chimice sunt manipulate anual doar în cele trei porturi de aprovizionare din Ludwigshafen, raportează SWR într-un documentar.

În fiecare zi, 15 nave vin pentru descărcare. La acestea se adaugă livrări uriașe pe șosea și pe calea ferată. În același timp, în Germania există cerințe foarte stricte de securitate, care măresc costurile.

La Ludwigshafen, trei brigăzi de pompieri industriali cu un total de 200 de oameni sunt gata pentru acțiune, raportează SWR. 100 de rezervoare trebuie controlate zilnic.

În plus, există 2850 de kilometri de conducte și 125 de instalații de producție diferite care trebuie controlate și întreținute.

Cu zece kilometri pătrați, terenul BASF este la fel de mare ca insula Capri și poate fi văzut chiar și cu ochiul liber din spațiu. BASF deține 2000 de clădiri în Ludwigshafen, cel mai mare port de pe Rin și cel mai mare depozit de containere de rezervoare din lume.

Fostul șef al BASF, Martin Brudermüller, a făcut claritate înainte de a părăsi funcția, menționând că e dezamăgit de politica guvernului actual: Germania își pierde competitivitatea, educația și alți factori decisivi, a spus Brudermüller pentru Handelsblatt.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›