Begoniile reprezintă unul dintre cele mai diverse genuri de plante decorative de interior. Clasificarea științifică este destul de complicată, diferiți autori le sistematizează în felul lor.
Totuși, convențional begoniile sunt împărțite în două grupuri mari: cu frunze decorative și cu flori decorative. În acest articol, vom prezenta cele mai frumoase varietăți de begonii cu frunze decorative și vom explica cum se îngrijesc mai bine.
În natură, begoniile sunt considerate locuitori tipici ai pădurilor tropicale și sunt originare din America de Sud și Mexic, dar unele specii au fost descoperite pentru prima dată în Asia.
În prezent, se cunosc aproximativ 1500 de specii de begonii, iar numărul de forme și soiuri hibride a depășit cu mult pragul de 2000. Cel puțin jumătate dintre ele sunt cele cu frunze decorative.
Acestea sunt plante perene erbacee, cu înălțimea de 20-40 cm. Dar există și excepții care depășesc 1 m. Soiurile mini și medii de begonii sunt considerate mai populare decât cele gigantice.
Acest grup numeros este apreciat pentru forma, textura și culoarea neobișnuită a frunzelor. Deși multe dintre ele înfloresc, florile lor sunt atât de discrete încât crescătorii preferă să le îndepărteze pentru a nu strica aspectul general al plantei.
Frunzele pot fi atât lanceolate simple, cât și rotunde, în formă de săgeată și inimă și chiar lobate, ca frunzele de arțar. Vârful ascuțit este alungit la unele begonii, în timp ce la altele este aproape invizibil.
Oricare ar fi forma frunzelor, ele sunt asimetrice, cu o nervură groasă în mijloc care împarte frunza în două părți inegale.
Paleta de culori a begoniilor este complet unică: de la cele mai diverse variații de verde până la vișiniu închis. Nuanțele de roșu, violet, alb, argintiu, ciocolată, roz cuceresc prin unicitatea lor.
Specii și varietăți de begonii cu frunze decorative
Cele mai populare varietăți și soiuri de begonii cu frunze decorative au la bază următoarele specii:
- A – Begonia peltatifolia;
- B – Begonia longifolia;
- C – Begonia ningmingensis;
- D, E – Begonia rubropunctata;
- F – Begonia gulinqingensis;
- G – Begonia longistyla;
- H – Begonia hemsleyana (‘Silvery Pearl’);
- I – Begonia handelii;
- J – Begonia pseudodryadis;
- K – Begonia sp. nov.;
- L – Begonia cathayana;
- M, N – Begonia longiciliata,
- O – Begonia aurantiflora;
- P – Begonia polytricha;
- Q – Begonia henryi;
- R – Begonia masoniana;
- S – Begonia luochengensis;
- T – Begonia pulchrifolia;
- U – Begonia frimbristipula;
- V – Begonia setulosopeltata;
- W – Begonia malipoensis;
- X – Begonia palmata;
- Y – Begonia versicolor.
Îngrijirea begoniilor cu frunze decorative
Begoniile cu frunze decorative sunt plante nepretențioase și rezistente. Pot reacționa la greșelile de îngrijire prin pierderea frunzelor sau ofilire parțială, dar imediat ce se corectează condițiile de întreținere își revin rapid.
Cu o îngrijire regulată și potrivită begoniile își dezvăluie din plin frumusețea incomparabilă și devin o adevărată „bijuterie” a colecției. Cu atât mai mult că nu necesită condiții de iernare speciale și nici măsuri suplimentare de umidificare a aerului.
Iluminarea pentru begoniile cu frunze decorative
Datorită plasticității sporite la intensitatea luminii, begoniile sunt folosite nu doar pentru a decora pervazurile ferestrelor, ci și interiorul (orice loc din cameră, inclusiv în băi).
Umbrirea puternică influențează intensitatea culorii frunzelor, dimensiunea lor, cât și densitatea plantei. Dar în orice loc luminos sau semiumbrit, begonia va încânta.
Singurul lucru la care trebuie acordat o atenție specială este protecția împotriva razelor directe ale soarelui. Begonia are nevoie de lumină difuză, chiar și soarele de dimineață poate crea pete pe frunze și le poate afecta frumusețea.
Temperatura confortabilă pentru begonii cu frunze decorative
Begoniile cu frunze ornamentale se dezvoltă armonios la temperatura de 15-20 de grade. Nu le place nici frigul, nici căldura. Temperatura mai joasă de 15 grade chiar și pentru o perioadă scurtă afectează negativ planta. Căldura excesivă duce la uscarea frunzelor.
Aceste plante nu tolerează curenții direcți de aer. De aceea, begoniile nu trebuie scoase în aer liber sau așezate pe balcoane vara. Iar atunci când camera se aerisește, e bine ca plantele să fie puse într-un loc protejat.
Citește și despre Hortensia: cele mai populare specii, cerințe de plantare.
Udarea begoniilor
Begoniile cu frunze decorative nu tolerează stagnarea apei. Se recomandă menținerea umidității ușoare și uniforme, fără a permite uscarea solului.
Vara, se udă de două ori pe săptămână.
Regimul de udare iarna este ajustat în funcție de starea substratului. Atunci când s-a uscat 2 cm de la suprafață, se udă moderat.
Plantele sunt udate cu apă de temperatură camerei.
Begoniile se udă cu atenție, deoarece nu tolerează pătrunderea apei pe frunze și tulpini, chiar și picăturile mici provoacă pătări. Din aceeași cauză, nu se pulverizează.
Begoniile cu frunze decorative sunt iubitoare de umiditate. Aerul prea uscat afectează frumusețea frunzelor, iar uscăciunea extremă în timpul funcționării dispozitivelor de încălzire trebuie evitată.
Fertilizarea begoniilor cu frunze decorative
Îngrășămintele pentru aceste plante se aplică exclusiv din martie până în octombrie. Este recomandabil să se folosească amestecuri speciale de îngrășăminte pentru plantele decorative de foioase.
Este important să nu se suprafertilizeze, altfel creșterea va încetini și frunzele se vor îngălbeni
Transplantarea begoniilor cu frunze decorative
Begoniile cu frunze decorative sunt transplantate numai la necesitate, atunci când plantele se înghesuiesc în recipientul vechi. Transplantul se realizează în feruarie-martie, în ghivece mai mari cu 2-3 cm față de cel precedent.
Se recomandă ghivecele largi, plate, cu înălțimea mai mică decât diametrul.
Pentru begonii, este necesar să se selecteze substraturi hrănitoare, cu valorile optime ale pH-ului între 5,8 și 6,5.
Substratul poate fi procurat din magazine specializate. Sau se face un amestec din părți egale de sol cu nisip, frunze și turbă.
La transplantare, nivelul de îngropare a begoniilor rămâne același, doar se adaugă sol nou în jur și se tasează bine.
Bolile și dăunătorii begoniilor cu frunze decorative
Din păcate, begoniile nu pot fi atribuite celor mai persistente plante de interior.
Deseori sunt afectate de afide, acarieni, tripși. Dar și de boli fungice ca făinarea și putregaiul cenușiu. Este una dintre cele mai sensibile culturi de interior la nematozii din sol.
În cazuri grave unica soluție râmâne aplicarea insecticidelor sau fungicidelor.
Înmulțirea begoniilor cu frunze decorative
Majoritatea speciilor și soiurilor de begonii se înmulțesc destul de ușor. Acest lucru se realizează primăvara devreme. Cele mai bune metode de reproducere pentru begoniile cu frunze decorative sunt:
Divizarea plantei la transplantare. Se împarte cu mâna sau se taie în părți mai mici rizomul, pe care trebuie să fie obligatoriu un mănunchi puternic de rădăcini și unul sau mai mulți muguri foliari.
Separarea butașilor apicali cu 3-5 frunze, după care se pun în apă sau se plantează într-un substrat potrivit pentru begonii, cu menținerea umidității ușoare a solului. Se înrădăcinează într-un loc luminos la temperatura camerei.
Înrădăcinarea frunzei sau părților frunzei. Este suficient să se taie frunza întreagă sau să fie împărțită de-a lungul nervurii principale. Locul tăiat se așează cu partea inferioară, se presoare cu cărbune activ pentru decontaminare și se fixează în nisip, perlit sau turbă, acoperind-o cu o sticlă sau peliculă transparentă.
Înrădăcinarea se efectuează cu udare moderată, într-un loc luminos. Sau se poate pune în apă și să se aștepte apariția rădăcinilor, apoi să se planteze într-un recipient mic.
Citește și despre întreținerea mușcatelor curgătoare.
Comentarii