‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleBelgienii testează un sistem de protecție a livezilor împotriva grindinei, bazat pe agrivoltaică

Belgienii testează un sistem de protecție a livezilor împotriva grindinei, bazat pe agrivoltaică

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Agrivoltaica sau agrofotovoltaica (APV) co-dezvoltă sisteme viabile atât pentru energia solară fotovoltaică, cât și pentru agricultură. Ideea a fost concepută inițial de Adolf Goetzberger și Armin Zastrow în 1981.

Combinarea panourilor solare și a culturilor presupune utilizarea eficientă a luminii între aceste două tipuri de producere, iar de câștigat ar avea în special sectorul producerii fructelor.

O echipă belgiană de cercetare în domeniul energiei, condusă de KU Leuven, lansează primul proiect pilot agrivoltaic finanțat de guvern de 185 W în pomicultură în Bierbeek. Proiectul este cofinanțat de 20 de companii.

‹ adv ›

Acesta este conceput pentru a testa fezabilitatea agrivoltaicii în Belgia. Proiectul presupune instalarea a încă două instalații agrivoltaice cu module solare și structuri fixe până în martie 2021.

Cercetătorul Brecht Willockx susține că livezile de păr sunt ideale pentru agrivoltaică, deoarece au nevoie de protecție împotriva grindinii prin utilizarea plasei de grindină.

„Pentru a proteja în mod optim perele de daunele produse de grindină, am plasat modulele noastre PV formate din părți bine consolidate deasupra pomilor. Efectul secundar este că, în anumite perioade ale zilei, putem regla umbrirea”.

Potrivit unui articol de pe pv-magazine.co, modulele solare, au fost instalate la o înălțime de 4,6 metri, pentru a nu fi distruse de mașinile agricole utilizate în livezile de păr. Modulele au ochiuri transparente și celule solare de siliciu, amplasate la distanță egală de 156×156 mm, cu o eficiență de 21%.

‹ adv ›

Echipa de cercetare a creat, de asemenea, un nou instrument de simulare agrovoltaică pentru a calcula producția de energie și interceptarea de pomi a luminii.

„Cu acest instrument, am putea modela celulele modulelor semi-transparente. Rândurile de celule, în paralel cu rândurile de pomi, duc la o distribuție omogenă a luminii și oferă cea mai bună soluție pentru un sistem fix”.

Fiecare dintre module are 36 de celule împărțite în patru rânduri a câte nouă celule, ceea ce are ca rezultat un nivel de transparență de 40% și o producție a modulului de 185 W.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›