‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 23 iunie, 2024
30.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriBERD vrea să cumpere pachetul de acțiuni de la Moldova Agroindbank

BERD vrea să cumpere pachetul de acțiuni de la Moldova Agroindbank

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Banca Europeană pentru Reconstrucții şi Dezvoltare este interesată de achiziționarea pachetului de acțiuni Moldova – Agroindbank. Declarația a fost făcută de Premier în cadrul unui interviu pentru publicația română Libertatea, citează Info-Market.

Potrivit lui, interesul pentru procurarea acțiunilor MAIB a fost expus de reprezentanții BERD în cadrul întrevederilor la Chişinău, care au avut loc acum câteva săptămâni în cadrul vizitei președintelui BERD în Moldova.

Vorbind despre climatul investițional şi atractivitatea sistemului bancar pentru investitori, Pavel Filip a subliniat că numirea sa în funcţia de Prim-ministru a corespuns cu perioada crizei economice în republică, provocat de escrocheria bancară şi furtul miliardului. El a accentuat că sistemul bancar a fost destabilizat, iar oamenii au pierdut încrederea. Au fost întreprinse eforturi mari, iar venirea unei bănci mari din România – Banca Transilvania, acest lucru confirmă că au fost întreprinse măsuri pentru a returna încrederea nu doar a cetăţenilor, dar şi a investitorilor.

Şi venirea Banca Transnilvania şi intențiile BERD de a achiziţiona pachetul de acţiuni MAIB, au fost calificate de Premier drept un indice al faptului că „economia Moldovei s-a mişcat, iar eforturile Guvernului nu au fost în zadar”.

Amintim că în februarie curent Moldova – Agroindbank a expus spre vânzare 43,1% din acțiunile nou-emise în două pachete unice de 3,53% și 39,58% din acțiuni. Valoarea totală a tranzacției va fi de cel puțin 450 milioane de lei.

Aceste blocuri de acțiuni au fost anterior blocate de Banca Națională, deoarece proprietarii lor au acționat concertat și au achiziționat o parte semnificativă din capitalul social al MAIB fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM. Conform legii, proprietarii au primit 90 de zile pentru a vinde aceste acțiuni pe piața de valori a Moldovei. Întrucât acțiunile nu au fost vândute în intervalul de timp alocat, în conformitate cu instrucțiunile CNPF, consiliul băncii a decis să anuleze aceste pachete și să emită acelaşi număr de acţiuni într-o emisiune nouă pentru vânzarea deschisă pe piața bursieră. În decembrie 2017, aceste pachete de acțiuni noi emise de MAIB au fost deja licitate, dar nu au fost vândute. Următoarea licitație va avea loc între 17 și 30 aprilie.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›