Pproducţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile (întreprinderile agricole, gospodăriile ţărăneşti (de fermier) şi gospodăriile populaţiei) în anul 2021, conform estimărilor preliminare, a crescut cu circa 49,9% (în prețuri comparabile) faţă de anul 2020.
Creșterea a fost cu atât mai vizibilă cu cât indicatorul respectiv a înregistrat o scădere în anul 2020 față de anul 2019 cu 27,2%.
Majorarea producţiei globale agricole a fost determinată de creșterea producţiei vegetale cu 75,5%.
Potrivit BNS, în anul 2021, ponderea producţiei vegetale în totalul producţiei agricole a constituit 81% (în anul 2020 – 69%), producţiei animaliere revenindu-i 19% (în anul 2020 – 31%).
Figura 1. Dinamica indicilor anuali ai volumului producţiei agricole în gospodăriile de toate categoriile în anii 2015-2021
Tabelul 1. Producţia principalelor produse agricole în gospodăriile de toate categoriile
Recolta de cereale și alte culturi agricole obținută în 2021
Roada anului 2021 faţă de anul 2020 se caracterizează prin majorarea considerabilă a volumului culturilor recoltate:
- cerealelor şi leguminoaselor boabe – cu 2,715 milioane de tone sau de 2,8 ori mai mult (dintre care a porumbului pentru boabe – cu 1,547 milioane de tone (de 3,0 ori);
- grâului – cu 988 de mii tone (de 2,7 ori) și a leguminoaselor boabe – cu 12 mii tone (cu 43,3%);
- floarei soarelui – cu 457 mii tone (cu 92,9%);
- sfeclei de zahăr – cu 212 mii tone (cu 50,1%);
- fructelor, nucilor și pomușoarelor – cu 191 mii tone (cu 28,7%);
- strugurilor – cu 54 mii tone (cu 11,7%);
- rapiței – cu 45 mii tone (cu 95,3%);
- cartofilor – cu 45 mii tone (cu 26,0%);
- soiei – cu 14 mii tone (cu 40,1%);
- legumelor – total – cu 3 mii tone (cu 1,2%).
Tabelul 2. Structura recoltei globale a culturilor agricole în anul 2021 pe categorii de gospodării, %
În anul 2021 întreprinderile agricole au produs partea principală a volumului de sfeclă de zahăr – 92,3%, tutun – 92,0%, rapiţă – 88,7%, cereale şi leguminoase pentru boabe (fără porumb) – 77,1%, floarea-soarelui – 73,4%, soia – 58,8%.
Totodată, 89,6% de cartofi, 81,3% de legume, 68,4% de struguri, 60,2% de fructe, nuci și pomușoare şi 57,5% de porumb pentru boabe au fost produse de gospodăriile populaţiei și cele ţărăneşti (de fermier).
Tabelul 3. Roada medie a principalelor culturi agricole în gospodăriile de toate categoriile, chintale la 1 hectar
Sectorul zootehnic – modificări în 2021
În anul 2021 față de anul 2020 în gospodăriile de toate categoriile se constată scăderea producției animaliere pe principalele tipuri: producția de lapte – cu 10,1%, producția de ouă – cu 7,9%, creşterea vitelor şi păsărilor în masă vie – cu 5,8%.
Tabelul 4. Producţia animalieră pe principalele tipuri în anul 2021
Conform stării la 1 ianuarie 2022 faţă de 1 ianuarie 2021 în întreprinderile agricole a avut loc majorarea efectivului la toate speciile de animale.
Totodată, în gospodăriile populaţiei a fost marcată descreşterea efectivului de bovine cu 10,5% (din care vaci – cu 9,0%), de porcine – cu 11%, de ovine și caprine – cu 6,5%.
Tabelul 5. Efectivul de animale pe principalele specii la 1 ianuarie 2022
Comentarii