‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 13 decembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleBoala frunzelor de ferigă la tomate – simptome, prevenire

Boala frunzelor de ferigă la tomate – simptome, prevenire

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cucumber mosaic virus in tomato – CMV, în cazul culturii de tomate, este cunoscut popular și sub denumirea de Boala frunzelor de ferigă la tomate sau filozitatea tomatelor. Boala poate provoca moartea a până la 100% din cultură, motiv din care prezintă interes sporit pentru legumicultori.

Pentru prima dată, Cucumber mosaic virus a fost descris în 1916 la castraveți și alte plante din familia curcubitacee. Pe lângă curcubitacee, CMV mai poate fi întâlnit la culturi legumicole cum ar fi tomatele, ardeiul, spanacul, țelina, salata și altele.

La moment, virusul este înregistrat în întreaga lume atât în climatul temperat, cât și în cel tropical, afectând multe zone agricole și culturi horticole importante.

‹ adv ›

Plante din diferite familii botanice infectate de Cucumber mosaic virus:

Boala frunzelor de ferigă la tomate – simptome

Cucumber mosaic virus la tomate, în general, are simptome caracteristice unei patologii produse de virusuri, cu unele excepții de unde și vine denumirea în limba română.

Simptomele CMV la tomate au două forme distincte în funcție de condițiile de creștere:

‹ adv ›

În seră. Plantele de tomate infectate cu CMV, crescute în condiții de seră, pot prezenta o cloroză generală, urmată de un mozaic ușor observabil pe frunzele tinere, sistemic infectate.

Aceste simptome tind să fie tranzitorii, deoarece frunzele care apar ulterior pot fi mai mici decât în mod normal și pot prezenta diverse grade de deformare, cum ar fi aspectul de frunze de ferigă.

Alungirea internodurilor este redusă, ceea ce duce la stagnarea generală a creșterii, dar nu se produce neapărat o creștere stufoasă.

‹ adv ›

În câmp. Apariția simptomelor de mozaic pe frunzele tinere, sistemic infectate, include de obicei o cloroză inițială și un mozaic. Dacă plantele sunt tinere la momentul infecției, simptomele de mozaic sunt destul de tranzitorii din cauza deformării severe a frunzelor și, în special, unei răsuciri sau îndoiri ascendente a frunzelor.

Dacă plantele sunt ceva mai mature la momentul infecției, simptomele de mozaic pot fi mai evidente în parte, deoarece astfel de frunze nu sunt mascate de deformarea severă a frunzelor și de frunzele răsucite sau îndoite. Plantele de tomate care sunt tinere la momentul infecției rămân mici, uneori stagnează în creștere, au un aspect stufos.

V-ar putea fi util și articolul Boala petelor de bronz la ardei și tomate – sfaturi pentru control.

Boala frunzelor de ferigă la tomate – există tratament?

Este foarte important să acceptăm faptul că pentru bolile produse de virusuri nu există un tratament eficient. Pentru plantele afectate, pot fi aplicate tratamente cu aminoacizi, însă în general acestea trebuie înlăturate și arse.

Motiv din care, este foarte importantă respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului:

  • Distrugeți plantele cu simptome de atac imediat ce ați depistat prezența virusului.
  • Combateți buruienile din apropiere pentru a înlătura posibilele gazde ale virusului.
  • Semănați o barieră din plante de porumb.
  • Mențineți sub control afidele.
  • !Pulverizările cu ulei mineral pot fi folosite pentru a preveni transmiterea virusului de către afide.
  • Utilizați plase antiinsecte adecvate.
  • Realizați tratamente preventive cu produse pe bază de bacterii pentru creșterea rezistenței plantei.

O descriere minuțioasă a recomandărilor anterioare o prezint în continuare:

Pentru unele culturi ce pot fi afectate de Cucumber mosaic virus, au fost create varietăți cu gene rezistente. În cazul tomatelor, surse de rezistență la CMV au fost raportate la rudele de roșii sălbatice, dar nu și la Solanum lycopersicum.

CMV atacă peste 1200 de culturi din peste 100 de familii botanice, astfel controlul este destul de anevoios. Eradicarea buruienilor gazdă este adesea o sarcină dificilă din cauza gamei extinse de gazde.

Cu toate acestea, eliminarea mai multor buruieni cheie perene sau bienale situate în apropierea culturilor poate reduce presiunea severă a virusului și e folosită cu succes pentru a controla CMV. Buruienile infectate pot fi deseori asimptomatice, acestea pot adăposti virusul în rădăcini, tuberculi, organe subterane pe parcursul iernii.

Motiv din care, pentru control este recomandată înlăturarea buruienilor cum ar fi păpădia, crușățea, iarba fluturilor, brâncuța sau bumbăcarița. În Marea Britanie, buruieni cum ar fi rocoina s-au dovedit a fi surse importante de hibernare pentru virus.

Peste 80 de specii de afide (Insecta: Hemiptera: Aphidoidea), în culturile de la noi cele mai importante în control fiind Myzus persicae și Aphis gossypii, sunt capabile să transmită virusul într-un mod nonpersistent, purtat de stilet.

Relația nonpersistentă implică faptul că insecta dobândește virusul în timpul unor incursiuni scurte (în general mai puțin de 60 de secunde) și reține virusul pentru perioade scurte de timp (până la 60 de minute) și îl pierde datorită activităților normale de hrănire. Acest lucru înseamnă că insecta ar trebui să redobândească virusul din nou pentru a fi capabilă să transmită din nou.

Izolarea câmpurilor de cultură prin creșterea unor culturi de barieră mai înalte, nesusceptibile, cum ar fi porumbul, poate întârzia infecțiile inițiale.

Utilizarea plaselor în perioada principală de migrare a afidelor poate asigura culturi libere de infecția cu virus, adesea până la sfârșitul sezonului. Ulterior, plasa este înlătura pentru a asigura accesul albinelor.

Plasele pentru protecția plantelor și domeniile lor de utilizare

Aplicarea de tratamente pe bază de bacterii care induc rezistență, care pot, de asemenea, îmbunătăți creșterea plantelor, au oferit protecție împotriva CMV și pot fi integrate în alte scheme de gestionare a dăunătorilor.

Există numeroase produse comerciale disponibile care constau din specii singulare sau, mai des, mai multe specii de bacterii care colonizează rădăcinile plantelor sau zonele rădăcinilor. Aceste bacterii induc sau sporesc capacitatea plantei de a rezista la infecții și, în unele cazuri, au fost eficiente împotriva CMV.

Astfel, un sol sau substrat sănătos și o întreținere adecvată a culturii, tradițional, stau la baza menținerii sub control a bolilor.

Surse de referință:

  1. Mosaic Diseases of Tomatoes; ipm.cahnr.uconn.edu.
  2. Cucumber Mosaic Virus, The American Phytopathological Society (APS).
  3. Cucumber Mosaic Virus (CMV), Ray Cerkauskas; doc-developpement-durable.org.
  4. A search for resistance to Cucumber mosaic virus in the genus Lycopersicon. Journal of Plant Pathology.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›