Aculus – o specie de acarian microscopic cu patru picioare, ce face parte din familia Eriophyidae. Prunul este cultura cel mai puternic atacată de acest dăunător, în ultimii ani, în Republica Moldova.
Acarianul atacă, de asemenea piersicul, vișinul, migdalul. Este agresiv atât adultul, cât și larva care colonizează partea inferioară a frunzelor tinere și vârful lăstarilor pe care le înțeapă și suge sucul celular din țesuturi.
În rezultat, frunzele cresc neuniform, se încrețesc, limbul se îngroașă, vârful și marginile se răsucesc. Pe frunze apar puncte albicioase slab vizibile, care pe măsură ce frunzele cresc în locul punctelor apar pete clorotice de 1–2 mm cu marginea neregulată în formă de stea.
Frunzele atacate rămân mici și deformate, stagnează în creștere. Pe scoarța lăstarilor atacați apar pete clorotice ovale de culoare albăstruie, iar mai târziu în dreptul lor apar crăpături ale scoarței, în a doua perioadă de vegetație. În vârful lăstarilor atacați se formează buchete de lăstari secundari, cu internoduri scurte și îngroșate, astfel de pomi pot fi recunoscuți de la distanță. Lăstarii atacați nu se coc și degeră în timpul iernii. Cele mai mari daune le produc în plantațiile tinere și pepinierile pomicole de prun și piersic.
Ramificarea puternică a lăstarului este un efect rezultat în urma atacului de acarian.
Femela are culoare albă-gălbuie. Oul este eliptic, de culoare albicioasă, cu aspect translucid. Larva asemănătoare cu adultul, are corpul alungit, mai îngroșat anterior, fusiform și inelar. Acarianul frunzelor și ramurilor de prun are de la 6 până la 14 generații pe an. Adultul iernează sub solzii mugurilor, mai rar în crăpăturile scoarței, izolat sau în colonii de câte 100–250 de indivizi.
Odată cu pornirea în vegetație a pomilor, acarienii hibernanți părăsesc locurile de iernare, migrează pe frunzele abia formate și pe vârful lăstarilor, unde încep a suge sucul celular din țesuturi. Dăunătorul colonizează partea inferioară a frunzelor, unde ei se hrănesc și depun ouă. Longevitatea femelei este 20–30 zile, timp în care depune până la 80 ouă. Primăvara incubația durează 8–18 zile, iar în perioada de vară (iunie–august) 8–11 zile. Larvele apărute se hrănesc alături de adulți.
Dăunătorul poate fi observat pe pomi în perioada aprilie–octombrie, pe partea inferioară a frunzelor, în interiorul mugurilor. Primele simptome de dăunare le putem observa la 15–20 de zile după dezmugurire. Tratamentele chimice se efectuiază în focarele depistate, în cursul perioadei de vegetație.
Comentarii