‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 20 decembrie, 2024
6.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTuta absoluta - combatere, evitând rezistența la insecticide

Tuta absoluta – combatere, evitând rezistența la insecticide

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Tuta absoluta, cunoscută drept molia minieră a tomatelor, aparține ordinului Lepidoptera și familiei Gelechiidae. Acest dăunător provoacă pierderi economice semnificative în numeroase țări din America Latină, Europa și nordul Africii.

Principala gazdă sunt tomatele, însă dăunează și altor plante din familia Solanaceae, precum cartofii, vinetele, dar și fasolea comună și altele.

În acest articol ne vom axa pe strategiile necesare pentru un control eficient. Mai multe despre biologia dăunătorului și cum a dobândit rezistența la insecticide găsiți în acest articol.

‹ adv ›

Tuta absoluta – strategia cheie de gestionare

tuta absoluta combatere

Ținând cont de faptul că Tuta absoluta a dezvoltat rezistență la mai multe substanțe active, combaterea eficientă se realizează prin combinarea măsurilor agronomice, comportamentale, biologice și chimice.

Principalele sfaturi pentru control

Pentru a preveni răspândirea dăunătorului Tuta absoluta în culturile de Solanaceae, se recomandă următoarele măsuri:

  • Așteptați minimum 6 săptămâni după înlăturarea plantelor vechi înainte de plantarea unei noi culturi din familia Solanaceae, pentru a evita transmiterea dăunătorului de la cultura anterioară.
  • Între ciclurile de plantare, lucrați solul și aplicați mulci de plastic sau efectuați solarizarea pentru o protecție suplimentară.

Citiți mai multe despre Solarizarea solului.

‹ adv ›
  • Controlați buruienile, în special specii precum Solanum, Datura și Nicotiana, pentru a împiedica dăunătorul să se înmulțească pe gazde alternative.
  • Instalați capcane lipicioase înainte de transplantare pentru a reduce riscul infestării.
capcane tuta absoluta
  • Utilizați doar răsaduri sănătoase, libere de dăunători.
  • Asigurați-vă că sera este sigilată corespunzător cu plasă anti-insecte, adaptată pentru a împiedica pătrunderea moliei miniere a tomatelor.
  • Plasați capcane cu feromoni pentru a monitoriza dăunătorul în toate etapele producției de tomate: răsadniță, câmp, ambalare, procesare și distribuție. Începeți monitorizarea cu cel puțin 2 săptămâni înainte de plantare.
  • Inspectați în mod regulat plantele pentru a identifica din timp primele semne de infestare.
  • Captarea în masă a moliilor: Utilizați capcane lipicioase sau capcane cu apă și ulei, în număr de 20-40 capcane pe hectar, echipate cu momele feromonale.
  • Continuați utilizarea capcanelor cu feromoni pentru cel puțin 3 săptămâni după înlăturarea plantelor de tomate, astfel încât moliile mascule rămase să fie capturate.
  • Îndepărtați și distrugeți părțile afectate ale plantelor pentru a preveni răspândirea dăunătorilor.

Molia minieră a tomatelor – control biologic

Pentru a asigura controlul biologic este recomandat să: introduceți agenți biologici eficienți, precum Nesidiocoris tenuis, Necremnus, Trichogramma, Macrolophus, Pseudoapanteles, Podisus, Nabis sau Metarhizium, pentru a reduce populația de molii în mod natural.

Dezorientarea cu ajutorul feromonilor

Pentru suprafețe mai mari de 1 ha, aplicați metoda dezorientării feromonale, omologată în Republica Moldova pentru combaterea Tuta absoluta.

Detalii pe acest link.

‹ adv ›

Monitorizare și praguri de acțiune

Aplicați insecticide doar atunci când pragul de infestare depășește 2-3 molii adulte pe săptămână în capcanele de monitorizare.

Selectați insecticide eficiente la nivel local, alternând produsele în funcție de modul lor de acțiune și respectând ferestrele de pulverizare.

Principala regulă pentru o rotație eficientă a insecticidelor, în funcție de modul de acțiune (MdA), este evitarea utilizării insecticidelor din același grup MdA pentru generații consecutive ale dăunătorului țintă. Aceasta se realizează prin aplicarea unei scheme de „fereastră de pulverizare cu MdA”.

Fereastra de pulverizare este definită ca o perioadă de 30 de zile consecutive, corespunzătoare duratei minime a unei generații de Tuta absoluta.

În cadrul unei ferestre, pot fi permise aplicări multiple ale aceluiași MdA sau ale unor MdA diferite, însă trebuie respectate instrucțiunile produselor în ceea ce privește numărul maxim de aplicări per fereastră și ciclul de producție.

După finalizarea primei ferestre de pulverizare de 30 de zile, dacă sunt necesare tratamente suplimentare conform pragurilor de infestare, trebuie alese MdA diferite și eficiente pentru următoarele 30 de zile (a doua fereastră). Același principiu se aplică pentru a treia fereastră și următoarele.

Scopul acestei scheme este de a reduce riscul dezvoltării rezistenței la un anumit grup de MdA, asigurând că un grup de insecticide nu este reutilizat timp de cel puțin 60 de zile după încheierea unei ferestre.

Această măsură este esențială, având în vedere fluctuațiile de temperatură care pot extinde ciclul de viață al dăunătorului pe parcursul sezonului de creștere.

Schema necesită un minim de 3 grupuri de insecticide eficiente, însă este ideal să fie utilizate mai multe grupuri, dacă acestea sunt omologate la nivel național pentru combaterea Tuta absoluta.

Clasificarea insecticidelor omologate în Republica Moldova pentru speciile horticole după MdA pentru dăunătorii din ordinul Lepidoptera **:

*În Moldova, benzoatul de emamectin este singura substanță activă omologată pentru controlul dăunătorului Tuta absoluta.

** Această clasificare nu este o recomandare a Proiectului PCRR/ USAID.

Acest articol este parte a publicației Tuta absoluta – molia minieră a tomatelor. Recomandări privind gestionarea durabilă și eficientă a rezistenței dăunătorului la insecticide, reprodusă cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în cadrul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală din Moldova.

Reproducerea acestui material este responsabilitatea exclusivă a Chemonics International și nu reprezintă sub nicio formă opinia USAID sau a Guvernului Statelor Unite.



‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›