„Drumul spre aur” Syngenta Moldova – tehnologia Adepidyn®, soluții digitale și produse noi disponibile fermierilor în campania de primăvară

0

Pe 21 ianuarie 2025, Syngenta Moldova a organizat evenimentul „Drumul spre aur – Campioni pe câmp” la Chișinău, marcând lansarea campaniei de primăvară.

Evenimentul a reunit specialiștii echipei Syngenta din Moldova și România și fermieri pentru a prezenta inovațiile și soluțiile menite să optimizeze performanța agricolă în sezonul următor. 

Oleg Cojocaru, Director național de vânzări Syngenta Moldova, alături de Iulia Nicola, Director de marketing produse de protecția plantelor pentru zona Marea Neagră, au deschis evenimentul, subliniind angajamentul Syngenta de a sprijini fermierii cu soluții inovatoare și eficiente.

oleg cojocaru syngenta

Lansări de produse noi pentru protecția plantelor

Republica Moldova este prima țară din Europa continentală în care a fost înregistrat fungicidul Miravis®, un produs fungicid de-a dreptul revoluționar, ce are la bază tehnologia ADEPIDYN®.

Andreea Caimac, Manager portofoliului de produse biologice, culturi speciale și legumicole pentru zona Dunării și Mării Negre, a prezentat fungicidul Miravis®, care reprezintă o superputere pentru controlul bolilor și pentru sănătatea plantelor; mai multă eficacitate, mai multă rezistență la spălare, mai multă siguranță.

andreea caimac syngenta

Miravis® este un fungicid de ultimă generație dezvoltat de Syngenta, destinat controlului eficient al principalelor boli la culturile pomicole, vița de vie, și culturi legumicole, oferind mai multă putere, un spectru larg de acțiune și o persistență îndelungată.

Acesta conține pydiflumetofen​, substanță activă din clasa carboxamidelor, cu un mod de acțiune SDHI (inhibitor al succinat dehidrogenazei), stabilind noi standarde în controlul reziduurilor și ajutând fermierii să atingă potențialul maxim de producție.

Oleg Cojocaru a prezentat noul produs pentru T1 în cultura de cereale păioase – fungicidul Amistar® Prime Ready Mix, o soluție unică pe piață, produs gata formulat, mai eficient și ușor de utilizat.

Acesta conține 2 substanțe active din 2 clase chimice diferite și prezintă eficacitate excelentă în prevenirea și combaterea făinării, septoriozelor, ruginii brună și a pătării reticulară a frunzelor și soluția № 1 în Europa pentru T2 în cultura de cereale păioase – fungicidul Elatus™ Era.

De asemenea, au fost menționate rezultatele excelente oferite de erbicidul Axial® One pentru controlul buruienilor graminee și cu frunza lată în culturile de cereale păioase, iar astfel, printr-un portofoliu bogat, Syngenta oferă soluții integrate pentru protecția culturilor de cereale.

Soluții agronomice digitale Syngenta

Ionuț Glodeanu, Expert în soluții agronomice digitale pentru România, a prezentat platformele digitale Cropwise Seed Selector și Interra® Scan, care vor fi disponibile, în viitorul apropiat și fermierilor din Republica Moldova.

Cropwise Seed Selector ajută fermierii să economisească timp și să reducă riscul prin luarea unor decizii mai informate privind semănatul.

Furnizând recomandări precise pentru alegerea hibrizilor de porumb și floarea-soarelui, în funcție de particularitățile anului și parcelei, fermierii își pot maximiza recoltele și productivitatea fermei.

INTERRA® Scan este un serviciu complex de cartare a solului ce utilizează o tehnologie inovatoare pe baza de raze gamma pentru a genera hărți de cea mai înaltă rezoluție, având capacitatea de a genera până până la 27 de straturi de informații cartografiate.

Aceste instrumente avansate asistă fermierii în selectarea hibrizilor potriviți și în evaluarea precisă a caracteristicilor solului, facilitând decizii informate și eficiente în managementul culturilor.

Evopac™ – noua gamă de ambalaje pentru produse lichide de la Syngenta

EvoPac™ este o gamă inovatoare de ambalaje dezvoltată de Syngenta în strânsă colaborare cu fermierii, având scopul de a îmbunătăți siguranța și eficiența operațiunilor agricole, contribuind la obiectivul „Goal Zero” – zero incidente în operațiunile agricole.

Ambalajele Evopac™cu capac tip CTS le face compatibile cu sistemul de transfer închis easyconnect, dezvoltat și susținut de industria europeană de protecția plantelor.

De eficiența EvoPac™ au beneficiat deja fermierii din Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Țările de Jos și Regatul Unit, iar în 2025 și fermierii din Moldova vor regăsi produsele ambalate Evopac™.

Noutăți în cultura de porumb

Gabriel Ghiță, Director al departamentului de soluții agronomice digitale pentru zona Mării Negre, și Alexandru Lavu, Manager marketing portofoliul de semințe de porumb și rapiță pentru România și Republica Moldova, au prezentat noii hibrizi de porumb adaptați condițiilor locale: SY Craft, SY Artos, SY Stacio și SY Fabio.

Specialiștii Syngenta au evidențiat caracteristicile superioare ale hibrizilor, precum toleranța la secetă și potențialul ridicat de producție, oferind recomandări pentru obținerea unor recolte optime.

Inovații în cultura de floarea-soarelui

Tiberiu Șerbănoiu, Cercetător științific în selecție și poziționare a portofoliului de semințe de floarea-soarelui, și Valentin Păun, Manager marketing portofoliul de semințe de floarea-soarelui și cereale pentru zona Marea Neagră, au prezentat hibrizii de floarea-soarelui pentru 2025, principalele tendințe ale pieții, avantajele cu care vin hibrizii Syngenta.

Specialiștii echipei Syngenta au subliniat avantajele competitive ale hibrizilor, inclusiv toleranța la boli și adaptabilitatea la diverse condiții de mediu, toleranța la noile rase de mană, recomandări pentru optimizarea producției.

Suliano HTS vine să completeze portofoliul de hibrizi în acest sezon și reprezintă noua generație de hibrizi higholeic Express™ cu potențial de producție ridicat și caracteristici agronomice unice.

O atenție sporită a fost acordată tehnologiei A.I.R.™, inovația la floarea-soarelui mult căutată de producători datorită toleranței la ambele clase de erbicide calificate atât pe bază de imazamox, cât și tribenuron-metil, cum ar fi Listego® Pro și EXPRESS® 75 WG.

Hibrizii A.I.R.™ oferă flexibilitatea de a alege erbicidul în funcţie de tipul de buruieni din câmp, garantând  siguranța rezultatelor și securizând profitabilitatea culturii.

Perspective

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri, oferind participanților oportunitatea de a interacționa cu echipa Syngenta și de a dezbate perspectivele pentru sezonul agricol 2025.

Syngenta Moldova își reafirmă angajamentul de a furniza soluții inovatoare și suport dedicat fermierilor, iar cu detalii despre hibrizii prezentați revenim curând într-un material video realizat în cadrul evenimentului. 

Catlabuga: Purtăm discuții să îmbunătățim condițiile de microcreditare pentru fermieri

0

Ministrul agriculturii poartă, în aceste zile, discuții de colaborare cu Asociația Băncilor, pentru îmbunătățirea condițiilor de microcreditare pentru fermieri.

Asta după ce anterior, în cadrul unei emisiuni tv, Ludmila Catlabuga a declarat că este nemulțumită de serviciul bancar în raport cu fermierii.

„Suntem în discuții cu Asociația Băncilor din Moldova, pentru un răspuns pe marginea acestei probleme”, a precizat pentru IPN ministrul Catlabuga.

Demnitarul afirmă că „sistemul bancar este pe supraprofit destul de înalt, – atât băncile comerciale, cât și organizațiile de microcreditare”.

Totodată, potrivit lui Catlabuga, „ministerul nu are dreptul de a le dicta băncilor să ofere credite cu 2% anual de exemplu, dar se poate discuta cu Ministerul Finanțelor, de încadrat Banca Națională și de îmbunătățit relația între agricultori și bănci”.

Acțiuni concrete în acest sens încă nu au fost întreprinse, însă ministrul promite că la fiecare întâlnire cu fermierii vor fi invitați și reprezentanții Asociației Băncilor.

Recent, Ludmila Catlabuga a mers într-o vizită la Leova, pentru a se întâlni cu producătorii agricoli din regiune.

Scopul vizitei a fost de a înțelege nevoile agriculturilor, de a găsi soluții și, în general, de a îmbunătăți sectorul agricol din Moldova, a precizat ministrul.

Victoria Sobol: Cursul de sommelier de miere a devenit o oportunitate fantastică de a-mi lărgi cunoștințele

0

În vara anului 2024, Victoria Sobol, care alături de soţ dezvoltă o afacere în domeniul apiculturii, a rămas intrigată de oportunitatea de a obţine noi cunoştinţe şi de a se certifica în calitate de sommelier de miere.

Acest lucru s-a întâmplat când a aflat că Asociaţia Naţională a Apicultorilor din Moldova îşi propune ca specialiştii din domeniul apiculturii să aibă cunoştinţe ample, ceea ce le va permite să ofere consumatorilor miere şi produse derivate de cea mai înaltă calitate.

Astfel, Victoria Sobol, alături de alți zeci de apicultori și reprezentanți ai industriei, a ales să participe la un curs de instruire pentru sommelieri de miere, în urma căruia fiecare participant poate deveni un specialist certificat.

sommelieri de miere

Dilema pe care a avut-o inițial Victoria Sobol era că acest curs avea loc doar în limba engleză, dar, având nivelul de engleză B1, a înţeles perfect toate materiile prezentate, mai ales că s-a pus mare accent şi pe aspectul practic.

Doi sommelieri internaţionali: Nicholas Bishop şi Raffaele Dall’Olio au mentorat apicultorii să devină sommelieri acreditați internațional.

victoria sobol

„Simțurile sunt importante pentru un somelier. Cu ajutorul văzului analizăm culoarea și claritatea mierii. Cu ajutorul mirosului simțim aroma (florală sau altele).

Aparent, credem că mierea poate fi doar dulce, dar la curs am aflat că poate fi și amară, sărată, acidă. Am avut posibilitatea să analizăm cristalizarea și viscozitatea mierii.

În prima zi de instruiri, am testat simţurile gustative.  În mai multe recipiente, am avut sare aromatizată, apă cu adaosuri gustative, de dulce, amar, sărat.

Prin comparaţie, am testat intensitatea dulceţii mierii. Până atunci nu mai avusesem ocazia de a compara pe cât este de dulce o mostră de miere faţă de alta”.

Victoria Sobol se implică activ nu doar în procesul de extragere al mierii, dar şi în etapa de promovare dar şi comercializare.

„În experienţa proprie de promovare şi de comercializare a mierii, nu o singură dată am fost testată de cumpărători, care îmi cereau informaţii ample despre calitatea mierii ce o vindeam.

Urma să le explic cum arată mierea naturală şi prin ce se deosebeşte de un produs contrafăcut, care, din păcate, mai poate fi găsit în comerţ.

Le explicam la ce momente ale aspectului gustativ trebuie să atragă atenţie, culoare, vâscozitate, parametri importanţi, care sunt diferiţi de la un tip de miere la alta.

Mierea de salcâm, de exemplu, este mai transparentă, nu este atât de dulce, este mai lichidă, de aceea şi este solicitată de mai mulţi cumpărători. Mierea polifloră, în perioada rece, nu este atât de lichidă.

Acest curs de sommelier mi-a oferit cunoştinţe, care, ulterior, le-am putut împărtăşi cu toţi cumpărătorii. Cunoscând atâtea aspecte despre mierea ce o vinzi, dar şi produsele derivate, ai un grad înalt de credibilitate din partea cumpărătorului.

Aceste 4 zile de instruiri, au devenit o oportunitate fantastică de a-mi lărgi cunoștințele despre miere și proprietățile gustative ale acestui produs sănătos.”

Nu rataţi oportunitatea de a învăța tehnici de degustare, recunoașterea caracteristicilor olfactive și gustative, proprietățile mierii, remedierea defectelor și testarea calității conform cerințelor UE.

Asemenea iniţiative, cu prezenţa experţilor internaţionali, sunt populare şi în afara ţării, fiind parte a unui plan strategic de promovare a sectorului apicol din țara noastră și a consumului de miere.

Cursul de analiză senzorială a mierii este organizat în cadrul proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, în parteneriat cu Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM).

Pentru a afla mai multe detalii despre curs puteți apela la numărul de telefon +373 61000505.

Moldova introduce noi reglementări în sectorul naval, pentru a se alinia la cerințele europene

0

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) şi Agenția Navală a Republicii Moldova au examinat mai multe proiecte de legi și hotărâri de guvern ce țin de formarea, certificarea și calificarea profesională pentru personalul navigant pe căile navigabile interne, precum și de recunoaștere reciprocă a documentelor emise, transmite MOLDPRES.

Proiectele, dezvoltate cu sprijinul programului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Moldova Reforme Instituționale și Structurale, urmăresc alinierea cadrului legislativ național la cerințele europene, fapt ce va deschide noi oportunități pentru specialiștii din sectorul naval.

„Este vorba de recunoașterea internațională a diplomelor, certificatelor și altor titluri oficiale de calificare; mai multe locuri de muncă și oportunități mai bune în sectorul naval, inclusiv accesul la piața internațională de muncă; posibilitatea deschiderii unor centre moderne de formare profesională în R. Moldova”, explică MIDR.

„Prin aceste noi reglementări, facem un pas important în modernizarea sectorului nostru naval și în alinierea acestuia la standardele europene.

În același timp, implementarea unui sistem de certificare recunoscut la nivel european, oferă navigatorilor moldoveni oportunitatea de a accede pe piața internațională de muncă, ceea ce va contribui nu doar la dezvoltarea personală a acestora, dar și la creșterea competitivității întregului sector naval”, rezumă Mircea Păscăluță, secretar de stat în domeniul transporturilor la MIDR.

În Republica Moldova sunt două căi navigabile interne de importanță internațională de categoria E, clasificate în conformitate cu prevederile Acordului European cu privire la principalele căi navigabile interne de importanță internațională, la care ţara noastră este parte.

La fel, Republica Moldova dispune de un sector al malului pe fluviul Dunărea, cu o lungime de 430 m. Aceste căi navigabile interne întotdeauna s-au folosit pentru transportarea mărfurilor și călătorilor.

Arsura bacteriană (Pseudomonas syringae) la păr

0

Arsura bacteriană este o boală majoră în plantațiile de păr, cauzate de bacteria din specia Pseudomonas syringae. Boala poate provoca daune la majoritatea speciilor horticole.

La pomii de păr susceptibilitatea variază între diferite soiuri. Xenia sau Noiabskaia este foarte susceptibilă, iar Conference are sensibilitate medie.

Boala devine o problemă majoră mai ales când în perioada de înflorire sunt condiții climaterice umede și reci, dar poate apărea și în verile umede și calde.

Primăvara infecția are loc prin intermediul florilor. Se pot usca inflorescențe și lăstari întregi. Afecțiunea la păr se poate observa prin leziuni necrotice.

Arsura bacteriană – simptome

Cele mai comune simptome sunt ofilirea urmată de brunificarea sau înnegrirea florilor, adesea extinzându-se la întreaga inflorescență și distrugându-le.

Dacă infecția este limitată la caliciu și floarea nu este distrusă, acest lucru poate duce la dezvoltarea unor leziuni negre pe fructele în dezvoltare; multe dintre aceste fructe cad.

Infecția frunzelor duce la apariția unor mici leziuni și a găurilor de împușcătură; frunzele întregi pot fi distruse.

Arsura bacteriană poate fi confundată cu focul bacterian. Totuși, infecțiile de foc bacterian duc adesea la distrugerea extensivă a lăstarilor și ramurilor și se regăsesc frecvent în livezile de meri din apropiere; P. syringae pv. syringae nu afectează mărul.

Citiți mai multe despre Focul bacterian Erwinia amylovora – sfaturi pentru control.

Arsura bacteriană la păr – măsuri preventive

Ca soluții de gestionare se aplică măsuri preventive: irigarea prin aspersiune se face doar în caz de protecție împotriva înghețului și în situații de urgență, iar părțile infectate ale pomilor se înlătură.

La aplicarea soluțiilor directe se pune accent pe protecția pomilor în perioada de înflorire în condiții climaterice reci și umede, cu produse pe bază de cupru două-trei tratamente.

Produse alternative sunt Blossom protect, pe bază de ciuperca Aureobasidium pullulans sau cele pe bază de bacteriile Bacillus subtilis și amyloliquefaciens.

Referințe:

  1. Cursul Biofruitnet adaptat în limba română.
  2. Bacterial blossom blast of pear. MSU Extension Integrated Pest Management.

Seminar: Lucrări în uscat la vița de vie. Înregistrare

0

Pe 24 ianuarie 2025, în comuna Ruseștii Noi, raionul Ialoveni, va avea loc un eveniment dedicat producătorilor de struguri de masă „Operațiile fitotehnice în uscat”.

Evenimentul se va desfășura la Casa de Cultură și pe teritoriul plantațiilor viticole ale SRL „AgriTrans” și va reuni specialiști din domeniul vitivinicol.

În cadrul sesiunii, vor fi abordate următoarele teme de interes major pentru sectorul vitivinicol:

Retrospectiva sezonului 2024 pentru producătorii de struguri de masă

  • Analiza succeselor și dificultăților sezonului trecut
  • Date privind exportul și tendințele pieței

Starea plantațiilor viticole și impactul asupra tăierii butucilor viței de vie în 2025

Tehnologii moderne de cultivare a strugurilor de masă

  • Prezentarea sistemelor de producție Pergola & Gable
  • Beneficii și aplicabilitate în plantațiile viticole locale

Demonstrații practice în plantațiile viticole

  • Tehnici corecte de tăiere în uscat
  • Formarea optimă a plantelor pentru un randament maxim.
    • Data: 24 ianuarie 2025.
    • Locație: raionul Ialoveni, comuna Ruseștii Noi, Casa de Cultură, teritoriul frigiderului și plantațiile viticole ale SRL „AgriTrans”
    • Evenimentul începe la 9:30
    • Telefon de contact: Eudochim Ungureanu, APESM, 069075568.

    Producătorii de prune uscate din Moldova își consolidează accesul pe piețele europene

    0

    20 de producători de prune uscate din Republica Moldova au participat la un atelier de lucru dedicat dezvoltării accesului pe piețele europene.

    În cadrul evenimentului, ei au învățat cum să-și promoveze producția, să îndeplinească criteriile necesare pentru obținerea statutului de produs premium și să își consolideze competitivitatea.

    Ca rezultat, grupul de lucru a elaborat un plan de acțiuni bine definit, menit să faciliteze accesarea noilor piețe într-un timp cât mai scurt.

    Printre priorități se numără organizarea livrărilor de loturi omogene și calitative, respectând cerințele stricte ale piețelor europene.

    „Exportăm prune uscate din 2014. Am început cu țările CSI, apoi ne-am extins lista destinațiilor către Europa.

    Deocamdată exportăm volume mici, în jur de 500 de tone, ceea ce este insuficient pentru rețelele mari de supermarket.

    La atelier am înțeles că este important să cooperăm, să punem la un loc forțe, producția și investițiile ca să ieșim pe piețe cu valoare înaltă, ca să fim competitivi și produsul nostru să fie mereu ales de către consumatori”, a menționat Vasile Gorceac, SRL Prunovigor, Vărzărești, Nisporeni.

    Conform datelor din 2024, Republica Moldova s-a clasat pe locul 7 la nivel global în topul țărilor exportatoare de prune uscate, cu un volum de aproximativ 10 mii de tone.

    „Printre principalele piețe de desfacere se numără România, Ucraina, Bulgaria, Italia, Kazahstan, Franța și Maroc.

    Evoluția pozitivă înregistrată în ultimii ani, subliniază importanța menținerii și extinderii exporturilor pe piețele internaționale, precum și potențialul Moldovei ca țară producătoare și exportatoare de prune uscate”, a adăugat Alexandra Bîcu, specialistă marketing Moldova Fruct.

    Evenimentul a fost organizat de Asociația Moldova Fruct cu suportul proiectului Elveției (Swiss Cooperation in Moldova) și organizația Helvetas Moldova prin OPTIM Project.

    Problemele sistemului de irigații din Filipeni, analizate de ministrul agriculturii

    0

    Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, aflându-se în vizită de lucru în raionul Leova, a vizitat localitatea Filipeni, unde s-a întâlnit cu membrii Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI).

    Scopul întâlnirii a fost discutarea provocărilor cu care se confruntă asociația și identificarea soluțiilor pentru utilizarea eficientă a sistemului de irigații, un instrument important în combaterea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii.

    În cadrul discuțiilor, agricultorii au evidențiat dificultățile întâmpinate, printre care costurile ridicate ale serviciilor de irigare.

    Deși sistemul centralizat de irigații din Filipeni are o capacitate de acoperire de aproximativ 980 ha, în anul 2024 – un an marcat de secetă severă – au fost irigate doar 174 ha.

    În prezent, Asociația include 26 de membri activi, însă nu toți agricultorii din aria de acoperire utilizează sistemul, ceea ce reduce eficiența investiției.

    Ministrul Ludmila Catlabuga a ascultat cu atenție propunerile fermierilor, exprimându-și susținerea pentru utilizarea rațională a acestei infrastructuri moderne, construită cu sprijinul generos al poporului american.

    „Este esențial să atrageți toți agricultorii din vecinătatea sistemului de irigații pentru a valorifica la maximum beneficiile acestei investiții. Resursele de apă sunt prețioase, iar irigarea eficientă poate contribui semnificativ la creșterea productivității agricole”, a subliniat ministra.

    În cadrul discuțiilor, agricultorii au adresat întrebări despre gestionarea resurselor de apă și extinderea sistemului de irigații, exprimându-și dorința de a colabora mai strâns cu autoritățile pentru a soluționa provocările existente.

    Totodată, aceștia au mulțumit ministrei pentru interesul manifestat față de activitatea lor, considerând vizita un semn concret de sprijin pentru fermierii din regiune.

    Ulterior, Ludmila Catlabuga a vizitat un complex de sere din orașul Leova, cu o suprafață totală de 2,5 ha, care a suferit pierderi semnificative în urma ploilor torențiale din vara anului 2024.

    Proprietarii – patru fermieri care administrează serele – au raportat pagube de peste 2 milioane de lei și au solicitat sprijinul autorităților pentru a-și recupera o parte din pierderi, astfel încât să poată relua activitatea agricolă în sezonul următor.

    Ministrul i-a informat că urmează a fi aprobată o hotărâre de Guvern prin care gospodăriile afectate, inclusiv serele din Leova, vor beneficia de ajutor financiar din partea statului.

    În același timp, fermierii au atras atenția asupra riscului persistent de inundații, cauzat de lipsa unui sistem de drenaj corespunzător la drumul construit în vecinătate.

    Apele pluviale care se scurg de pe pantă reprezintă în continuare o amenințare pentru activitatea lor.

    Ministrul a dat asigurări că problema va fi analizată cu atenție, urmând să fie identificate soluții pentru prevenirea riscurilor pe termen lung și sprijinirea fermierilor aflați în dificultate.

    Carneville – istoria primei ferme de curcani din Moldova

    0

    Istoria fermei Carneville a început în primăvara anului 2020. Trei prieteni antreprenori, aflați în perioada de criză, au decis să pornească o nouă activitate, una care să le permită să lucreze în condițiile impuse de pandemie și să le asigure familiile cu hrană de calitate.

    Primul pas a fost arendarea fermei din satul Căbăiești, raionul Călărași.

    carneville

    „Pe 1 aprilie, atunci când am văzut pentru prima dată ferma, nu aveam încă o idee clară ce vom crește, dar am rămas impresionați de locație și am arendat-o. După discuții în drum spre Chișinău, am decis să creștem curcani. Am fost surprinși să descoperim că, în Republica Moldova, nu există nicio fermă specializată în creșterea curcanilor. Așa că ne-am propus să fim primii care vor face acest lucru”, povestește Ruslan Carasucenco, unul dintre fondatorii companiei. 

    Au optat pentru rasa de curcani Converter

    Carneville, pui de curcani

    Primul lot de pui de curcani, rasa Hybrid Converter, a fost importat din Ungaria. Aceasta a fost aleasă datorită randamentului ridicat de carne, timpului redus de creștere și calității superioare a cărnii, caracterizată printr-o textură fragedă și conținut scăzut de grăsimi.

    „În primul an, am importat în două loturi 7000 de pui. Eram foarte optimiști, dar am învățat multe pe parcurs, făcând aproape totul singuri. În scurt timp, ne-am confruntat cu primele provocări – curcanii ajungeau să cântărească 20 de kg și consumau 2 tone de cereale pe zi, însă noi nu aveam nici abator, nici piață de desfacere bine stabilită. Mai mult ca atât, aveam deja făcută comanda pentru încă o partidă de pui.

    Practic, în primul an de activitate, credeam că suntem în pragul falimentului”, își amintește Ruslan. 

    Lipsa spațiului, o nouă provocare

    Începutul vânzărilor directe către consumatori și primele colaborări cu punctele de distribuție le-au dat încredere să continuie.

    Au început să vândă câte 10 curcani pe săptămână, după care treptat, numărul de vânzări a crescut. 

    „Următoarea dificultate cu care ne-am confruntat a fost lipsa de spațiu. În al doilea an de activitate, în 2021, am importat trei partide de pui de curcani, iar în următorii 2 ani, câte patru partide. Am crescut considerabil, însă ferma pe care am luat-o în arendă în raionul Călărași, nu ne mai permitea să creștem un număr mai mare de curcani”. 

    Carneville: Extinderea fermei, o nouă etapă

    În aceste circumstanțe, în anul 2022, a fost cumpărată o fermă în satul Bănești, ceea ce le-a permis în 2023 să se extindă și să crească mai mulți curcani.

    În 2024 au reușit să achiziționeze spațiu suplimentar în aceeași locație. 

    ferma Carneville

    În prezent, ferma Carneville dispune de trei hale pentru creșterea curcanilor, dotate cu sisteme automatizate de alimentare cu hrană și apă, precum și sisteme automatizate de încălzire și răcire.

    Aceste tehnologii sunt esențiale, deoarece curcanii au nevoie de condiții specifice de mediu, adaptate fiecărei etape a dezvoltării lor.

    ferma de curcani

    Carneville: Am optat pentru creșterea sănătoasă a curcanilor, fără hormoni

    Nutrețul este selectat atent împreună cu un veterinar și ajustat pentru fiecare etapă de creștere. Hrana este procurată de la o fabrică din Ungaria și de la un producător local. 

    „Anul acesta am importat 12000 de pui de curcani. Curcile pot fi deja abatorizate de la vârsta de 15 săptămâni, când cântăresc circa 10-12 kg. Curcanii sunt lăsați să crească până la 18 săptămâni, când ajung la masă de 16-18 kg. Abatorizarea pentru o partidă durează în mediu 8 săptămâni”. 

    Carneville, curcani Convertor

    Fondatorii sunt mândri de decizia de a crește păsările fără utilizarea hormonilor, stimulatorilor de creștere și a antibioticelor.

    Această abordare le permite să ofere consumatorilor carne de curcan de înaltă calitate, dar, cel mai important, le asigură și propriilor familii o sursă de hrană sigură și sănătoasă.

    Principala piață de desfacere pentru carnea de curcan Carneville rămâne a fi, la moment, Republica Moldova. 

    „Carnea de curcan Carneville este disponibilă în rețelele de supermarketuri din Chișinău, precum Linella, Nr.1, Pegas și Green Hills. De asemenea, comenzile directe la carcase de curcan sunt preluate prin rețelele sociale, iar colaborările cu restaurante și alte companii care procesează carne, sunt în plină expansiune”. 

    Construcția propriului abator – un nou obiectiv

    După mai bine de patru ani de la fondare, principalul scop al fermei Carneville este extinderea și construcția propriului abator. 

    „Cei care își doresc să dezvolte o afacere în domeniul avicol trebuie să se informeze foarte bine, să studieze piața și să nu se bazeze doar pe informațiile dintr-o singură sursă. În rest, e nevoie de perseverență și curaj”, a mai adăugat Ruslan Carasucenco. 

    La moment, Carneville este unica fermă din țară, specializată în creșterea curcanilor și comercializarea cărnii acestora.