Carneville – istoria primei ferme de curcani din Moldova

0

Istoria fermei Carneville a început în primăvara anului 2020. Trei prieteni antreprenori, aflați în perioada de criză, au decis să pornească o nouă activitate, una care să le permită să lucreze în condițiile impuse de pandemie și să le asigure familiile cu hrană de calitate.

Primul pas a fost arendarea fermei din satul Căbăiești, raionul Călărași.

carneville

„Pe 1 aprilie, atunci când am văzut pentru prima dată ferma, nu aveam încă o idee clară ce vom crește, dar am rămas impresionați de locație și am arendat-o. După discuții în drum spre Chișinău, am decis să creștem curcani. Am fost surprinși să descoperim că, în Republica Moldova, nu există nicio fermă specializată în creșterea curcanilor. Așa că ne-am propus să fim primii care vor face acest lucru”, povestește Ruslan Carasucenco, unul dintre fondatorii companiei. 

Au optat pentru rasa de curcani Converter

Carneville, pui de curcani

Primul lot de pui de curcani, rasa Hybrid Converter, a fost importat din Ungaria. Aceasta a fost aleasă datorită randamentului ridicat de carne, timpului redus de creștere și calității superioare a cărnii, caracterizată printr-o textură fragedă și conținut scăzut de grăsimi.

„În primul an, am importat în două loturi 7000 de pui. Eram foarte optimiști, dar am învățat multe pe parcurs, făcând aproape totul singuri. În scurt timp, ne-am confruntat cu primele provocări – curcanii ajungeau să cântărească 20 de kg și consumau 2 tone de cereale pe zi, însă noi nu aveam nici abator, nici piață de desfacere bine stabilită. Mai mult ca atât, aveam deja făcută comanda pentru încă o partidă de pui.

Practic, în primul an de activitate, credeam că suntem în pragul falimentului”, își amintește Ruslan. 

Lipsa spațiului, o nouă provocare

Începutul vânzărilor directe către consumatori și primele colaborări cu punctele de distribuție le-au dat încredere să continuie.

Au început să vândă câte 10 curcani pe săptămână, după care treptat, numărul de vânzări a crescut. 

„Următoarea dificultate cu care ne-am confruntat a fost lipsa de spațiu. În al doilea an de activitate, în 2021, am importat trei partide de pui de curcani, iar în următorii 2 ani, câte patru partide. Am crescut considerabil, însă ferma pe care am luat-o în arendă în raionul Călărași, nu ne mai permitea să creștem un număr mai mare de curcani”. 

Carneville: Extinderea fermei, o nouă etapă

În aceste circumstanțe, în anul 2022, a fost cumpărată o fermă în satul Bănești, ceea ce le-a permis în 2023 să se extindă și să crească mai mulți curcani.

În 2024 au reușit să achiziționeze spațiu suplimentar în aceeași locație. 

ferma Carneville

În prezent, ferma Carneville dispune de trei hale pentru creșterea curcanilor, dotate cu sisteme automatizate de alimentare cu hrană și apă, precum și sisteme automatizate de încălzire și răcire.

Aceste tehnologii sunt esențiale, deoarece curcanii au nevoie de condiții specifice de mediu, adaptate fiecărei etape a dezvoltării lor.

ferma de curcani

Carneville: Am optat pentru creșterea sănătoasă a curcanilor, fără hormoni

Nutrețul este selectat atent împreună cu un veterinar și ajustat pentru fiecare etapă de creștere. Hrana este procurată de la o fabrică din Ungaria și de la un producător local. 

„Anul acesta am importat 12000 de pui de curcani. Curcile pot fi deja abatorizate de la vârsta de 15 săptămâni, când cântăresc circa 10-12 kg. Curcanii sunt lăsați să crească până la 18 săptămâni, când ajung la masă de 16-18 kg. Abatorizarea pentru o partidă durează în mediu 8 săptămâni”. 

Carneville, curcani Convertor

Fondatorii sunt mândri de decizia de a crește păsările fără utilizarea hormonilor, stimulatorilor de creștere și a antibioticelor.

Această abordare le permite să ofere consumatorilor carne de curcan de înaltă calitate, dar, cel mai important, le asigură și propriilor familii o sursă de hrană sigură și sănătoasă.

Principala piață de desfacere pentru carnea de curcan Carneville rămâne a fi, la moment, Republica Moldova. 

„Carnea de curcan Carneville este disponibilă în rețelele de supermarketuri din Chișinău, precum Linella, Nr.1, Pegas și Green Hills. De asemenea, comenzile directe la carcase de curcan sunt preluate prin rețelele sociale, iar colaborările cu restaurante și alte companii care procesează carne, sunt în plină expansiune”. 

Construcția propriului abator – un nou obiectiv

După mai bine de patru ani de la fondare, principalul scop al fermei Carneville este extinderea și construcția propriului abator. 

„Cei care își doresc să dezvolte o afacere în domeniul avicol trebuie să se informeze foarte bine, să studieze piața și să nu se bazeze doar pe informațiile dintr-o singură sursă. În rest, e nevoie de perseverență și curaj”, a mai adăugat Ruslan Carasucenco. 

La moment, Carneville este unica fermă din țară, specializată în creșterea curcanilor și comercializarea cărnii acestora. 

Fără sprijin pentru procesatorii de floarea-soarelui în noul Mecanism de acordare a ajutorului de stat

0

În luna ianuarie 2025, prețurile uleiului de floarea-soarelui au început să crească brusc pe piețele globale, reflectând tendințele pieței de ulei de soia și deficitul prognozat pentru culturile oleaginoase.

Evoluția prețurilor la floarea soarelui

În a doua decadă a lunii ianuarie, în regiunea Mării Negre, loturi de ulei de floarea-soarelui au fost vândute în India la prețuri de 1.145–1.150 USD/tonă, iar livrările pentru perioada 15 ianuarie – 15 februarie au fost deja tranzacționate la 1.190–1.195 USD/tonă.

Pentru livrările ulterioare, prețurile se situau săptămâna trecută la 1.215 USD/tonă, iar în Europa, cererile de cumpărare depășeau 1.200 USD/tonă, în timp ce vânzătorii cereau până la 1.240 USD/tonă.

Această tendință ascendentă a reînnoit optimismul în rândul fermierilor ucraineni, moldoveni și din alte țări din regiune, care preferă să păstreze recoltele în așteptarea unor prețuri mai mari.

Totodată, procesatorii din regiune continuă să se confrunte cu provocări în aprovizionare, iar licitațiile internaționale, precum cea anunțată de Egipt, ar putea amplifica tensiunile de pe piață.

Republica Moldova este parte integrantă a pieței regionale a floarea-soarelui, iar fermierii moldoveni resimt direct influența tendințelor globale și regionale. Până acum fermierii moldoveni au vândut într-un ritm mai avansat floarea soarelui ca materie primă la export.

Din luna ianuarie 2025, creșterea prețurilor internaționale la uleiul de floarea-soarelui determină o parte din fermierii moldoveni să fie mai rezervați în a vinde recoltele ca materie primă să aștepte procesatorul local.

Această strategie de retenție a stocurilor pune presiune pe fabrica de procesare din țară, care staționează din primăvara 2024.

Astfel, fabrica din Republica Moldova nu poate să beneficieze de marjele pozitive create de creșterea prețurilor pe piețele internaționale, din considerentul vulnerabilității la lipsa de materie primă.

Situația dată face parte dintr-o tendință mai largă în regiunea Bazinului Mării Negre, unde deficitul de semințe procesabile pune presiune asupra întregului lanț de aprovizionare.

Vezi și Exportul de floarea-soarelui din Moldova: Record pe termen scurt.

Industria de procesare a uleiului nu beneficiază de sprijin în cadrul noului Mecanism de acordare a ajutorului de stat

Deși industria de procesare a uleiului de floarea-soarelui din Republica Moldova traversează un an dificil, aceasta nu beneficiază de sprijin în cadrul noului Mecanism de acordare a ajutorului de stat pentru industriile prelucrătoare, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2025.

Hotărârea Guvernului nr. 875, care stabilește sectoarele eligibile pentru sprijin economic, nu include codul C 1040 – Producția de uleiuri și grăsimi vegetale și animale. Această excludere afectează grav industria, mai ales în contextul:

  • Instabilității prețurilor la materii prime.
  • Problemelor logistice globale.

Reducerii producției industriale în Moldova cu 8,5% în octombrie 2023, industria prelucrătoare scăzând cu 13%. Mai mult, statul a intervenit și prin interzicerea importului de materie primă pentru sectorul agroindustrial, ceea ce a redus și mai mult accesul procesatorilor la resurse.

În ciuda potențialului său de a sprijini economia locală, producția de uleiuri vegetale nu a fost inclusă pe lista sectoarelor eligibile pentru acest program, o decizie care a atras îngrijorarea antreprenorilor din domeniu.

Noul mecanism, lansat în decembrie 2024 pentru perioada 2025-2036, oferă antreprenorilor posibilitatea de a recupera până la 60% din investițiile realizate în sectoarele industriei prelucrătoare.

Bugetul alocat de stat pentru acest program este de cel puțin două miliarde de lei, cu posibilitatea extinderii în cazul unei cereri mai mari.

Mecanismul de acordare a ajutorului de stat

Sprijinul financiar este structurat astfel: 25% din valoarea sprijinului este oferită imediat, sub formă de granturi nerambursabile, iar 75% din suma eligibilă este acordată prin scutiri de 50% la impozitul pe venit.

Pentru a accesa acest ajutor, companiile trebuie să investească minimum 10 milioane de lei în proiecte noi.

Lipsa sprijinului pentru industria producției de uleiuri vegetale este percepută ca o omisiune, iar decizia dată limitează accesul procesatorilor de floarea-soarelui la resursele financiare necesare pentru modernizare și creșterea competitivității, într-o perioadă în care provocările economice sunt resimțite puternic.

În contextul unui mediu economic deja dificil, este nevoie ca autoritățile să reevalueze criteriile de eligibilitate pentru a include și acest sector în programele de sprijin guvernamental, asigurând astfel o dezvoltare echilibrată a întregii industrii prelucrătoare.

Seminar: Tehnologia de cultivare a salatelor în teren protejat și controlul Tutei absoluta la tomate

0

Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Legume (APEL), invită legumicultorii, pe 23 ianuarie, în satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni, la primul eveniment din acest an, un atelier informativ esențial pentru cei care își doresc să își dezvolte afacerea în mod sustenabil și eficient.

Evenimentul va aborda două teme importante:

1. Practicile și soluțiile pentru creșterea calității și productivității culturilor de salată.
2. Combaterea dăunătorului Tuta Absoluta la tomate – sfaturi și soluții practice, care să asigure sustenabilitatea și utilizarea eficientă a resurselor.

Detalii eveniment:

  • Data: 23 ianuarie.
  • Ora: 9:30.
  • Locația: Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni – „Demenci”, coordonate GPS.

Participarea este gratuită, dar necesită înregistrare obligatorie.

Completați formularul de înscriere aici.

De ce să participați?

Pentru succesul afacerii dumnevoastre veți descoperi cum tehnologiile moderne vă pot ajuta să cultivați salata mai eficient, economisind timp și resurse.

Pentru sănătatea culturilor de tomate. Tuta Absoluta este un dăunător provocator, dar cu ajutorul soluțiilor inovatoare veți putea proteja plantele fără a afecta solul.

Agenda evenimentului:

  • 9:30 – 10:00 Înregistrarea participanților și cafeaua de bun venit.
  • 10:00 – 10:15 Prezentarea APEL – rezultate și planuri viitoare – Nicolae Negară, director executiv APEL.
  • 10:15 – 11:15 Tehnologia de cultivare a salatelor – Lidia Catîrău, agronom consultant.
  • 11:15 – 11:30 Prezentarea salatelor „Rijk Zwaan” (Olanda) – Vladislav Baraniuc, reprezentant Irrigata-Crop Service S.R.L.
  • 11:30 – 12:00 Dăunătorul Tuta absoluta – fiziologia, daunele și controlul acestuia la cultura de tomate în teren protejat – specialist producere sustenabilă Andrei Lozan, PCRR/USAID).
  • 12:00 – 12:15 Metode ecologice pentru protecția culturilor de tomate, ardei și vinete – Gheorghe Alexandrov, Eco Center.
  • 12:15 – 13:00 Prânz ușor.

Evenimentul include și o sesiune de întrebări și răspunsuri, unde experții vor comunica în funcție de nevoile fiecărui participant.

Nu ratați această ocazie de a învăța de la profesioniști și de a aduce un plus de valoare afacerii dumnevoastre.

Ramuri de rod la cireș – particularitățile fructificării

0

Spre deosebire de alte specii pomicole, cireșul, în primii ani după plantare, are o creștere lentă, iar ulterior crește viguros.

După vigoarea de creștere, soiurile de cireș se pot clasa în soiuri de vigoare mare, cum este Record, Recordnaia, Rocket, mijlocie – Trușeni 2, Frisco, Kordia, Regina și slabă – Stella, Skeena.

În perioada de tinerețe, pomii de cireș au coroana piramidală, care treptat trece în invers-piramidală sau chiar pletoasă.

În funcție de soi, coroana pomului poate fi, în perioada de rodire, piramidală (Bigarreau Burlat, Rocket, Regina), invers-piramidală (Kișiniovskaia, Kordia), larg-piramidală (Trușeni 2), sferică (Hebros, Frisco).

În cazul pomilor de cireș se manifestă fenomenul de dominanță apicală și cireșul nu are nevoie de lumină pentru colorarea fructelor, dar o cantitate mai mare este necesară pentru formarea mugurilor de rod.

Pomii de cireș intră pe rod la anul 3-6 de la plantare și nu au periodicitate de rodire. Ei rodesc pe buchete de mai, ramuri plete, ramuri mijlocii și lungi. Ca ramură de rod prefloriferă este pintenul.

Formarea mugurilor de rod la cireș

În momentul când pomii intră în perioada de rodire, formează muguri de rod și pe ramurile de prelungire a șarpantelor și subșarpantelor.

Pomii de cireș produc numai muguri simpli, adică un mugur solitar pe nod, iar fiecare mugur este fie vegetativ, fie floral.

Primăvara, mugurii vegetativi pe lăstarii de un an se alungesc în lăstari noi, fie dezvoltă o rozetă de 5-8 frunze pentru a deveni pinteni care nu fructifică.

În anii următori, acești pinteni se pot alungi în lăstari noi sau pot dezvolta o altă rozetă de 5-8 frunze cu flori (buchete de mai) sau fără (pinteni vegetativi).

Buchetele de mai se formează numai pe lemn de doi ani sau mai mare și pot rămâne productive până la vârsta de zece ani, dacă interceptarea luminii este adecvată, dar o productivitate mai constantă și calitativă se înregistrează în primii 4-5 ani după formare.

Mugurii floriferi conțin, în medie, trei flori. Aceștia se dezvoltă fie dintr-un mugur axilar (lateral) la baza ramurii anuale, fie dintr-un mugure axilar al ramurii buchet.

Când mugurii axilari de la baza ramurii anuale devin florali, florile ulterioare fie vor abscisa, fie vor produce fructe. În ambele cazuri, aceasta va rezulta într-un nod orb în anii următori.

Dacă mai mulți muguri axilari de la baza ramurilor anuale devin florali, întreaga secțiune bazală devine lemn orb, care nu produce nici frunze, nici fructe în continuare.

V-ar putea fi util și articolul Tăierile la cireș – când și cum se fac corect.

Cum influențează soiul și portaltoiul formarea mugurilor floriferi

Soiul și portaltoiul influențează semnificativ cantitatea de muguri floriferi ce se formează la baza ramurilor anuale.

Unele soiuri, cum ar fi Tieton, Lapins și Sweetheart, sunt mai predispuse la a dezvolta porțiuni mai mari de „lemn orb” de lăstari decât alte soiuri.

În general, mugurii de rod la cireș prevalează asupra celor vegetativi, dar producția de fructe se află în strânsă corelație cu lungimea ramurilor anuale, pe care ulterior se formează buchetele de mai.

Procesul de diferențiere a mugurilor floriferi, în funcție de soi și condițiile de mediu, începe în ultima decadă a lunii iunie și se finalizează în prima decadă a lunii iulie.

Înfloritul pomilor de cireș are loc, mai frecvent, în decada a treia a lunii aprilie. Această etapă este corelată de asociația soi-portaltoi și de condițiile climatice.

În condiții climatice favorabile, un soi poate înflori pe parcursul a 8-12 zile, iar când temperatura aerului este mai joasă, durata înfloritului poate fi de până la 18-20 de zile. Florile sunt hermafrodite.

Soiurile de cireș diferă în ce privește productivitatea lor, care se datorează atât factorilor genetici: numărul de muguri floriferi, longevitatea viabilă a florilor și compatibilitatea polenului paternal, cât și condițiilor care facilitează polenizarea reușită: clima în timpul înfloririi, activitatea insectelor polenizatoare și suprapunerea cu înflorirea soiurilor polenizatoare compatibile.

Vezi și șapte soiuri de cireș din seria Sweet – avantaje și dezavantaje.

Costurile fermierilor cu depozite frigorifice au crescut esențial. Energia regenerabilă, o șansă blocată de obstacole legislative

0

Majorarea prețului la energia electrică are un efect negativ asupra întregului sector agricol din țara noastră și, în special, asupra producătorilor care dețin depozite frigorifice, case de ambalare, linii de sortare, sere, întrucât principala sursă folosită de acestea rămâne energia electrică. 

Totodată, scumpirile au un impact direct asupra competitivității fermierilor, care susțin că, astfel sectorul devine tot mai vulnerabil.

Producerea energiei din surse regenerabile, afectată de legislație

Una dintre soluțiile aplicate de unii producători agricoli a fost producerea energiei din surse regenerabile, fie că vorbim despre panourile solare, turbine eoliene, biomasă.

Dar chiar și așa, fermierii spun că există probleme legate de legislație și mai ales întâmpină dificultăți cu companiile cărora le livrează energia produsă. 

Ștefan Bîtlan, administratorul companiei Fani SRL, ne-a comunicat că, la moment se confruntă cu problema sortării strugurilor, care are loc foarte lent, maxim câte 5 tone pe zi. 

stefan bitlan

„Ca să putem realiza comenzile pe care le avem lucrăm șase zile pe săptămână, câte 9-10 ore pe zi. Dacă anul trecut reușeam să sortăm câte un camion pe zi, acum sortăm câte 1,5 camioane pe săptămână (30 de tone). Costurile sunt foarte ridicate, deoarece consumul este mare atât pentru liniile de sortare, cât și pentru climatizoarele din sala de sortare.

Evident, în această situație avem o monedă cu două părți. Pe de o parte, ne bucurăm că avem zile cu soare și putem produce energie cu ajutorul panourilor fotovoltaice. Pe de altă parte, este grav pentru sectorul agricol, pentru că nu avem zăpadă și nu avem umiditatea necesară. Odată cu temperaturile ridicate se cheltuie și mai multă energie pentru a menține temperatura necesară în camerele frigorifice și în sălile de sortare.

Investițiile în energia regenerabilă își au rostul, doar că chiar și în condițiile de criză energetică în care suntem la moment, producătorii agricoli din toate raioanele țării se confruntă cu reticență din partea furnizorilor de energie – Premier Energie, Red-Nord, privind capacitatea lor de a primi și elibera avize noi pentru montarea panourilor fotovoltaice.
Consider oportun, ca în această situație în care ne confruntăm nu doar cu criza energetică, dar și cu șocurile de preț, cărora cu greu le facem față, pentru că avem o logistică scumpă, probleme cu lipsa brațelor de muncă, autoritățile responsabile nu doresc să revină la veche legea ce ține de contorizarea netă (Legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile), care a fost modificată la sfârșitul anului 2023”. 

În cazul Zinaidei Plămădeală, administratoarea cooperativei Berries Group, datorită PV compania reușește să producă circa 70-80% din necesarul de energie pentru funcționarea frigiderului plin. 

zinaida plamadeala

„Sursele de energie regenerabilă pe care le avem în cadrul caselor de ambalare și depozitelor frigorifice acum, mai mult ca niciodată, sunt binevenite. În cazul nostru, depozitul este gol și nu mai avem marfă la păstrare, doar o singură cameră frigorifică, deci, avem un consum mai mic de energie decât de obicei și asta e partea bună. Necesarul de energie pentru funcționarea unei singure camere frigorifice este total acoperită din energia pe care o producem”.

Unii producători sunt dezavantajați

După cum explică Ștefan Bîtlan, producătorii de fructe, ce dețin depozite și sunt alimentate de la panourile fotovoltaice montate începând cu anul 2024, sunt dezavantajați. 

„În aceste cazuri îți pare că statul lucrează contra oamenilor. Reticența pe care o manifestă companiile furnizoare de energie electrică este una în defavoarea producătorilor autohtoni de fructe, care produc bani ce rămân în țară și sunt reinvestiți tot acasă”. 

„Facturarea netă: După 2027 cei care producem energie vom fi defavorizați

După cum menționează Ștefan Bîtlan, panourile fotovoltaice îi acoperă cel mult 50-60% din consumul total.

„Cel mai grav este că, conform modificărilor, nu va mai fi aplicată contorizarea netă ci se va trece la facturarea netă. Panourile pe care le avem instalate ne vor acoperi maxim 35% din consumul de energie necesar. Și aceasta deoarece ziua, camerele frigorifice sunt în regim normal, iar seara când aducem marfa caldă din câmp la prerăcire, atunci se consumă cel mai mult, dar nu avem soare și panourile nu produc energie electrică.

Dacă la moment avem contorizarea netă, după 2027 vom fi defavorizați deoarece pe parcursul zilei când consumul este unul mai mic vom putea beneficia de energia produsă de panouri, iar seara când panourile nu mai produc energie avem și consumul cel mai mare. Altfel spus, stocuri de energie din ceea ce au produs panourile ziua nu vor mai putea fi utilizate. Deci, energia pe care o produci și nu este consumată pleacă în rețea cu un cost 0”.

Contorizarea netă: „Adunăm toată energia produsă și o putem utiliza până la data de 1 aprilie

Ion Tulei, directorul companiei Farm Prod, ne-a spus că, sistemele fotovoltaice pe care le-au construit au fost date în exploatare până în anul 2024 și astfel sunt incluși în sistemul de contorizare netă.

ion tulei farm prod

„În cazul nostru, pe parcursul verii adunăm toată energia produsă și o putem utiliza până la data de 1 aprilie, ceea ce desigur reprezintă un avantaj. Mai grav este pentru colegii care au instalat sistemele de producere a energiei regenerabile deja pe parcursul anul 2024, ei nu vor mai beneficia de contabilizarea netă, conform noilor modificări, astfel că ceea ce nu au consumat va fi distribuit în rețea”. 

Fermierul a mai adăugat că, cheltuieli pentru păstrare se dublează și chiar dacă dispun de sisteme fotovoltaice acestea au presupus investiții foarte mari, care trebuie să se amortizeze.

În această perioadă, panourile produc doar circa 10% din cantitatea pe care o produc vara

„În mare parte, energia pe care am produs-o în timpul verii a fost consumată în toamnă, pentru că cel mai mare consum începe în toamnă, vara practic nu avem consum mare. Deja am consumat toate stocurile pe care le-am avut la energie și acum achităm consumul direct și foarte puțin mai produc panourile fotovoltaice, mai ales pe parcursul lunilor decembrie, ianuarie.

În această perioadă, panourile produc circa 10% din cantitatea pe care o produc vara. Astfel că, nu acoperim nicidecum consumul real pe care îl avem. La moment, depozitul frigorific lucrează într-un mod intensiv. Ceea ce producem acum ne acoperă maxim 8% din consumul de energie pe care îl avem. Pe parcursul verii energia produsă de panourile fotovoltaice acoperă până la 80% din consumul total”. 

De menționat că, centralele electrice regenerabile instalate în Republica Moldova au atins, la finele lunii decembrie 2024, capacitatea totală de aproximativ 580 MW. Este o creștere de trei ori față de anul 2022 și de opt ori față de anul 2020, arată datele Centrului Național pentru Energie Durabilă (CNED).

ACETI și CEHTA, vizită de studiu cu aplicarea practică a dronei multispectrale

0

ACETI a organizat încă o vizită de studiu în cadrul proiectului „Edu – Tech – Agro – Nord – Educația Tehnologică Agricolă pentru Nord”.

Evenimentul a avut loc în ziua de 20 ianuarie pe terenurile experimentale, dar și în incinta Sectorului „Selecția” de la Centrul Național de Cercetare și Producere a Semințelor (CNCPS).

Beneficiari ai evenimentului au fost elevii și profesorii de la Centrul de Excelenţă în Horticultură şi Tehnologii Agricole din ȚAUL (CEHTA).

Activitatea a constat în demonstrarea practică a aplicării unei drone multispectrale în monitorizarea și analiza stării culturilor cerealiere de toamnă.

Aparatul de zbor a survolat o parcelă experimentală cultivată cu grâu de toamnă, realizând în acest timp fotografii cu rezoluție mare în diferite spectre pentru a evalua starea plantelor și a solului.

Ulterior, datele adunate din teren au fost încărcate într-un soft special, rezultând o hartă detaliată a terenului, iar cercetătorii din cadrul CNCPS au explicat oaspeților evenimentului cum se interpretează rezultatele acestei activități și ce măsuri se pot lua pentru a menține culturile sănătoase în cazul depistării unor deficiențe de dezvoltare.

Viitorii agricultori și-au manifestat viu interesul față de tehnologiile prezentate, adresând mai multe întrebări de precizare gazdelor evenimentului atât în timpul sesiunii din teren, cât și timpul sesiunii de interpretare a rezultatelor.

Proiectul „Edu – Tech – Agro – Nord – Educația Tehnologică Agricolă pentru Nord” este finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID Moldova) prin intermediul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova (PCRR) și este implementat de către ACETI, în colaborare cu partenerii de dezvoltare.

AIPA a reluat procesul de debursare a plăților pentru subvențiile solicitate

0

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) informează că, odată cu intrarea în vigoare a Legii bugetului de stat pentru 2025, a fost reluat procesul de achitare a cererilor de solicitare a subvențiilor recepționate.

Amintim că resursele financiare ale Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural se repartizează pentru următoarele forme de subvenționare:

  • Plăți în avans;
  • Plăți postinvestiție;
  • Plăți investiții pe etape;
  • Plăți directe;
  • Plăți complementare.

Astfel, pentru anul 2025, conform Legii bugetului de stat, mărimea FNDAMR constituie 1700,0 mil. lei.

Omnia Europe anunță un proiect ambițios de achiziție a porumbului de la fermieri din Moldova și România

0

Omnia Europe SA, producător de amidon de porumb, situat în Medgidia, județul Constanța, România, membru al asociației comerciale a industriei amidonului din Europa Starch Europe, anunță un nou proiect ambițios.

Compania achiziționează de la fermieri toate tipurile de porumb pentru procesare, atât convențional, waxy, cât și organic, iar noul proiect vizează investițiile în porumb waxy, care are un conţinut de amidon de amilopectină mai mare.

Proiectul Omnia Europe Waxy 2025 – 10 mii de hectare de porumb Waxy irigat

Datorită proiectului Omnia Europe Waxy 2025, Omnia Europe își propune să identifice furnizori de încredere de porumb din Moldova și România pentru facilitatea sa de producție.

„Prin intermediul proiectului Omnia Europe Waxy 2025, care vizează dezvoltarea culturii de porumb waxy pe o suprafață de peste 10.000 de hectare exclusiv pe terenuri irigate, oferim un nou impuls industriei.

Acest proiect reprezintă o oportunitate excelentă pentru fermierii români, oferindu-le posibilitatea de a beneficia de prețuri competitive și de un bonus premium de 30 EUR/tonă”, menționează reprezentanții Omnia Europe.

Proiectul Waxy se va dezvolta treptat, astfel că în 2027 suprafața cultivată va crește la 30.000 de hectare.

Până în 2028, obiectivul este de a folosi în total trei tipuri de porumb și asigurarea procesării a circa un milion de tone de porumb.

Ce avantaje oferă proiectul?

Contract de achiziție garantată: Omnia Europe SA se angajează să achiziționeze întreaga cantitate de producție contractată de la fermierii parteneri, atât timp cât sunt respectați parametrii contractuali.

Asistență tehnică de specialitate: Specialiștii vor oferi consultanță tehnică pe toată durata proiectului, asigurând fermierilor suport în optimizarea producției și implementarea celor mai bune practici agricole.

Bonus financiar atractiv: Fermierii vor beneficia de un bonus premium de 30 EUR/tonă, care va fi adăugat la prețul final al porumbului, calculat în funcție de media prețurilor listate în portul Constanța de către trei mari companii multinaționale.

Acces la semințe premiumsemințele sunt complet rezervate pentru acest proiect și vor avea un preț mai avantajos decât prețurile standard ale semințelor de porumb.

Cum te poți alătura proiectului?

Fermierii interesați să participe pot achiziționa semințele de porumb Waxy direct de la distribuitorii autorizați și pot intra în contact cu echipa Omnia Europe SA pentru încheierea contractului.

Date de contact pentru participare:

Noua platformă BQS pentru camioane: Modernizarea traficului de frontieră în regim pilot

0

Serviciul Vamal al Republicii Moldova lansează în premieră în regim de pilotare sistemul digital pentru traversare programată a frontierei – BQS (eng. Border Queuing System), din data de 30 ianuarie 2025.

Inițial BQS va fi pilotat în postul vamal de frontieră Costești, transportatorii de camioane care vor ieși din țară prin postul vamal Costești, urmând să rezerve, ziua și ora de traversare a frontierei prin BQS.

„BQS este un sistem informatic inovator care transformă traversarea posturilor vamale de frontieră pentru camioane într-un proces digitalizat, rapid și comod.

Acest serviciu reprezintă un pas important în soluționarea congestionărilor de trafic la frontieră, facilitând activitatea transportatorilor și contribuind la modernizarea serviciilor vamale,” a declarat Alexandru Iacub, Director al Serviciului Vamal.

Dezvoltarea acestei soluții inovative a fost inițiată ca răspuns la perturbarea conexiunilor tradiționale de logistică și transport a mărfurilor, generate de războiul din Ucraina.

Redirecționarea bunurilor din Ucraina către UE prin Moldova în anumite perioade au dus la formarea unor rânduri de camioane în mare parte din Republica Moldova și din Ucraina la frontiera cu România.

La posturile vamale situate pe frontiera moldo-română lunar sunt perfectate pe sensul de ieșire spre UE, în mediu 30 000 camioane.

Istoric, transportatorii petrec o parte semnificativă (40%-90%) din timpul de tranzit la frontieră, în special la punctele de trecere moldo-române.

Conflictul din Ucraina a dus la o creștere drastică a timpilor de așteptare, și pe lângă timpii de așteptare prelungiți, șoferii de camioane se confruntă cu provocări în respectarea legislației naționale și internaționale privind timpul de lucru și de odihnă, condiții sanitare și ecologice precare, deficiențe în siguranța traficului rutier și preocupări legate de siguranța personală și a bunurilor.

Sistemul BQS rezolvă o parte a acestor probleme oferind o platformă ușor accesibilă, unde transportatorii pot stabili în prealabil timpul preferat pentru traversarea prin postul vamal.

Prin acest serviciu Serviciul Vamal își dorește să transforme traversarea camioanelor cu mărfuri prin posturile vamale de frontieră într-un proces digital, rapid și comod!

Platformă online BQS este administrată de Serviciul Vamal fiind conectată la infrastructura fizică a Posturilor Vamale de Frontieră (PVFI), ceea ce permite gestionarea automatizată a traficului.

Platforma a fost dezvoltată cu susținerea USAID Moldova prin intermediul Programului Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA). 

BQS va fi disponibilă online pe desktop și în formă de aplicație mobilă prin App Store și Play Store.

Infrastructura fizică a sistemului informatic va include echipamente electronice în PVFI-uri (monitoare informative, bariere automatizate, echipamente de citire plăcilor de înmatriculare etc.).

Acestea sunt sincronizate cu platforma online și permit automatizarea gestionării fluxului de camioane.

BQS va contribui la diminuarea aglomerației de trafic la PVFI-uri și va permite transportatorilor să își aloce eficient resursele prin planificarea transporturilor în coordonare cu autoritățile de frontieră.