ANUNȚ de selectare a participanților la ANUGA 2025

0

Asociația Moldova Fruct, în parteneriat cu Fondul American pentru Întreprinderi Ucraina-Moldova (UMAEF) și Agenția de Investiții din Moldova, anunță selectarea companiilor interesate să participe, în calitate de co-expozant, la standul de țară expus în cadrul Expoziției Internaționale Anuga 2025.

Anuga 2025 – detalii participare

Evenimentul se va desfășura în perioada 4-8 octombrie 2025, la Cologne, Germania. Anuga este una dintre cele mai importante expoziții specializate în industria Food&Beverages, un loc de conexiune la nivel global între comercianții cu amănuntul, furnizorii de servicii alimentare și de catering. 

  • Termenul – limită de depunere a dosarului: 31 Ianuarie 2025.
  • Informații detaliate despre Anuga le puteți găsi pe site-ul expoziției

Taxa inițială de participare la Anuga 2025 – 94 300 lei per companie (inclusiv pentru taxa de arendă a spațiului, taxa de înregistrare a co-expozanților, construcția și întreținerea standului (electricitate, curățenie), pachetele de promovare pe platforma expoziției, colectarea și exportul mostrelor), care este nerambursabilă și va fi achitată în cazul în care compania va fi selectată.

Această taxă nu acoperă costurile de transport și cazare, care vor fi suportate individual de fiecare companie.

Vor fi selectate maxim 12 companii, care vor întruni criteriile expuse mai jos.

Criteriile de selectare a companiilor-participante:

  • Este companie autohtonă producătoare sau exportatoare de produse agro-alimentare: fructe și legume procesate, miere de albini, conserve din legume și fructe, etc.;
  • Deține certificate relevante pentru piața UE;
  • Are intenție de a face exporturi în țările UE:
    • Are experiență de a exporta în UE și dorește în continuare să-și fortifice relațiile de comerț sau să găsească noi parteneri;
    • Este interesată în dezvoltarea relațiilor comerciale cu rețelele internaționale sau distribuitori HoReCa;
    • Deține un plan de marketing și dezvoltare a exporturilor;
  • Demonstrează pregătire suficientă pentru a se prezenta și exporta în UE:
    • Dispune de loturi comerciale de produse conform calității cerute în UE;
    • Dispune de infrastructură de producere și soluții de ambalaj conform cerințelor cumpărătorilor europeni;
    • Reprezentantul delegat vorbește limba engleză, are cunoștințele tehnice necesare (oferte de preț, logistică, proceduri) și împuterniciri de a negocia și comunica profesionist și responsabil cu potențialii parteneri comerciali;
    • Dispune sau se angajează să elaboreze materialele promoționale (cărți de vizită, site web, broșură, adresă de e-mail corporativă);
  • Se obligă să furnizeze informații relevante referitoare la rezultatele participării: numărul de contacte stabilite, valoarea produselor exportate ca urmare a participării la expoziție, lecțiile învățate/idei inovative/sugestii de îmbunătățire care vor fi împărtășite în rândurile producătorilor din sector în cadrul unor emisiuni TV, conferințe sau alte evenimente la care va fi invitat beneficiarul;
  • Se obligă să contribuie solidar cu resurse financiare pentru costurile neacoperite de partenerii de dezvoltare.

Organizatorii vor oferi următorul suport:

  • Spațiu de 104 m2 (aproximativ 9 m2 per companie);
  • Stand amenajat (o recepție, o masă de negociere cu scaune, loc de păstrare a lucrurilor, loc pentru produse);
  • Servicii de suport.

Companiile interesate se pot înregistra pe acest link.

Persoana de contact – Alexandra Bicu, Specialist Marketing.

Târg de Crăciun: Produse tradiționale și cadouri originale pentru sărbători

0

În ultimul weekend al acestui an sunteți invitați în inima capitalei și anume pe strada Pușkin și în Scuarul Catedralei Mitropolitane la „Târgul de Crăciun” dedicat producătorilor autohtoni și meșterilor populari.

Evenimentul organizat de „Eurocivis – Asociația Femeilor din Agricultura și Turismul Republicii Moldova” în parterneriat cu Primăria Municipiului Chișinău își propune să sprijine producătorii locali, dar și să ofere locuitorilor capitalei produse tradiționale cum ar fi mezeluri afumate pe lemn de stejar fără conservanți, coloranți și alți aditivi, brânzeturi maturate, murături tradiționale ca gogonelele, pepene verde sau varză murată colorată cu suc de sfeclă roșie.

Nelipsiți vor fi producătorii de fructe uscate scăldate în ciocolată, iar apicultorii vă așteaptă cu cele mai originale cadouri din produse apicole.

Organizatorii îndemnă ca de sărbători să puneți pe mese sucurile autohtone sută la sută obținute din fructe prin stoarcere directă, fără apă, fără zahăr și fără conservanți în detrimentul sucurilor acidulate.

Vinurile mari de la cramele mici vor face deliciul meselor de sărbătoare.

Tot aici puteți găsi și produse lucrate manual cum ar fi ceramica de Iurceni, jucării din lemn, lumânări din ceară naturală, pielărit și multe alte articole numai bune de dat în dar la cumpăna dintre ani.

Agrobiznes în anul 2024 a fost partenerul media a evenimentelor de acest gen, având ferma convingere că contribuie la dezvoltarea socio-economică a Republicii Moldova!

Iulia Toma: Vrem să deschidem un magazin pentru a vinde fructele și legumele crescute de noi

0

Iulia Toma, o femeie harnică și ambițioasă din satul Măcărești, raionul Ungheni, demonstrează cum micile afaceri pot aduce mari schimbări în viața oamenilor din mediul rural.

În grădina sa, Iulia Toma cultivă cu pasiune fructe și legume proaspete, care încântă prin gustul lor autentic.

Acum, împreună cu familia sa, își propune să deschidă un magazin propriu, unde să vândă produsele crescute cu grijă și dedicare.

„Visul nostru este să aducem pe mesele oamenilor din localitate fructe și legume de calitate, cultivate natural. Dorim să le oferim acces la produse sănătoase și să le arătăm că și în sate se pot face lucruri frumoase”, povestește Iulia.

Această inițiativă nu ar fi fost posibilă fără sprijinul proiectului Caritas: Abilitarea femeilor în antreprenoriatul agricol din Republica Moldova.

Grație instruirilor oferite prin acest program, Iulia a învățat să gestioneze o afacere agricolă și să-și dezvolte încrederea în propriile forțe.

Femeile din mediul rural, precum Iulia, joacă un rol important în economia locală, aducând pe piață produse sănătoase, și la păstrarea tradițiilor, la dezvoltarea comunităților și la promovarea unui stil de viață sustenabil.

Micile afaceri conduse de femei sunt un exemplu de curaj și perseverență, arătând că, prin muncă și sprijin, se pot construi oportunități chiar și în cele mai izolate colțuri ale țării.

Deschiderea magazinului de produse locale va fi un nou început pentru familia Toma și pentru satul Măcărești, demonstrând că agricultura modernă poate conviețui armonios cu valorile tradiționale, iar femeile sunt motorul principal al acestor schimbări pozitive.

„Fiecare fruct sau legumă are povestea lui și sperăm să o împărtășim cu toți cei care vor trece pragul magazinului nostru. Este un pas mare pentru noi, dar suntem pregătiți să-l facem”, adaugă Iulia, cu un zâmbet plin de încredere.

Mai multe detalii aflați în următorul video:

Familia Bratu din Slobozia Mare produce kavarma din carne de oi în sudul Moldovei

0

Acum zece ani, soții Bratu au pornit o afacere gastronomică în satul Slobozia Mare, raionul Cahul.

Ei sunt producători de kavarma – un salam tradițional, preparat din carne de oi în suc propriu, cu boia de ardei roșu și iute.

Procesul de producere a mezelurilor durează șapte ore și presupune un proces complex de prelucrare.

„Kavarmaua pentru familia noastră este un salam natural, care îl avem la orice masă de sărbătoare. În primul rând, este salamul cel mai iubit al familiei noastre. Noi cu tot dragul îl preparăm și îl servim. Chiar și copiilor noștri le place mult kavarmaua”, povestește Marcela.

Marcela Bratu a beneficiat de echipament în valoare de 4500 euro în cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF.

Echipamentele au fost acordate prin intermediul Grupului de Acțiune Locală „Lunca Prutului de Jos”.

Înainte, salamul se prepara în condiții casnice, iar acum, procesul are loc într-o încăpere separată, dotată cu utilaje moderne. 

„Aceste utilaje sunt foarte benefice. Cel mai iubit utilaj al meu, îndrăgit și eficient, care mă ajută să-mi desfășor activitatea este atât capsatorul, cât și aparatul de umplut kavarmaua.

Fără ele, nu aș putea să-mi petrec timpul alături de copii, mai mult decât aș petrece aici, în atelierul de preparare a kavarmalei, mai spune Marcela.

Datorită sprijinului acordat, productivitatea afacerii a crescut, și, respectiv, cererea a devenit mai mare.

Soții Bratu prepară lunar zeci de kilograme de kavarma și reușesc să le vândă în mare parte la târgurile din țară.

„Ne dorim și avem puterea de a ne extinde mica noastră fermă de ovine pentru a crește eficient”, spune Marcela.

Ferma soților Bratu numără peste 200 de oi, iar pe lângă kavarma, ei mai produc brânză de casă, caș și urdă.

Când se fac tratamentele de iarnă contra dăunătorilor

0

Înainte de sezonul rece, pomii pot deveni un refugiu pentru numeroși dăunători care și-au făcut simțită prezența în timpul anului. Aceștia își găsesc adăpost în crăpăturile scoarței, pe ramuri, la baza mugurilor sau în alte zone protejate.

Pentru mulți dintre acești dăunători, o gestionare corespunzătoare în perioada rece este foarte importantă pentru a reduce infestarea în anii următori.

Principalii dăunători care iernează în pomi

În pomii de măr

  • Viermele merelor și gărgărița florilor de măr iernează în crăpăturile scoarței.
  • Păduchele verde al mărului preferă ramurile subțiri, baza mugurilor sau zonele acoperite de scoarța exfoliată.
  • Păduchele din San Jose iernează sub scut pe ramuri.
  • Iar păduchele lânos își găsește loc pe părțile aeriene ale pomilor.

În pomii de păr

  • Puricele melifer comun al părului și păduchele mov al părului se adăpostesc sub scoarța pomilor.
  • Acarienii, precum acarianul galicol al frunzelor de păr, iernează sub solzii mugurilor sau stratul de fumagină.

În pomii de prun

  • Larvele viermelui prunelor se ascund sub scoarța exfoliată într-un cocon mătăsos.
  • Acarianul galicol al prunului iernează în gale la baza mugurilor, iar păduchele cenușiu al prunului se află în stadiul de ou de rezistență pe ramuri.

Acești dăunători reprezintă o rezervă semnificativă care poate afecta pomii dacă nu sunt gestionate corect înainte de venirea primăverii.

Măsuri de prevenție înainte de iarnă

Pentru reducerea rezervei de dăunători și boli, se recomandă:

  • Tăierea pomilor prin îndepărtarea ramurilor bolnave, cu simptome de atac, a frunzelor și fructelor mumifiate.
  • Vopsirea trunchiurilor pentru protejarea scoarței.
  • Igienizarea livezilor, inclusiv eliminarea frunzelor căzute.

Aceste măsuri ajută la diminuarea numărului de boli și dăunători care pot ierna pe pomi, tratamentele de iarnă rămân o etapă esențială.

Tratamentele de iarnă la pomi: când și cum se fac?

Specialiștii recomandă realizarea tratamentelor împotriva dăunătorilor la sfârșitul ierniinu mai devreme și niciodată înaintea tratamentelor cu fungicide.

În această perioadă, dăunătorii se află în stare de repaus, majoritatea formelor hibernante sunt bine ascunse, astfel încât insecticidele de contact nu-și au efectul, cu atât mai mult cele sistemice ce, în general, nu au niciun efect în perioada rece a anului, deoarece necesită o parte vegetativă care să preia substanța activă.

Astfel, tratamentul de iarnă împotriva formelor hibernante ale dăunătorilor (adulți, larve, pupe, ouă) se efectuează la sfârșitul repausului vegetativ sau la începutul dezmuguritului („urechiușă de șoarece” la măr sau „buton verde” la prun).

De exemplu, pentru combaterea adulților hibernanți ai gărgăriței florilor de măr primul tratament se efectuează la începutul dezmuguritului.

Pentru combaterea păduchelui din San Jose un rol foarte important revine tratamentelor din perioada rece, numit și tratament de iarnă.

Mulți specialiști menționează că, împotriva acestui dăunător pot fi realizate tratamente și în ferestrele din luna ianuarie, în stadiul de „cap negru” al nimfelor care iernează.

Vezi și Păduchele din San Jose – dăunător important la pomi.

Pentru menținerea sub control a păduchelui lânos foarte important este tratamentul din fenofaza de dezmugurire, care trebuie realizat cu un insecticid, prin îmbăierea pomilor.

Larvele hibernante pot fi combătute în perioada de repaus vegetativ, către sfârșitul iernii, cu uleiuri horticole ce pot fi combinate cu insecticide. 

Pentru realizarea tratamentelor de iarnă în livezi, de obicei, se utilizează produse pe bază de uleiuri minerale în combinație cu un insecticid (de ex. ulei de parafină).

În livezile unde nu se aplică insecticide de origine chimică, în perioada repausului vegetativ se fac tratamente cu ulei horticol simplu.

Pentru a atinge eficiența dorită, este recomandată aplicarea uleiului horticol atunci când temperatura aerului depășește 5 grade Celsius.

Exemple de aplicare a uleiului horticol în diferite programe de menținere sub control a dăunătorilor este prezentată în următorul tabel:

Cum se fac tratamentele pentru a preveni rezistența la acaricide?

0

Numărul produselor eficiente în controlul acarienilor s-a redus drastic prin radieri la nivelul Uniunii Europene, cât și prin dezvoltarea rezistenței acarienilor și reducerea eficienței acestor produse.

În trecut, majoritatea grupurilor majore de insecticide (de exemplu, organofosfații) au fost inițial acaricide, dar rezistența s-a dezvoltat în câțiva ani de utilizare comercială.

În mod similar, multiple acaricide specifice au devenit ineficiente după o perioadă de timp în care s-a utilizat repetat.

Pentru prevenirea rezistenței acarienilor dacă sunt necesare tratamente multiple trebuie alternate substanțele active acaricide cu diferite moduri de acțiune, iar cunoașterea clasificării lor este importantă în luarea deciziilor de selectare a produselor fitosanitare.

De asemenea, trebuie să se cunoască stadiul dăunătorului care este țintit: ou, larvă, nimfă sau adult.

În cadrul generației unui acarian dăunător, se pot aplica substanțe din aceeași clasă, însă pentru prevenirea apariției rezistenței dăunătorilor, nu se recomandă utilizarea insecticidelor din aceeași clasă în ferestre de tratare consecutive.

Pentru acarieni, ca și pentru dăunătorii sugători această fereastră de tratare este de trei săptămâni.

Clasificarea substanțelor acaricide la care sunt omologate produse fitosanitare în Moldova în anul 2024, conform pesticide.md:

Cum funcționează acaricidele?

Acaricidele ce atacă sistemul nervos al dăunătorilor (culoarea albastră din tabel) au în mare parte efect rapid și sunt non-selective, adică nimicesc și fauna benefică.

Substanțele care perturbă creșterea și dezvoltarea dăunătorilor (culoarea verde în tabel) au un efect mai lent și țintesc stadiile juvenile ale acarienilor, deși pot influența și fecunditatea femelelor.

Compușii care perturbă sistemul respirator al acarienilor (culoarea roz în tabel) țintesc în mare parte toate stadiile acestor dăunători.

Dintre produsele de sinteză au rămas acaricide cu doar trei moduri de acțiune, ce implică riscuri de dezvoltare a rezistenței ale acestor dăunători. Prin urmare, aceste clase trebuie alternate regulat.

Agenții cu mod de acțiune necunoscut sau nespecific includ extracte botanice, substanțe minerale și agenți fungici (culoarea gri în tabel), având risc redus de rezistență a dăunătorilor.

Pentru controlul acarienilor la culturile horticole este important să se identifice și monitorizeze specia dăunătorului pentru a determina strategia de combatere.

Acarienii sunt dăunători care dezvoltă rapid rezistență la insecticide. Prin urmare, metodele preventive cum sunt aplicarea uleiurilor minerale și a sulfului trebuie să fie prima soluție, iar la aplicarea produselor de sinteză agricultorii trebuie să țină cont de perioada de așteptare până la recoltare și alternarea substanțelor active cu moduri de acțiune diferite în cadrul generațiilor consecutive de acarieni.

Pentru informație suplimentară despre protecția plantațiilor sâmburoase și sămânțoase în sistem ecologic accesați cursul Biofruitnet.

Referințe

  1. www.treefruit.wsu.edu
  2. www.irac-online.org
  3. www.pesticide.md.

Acarieni dăunători la pomi și arbuști – combatere

0

Acarianul roșu al pomilor (Panonychus ulmi) și acarianul roșu comun (Tetranychus urticae) sunt specii de acarieni dăunători importanți ai speciilor sâmburoase și nu doar.

Ambii fiind din familia Tetranychidae și având aproximativ jumătate de milimetru în mărime. Ambii au o gamă largă de gazde, inclusiv multe specii de pomi și arbuști fructiferi, dar și legume și culturi de câmp.

Acarieni dăunători la pomi și legume – particularități

Ciclul de viață al acestor doi acarieni dăunători este diferit: acarianul roșu al pomilor iernează sub formă de ouă depuse pe muguri și în crăpăturile scoarței, în timp ce acarianul roșu comun iernează sub formă de femele adulte sub scoarța pomilor.

Femelele adulte ale păianjenului roșu al pomilor sunt de culoare roșu închis, cu perișori pe spatele lor, în timp ce masculii sunt mai mici și de culoare mai deschisă.

Femelele adulte ale păianjenului roșu comun sunt galben-verzui cele care nu iernează, iar femelele hibernante sunt portocalii până la roșu-portocaliu.

Femelele au două pete întunecate pronunțate, câte una pe fiecare parte a corpului. Aceste pete sunt mai puțin pronunțate la masculi.

acarianul rosu comun

Acarieni – daune produse

Păianjenii dăunători se hrănesc pe partea inferioară a frunzelor; consumă conținutul celular al frunzelor, inclusiv clorofila care face culoarea verde a frunzelor. Fără clorofilă, acele celule goale apar albicioase sau cu efect de bronz.

Frunzele puternic infestate devin complet decolorate, se usucă și cad. Atacurile severe pot reduce creșterea fructelor și pot provoca căderea lor înainte de recoltare la anumite soiuri.

Mai multe generații de acarieni dăunători se pot să se dezvolte pe an. Acarienii se dezvoltă cel mai bine în condiții de căldură și secetă.

Inspecția vizuală frecventă a pomilor este cea mai bună metodă pentru a urmări dacă acarienii se dezvoltă pe plante.

acarieni daunatori legume

Acarianul roșu al pomilor se deosebește prin ouăle sale roșii, care pot fi detectate pe scoarță la începutul primăverii și mai târziu sub frunze împreună cu adulții.

Acarianul roșu comun creează pânză tipică de păianjen pe frunze, în care se găsesc adulții. Ouăle sunt depuse și sub frunze și sunt vizibile sub microscop.

Acarieni dăunători – măsuri de control

Cea mai bună măsură preventivă este promovarea acarienilor prădători, cum ar fi Typhlodromus pyri, Phytoseiulus persimilis sau specii din familia Hypoaspis, care se hrănesc cu acarieni.

Acești acarieni prădători pot fi, de asemenea, distribuiți dacă nu sunt prezenți în livadă. O strategie corectă de pulverizare este necesară în aceste livezi pentru a preveni dispariția prădătorilor introduși.

Furnizarea unor condiții de creștere adecvate pentru sănătatea optimă a plantelor și udarea și fertilizarea corespunzătoare, mai ales când vremea este caldă și uscată, vor ajuta la reducerea daunelor.

Numărul acarienilor roșu comun care iernează poate fi redus prin distrugerea buruienilor, cum ar fi cârmâzul, spanac odorat, ciumăfaie, mur sălbatic, ciocul berzei și altele.

    Vezi mai multe despre controlul ecologic al dăunătorilor în livezi vizionând Cursul Biofruitnet disponibil pe acest link.

    _______________

    Acarianul roșu comun și acarianul roșu al pomilor – tratamente

    Săpunurile și uleiurile insecticide ar trebui luate în considerare pentru control. Tratamentele cu ulei horticol pot fi eficiente în controlul acarienilor cum e Panonychus ulmi. 

    Acesta depune ouăle în crăpăturile sau perforaţiile făcute pe tulpina sau ramuri.

    O metodă eficientă de control este aplicarea unui ulei în perioada de repaus vegetativ întârziat, atunci când ouăle care iernează încep să eclozeze.

    Dacă un tratament cu ulei în perioada menționată este omis, pot fi necesare tratamente ulterioare pentru a menține populațiile de acarian roșu sub niveluri dăunătoare.

    Acarianul roșu comun dezvoltă rezistență la majoritatea acaricidelor după utilizare prelungită.

    Dacă populațiile de acarian roșu ating niveluri economic dăunătoare la începutul verii, este preferabil să aplicați un acaricid înainte ca prădătorii naturali să înceapă să colonizeze pomii, decât să așteptați până la mijlocul sau sfârșitul verii, când prădătorii sunt mai abundenți.

    De la căderea petalelor până în timpul verii, în diferite țări se utilizează pentru controlul acarienilor produse pe bază de abamectinhexithiazox, săpun insecticid, fenpiroximat, ulei de vară (ulei mineral horticol, ulei de canola, ulei de soia) și altele.

    Lista produselor omologate în Moldova poate fi accesată pe pesticide.md, iar în România pe codexul-fitosanitar.ro.

    Producția de brânzeturi din Moldova depășește 7.500 de tone în 2024

    0

    Producerea de brânzeturi a crescut în primele zece luni ale anului 2024.

    Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în acest interval de timp s-a atesta o creștere procentuală de 106%, transmite IPN.

    Este vorba despre producția totală de brânză de vaci, oaie și capră.

    Astfel, în primele 10 luni s-au produs 7570 de tone de brânză, în comparație cu același interval al anului 2023, când s-au produs 7164 de tone.

    Ministerul mai informează că, datorită politicilor sectoriale și intervențiilor statului prin subvenții și plăți directe, producția de lapte în fermele autorizate a atins 50 000 de tone în 2024, comparativ cu 42 200 de tone în 2023 și 36 900 de tone în 2022.

    Strategii de optimizare a costurilor în agricultura din Moldova

    0

    Din anul 2022, costurile în agricultură au luat avânt fiind împinse creșterea prețului la gaze și carburanți, care stau la baza producției de îngrășăminte și pesticide, a inflației galopante, precum și a majorării salariilor, într-un ritm mai înalt decât avansarea productivității muncii.

    Deși reducerea ulterioară în 2023-2024 a prețului la îngrășăminte și pesticide cu o rată de circa 30% au aplanat parțial situația, costurile în agricultură continuă în prezent să fie ridicate.

    Fiind la pachet cu o reducere de recoltă în medie cu 10-15% în acest sezon, precum și nivelul insuficient de preț de comercializare, determină fermierii să utilizeze mai econom resursele de care dispun.

    Astfel, în sezonul actual, costurile de întreținere a unui hectar de teren semănat cu cerealiere și oleaginoase tradiționale variază între 10 000-17 600 lei/ha.

    Cea mai mare pondere a acestor costuri de la 35 la 55% constituie mijloacele de producție materialul semincer, îngrășămintele și pesticidele.

    Anual, valoarea importurilor acestor produce atinge o sumă totală de 5 – 6 mlrd. lei.

    Cantitativ, importurile de îngrășăminte ajung la 180-200 mii tone anual, ce acoperă doar pe jumătate necesarul de îngrășăminte al țării (400- 450 mii tone).

    Pentru a face economii, fermierii utilizează mai puține îngrășăminte în raport cu cerințele fișelor tehnologice.

    Astfel, în valoarea costului de întreținere a unui hectar de teren agricol semănat cu cerealiere sau oleaginaose, îngrășămintele minerale ating 1500- 3650 lei/ha sau 15-20%.

    Totodată, există careva practici pentru eficientizarea investițiilor în îngrășăminte. Prin analiza chimică a solului, are loc identificarea nivelurilor de nutrienți și deficiențele specifice.

    Acest lucru permite utilizarea îngrășămintelor doar acolo unde este necesar, fără aplicare excesivă.

    Un alt avantaj al analizei solului este aplicarea variabilă a îngrășămintelor în funcție de caracteristicile diferitelor parcele (de exemplu, fertilitate, textură, pH).

    Vezi și Contribuția agriculturii din Moldova în context economic și social.

    Strategii de optimizare a costurilor

    Fermierii din Moldova întâmpină dificultăți în optimizarea costurilor pentru îngrășăminte minerale, în principal din cauza nerespectării asolamentului.

    Introducerea leguminoaselor, precum soia sau mazărea, care fixează azotul din atmosferă în sol, reduc necesarul de fertilizanți chimici pentru culturile următoare.

    O planificare eficientă a asolamentului, prin alternarea cerealelor cu oleaginoasele, vor contribui la menținerea fertilității solului, precum și la scăderea costurilor de producție pe termen lung.

    Cât despre pesticide, aici se atestă situația în care fermierii adesea tind să opteze pentru produse de brand intens promovate, deși prețurile acestora sunt exagerat de ridicate.

    Cu toate că preparatele respective pot asigura rezultate excelente atunci când sunt utilizate corect, multe dintre ele sunt aplicate fără respectarea recomandărilor tehnologice sau fără o evaluare riguroasă a raportului cost-beneficiu.

    În același timp, alternativele mai accesibile existente pe piață, care oferă performanțe similare, sunt trecute cu vederea din lipsă de informare.

    Această combinație de decizii duce la creșterea costurilor de producție și la diminuarea profitabilității fermierilor.

    Costuri medii în agricultură per hectar culturi de câmp

    Astfel, costurile de prelucrare cu pesticide a unui hectar de teren variază în intervalul 1000-3500 lei/ha, ce la un teren de 50 ha va genera un cost total 50 000-175 000 lei.

    Lucrările mecanizate – inclusiv dezmiriștirea, transportarea îngrășămintelor, arătura, semănatul, tăvălugirea, stropirea și treierarea – reprezintă 30-35% din costurile totale de producție, echivalând cu 3.300-4.900 lei/ha.

    De asemenea, costurile fixe, precum plata arendei și impozitul funciar, adaugă în medie 3.100 lei/ha.

    În cazul unei suprafețe de 50 ha, costurile operaționale totale variază între 500.000 și 900.000 lei, fără a include investițiile în tehnică sau cheltuielile administrative.

    Doar 30% din capitalul utilizat de agricultori este propriu, restul de 70% fiind atras prin credite bancare.

    Cu o dobândă medie de 9-9,5%, costurile suplimentare generate de finanțarea externă variază între 31.500 și 58.500 lei pentru capitalul necesar întreținerii unei suprafețe de 50 ha.

    Agricultura din Moldova se confruntă cu numeroase provocări de la costurile ridicate ale inputurilor și lucrărilor mecanizate până la recoltarea redusă și prețurile insuficiente de comercializare.

    Pentru a rămâne competitivi, fermierii trebuie să adopte practici moderne și eficiente, precum analiza solului, respectarea asolamentului, alegerea unor pesticide accesibile și utilizarea tehnologiilor avansate pentru optimizarea lucrărilor mecanizate.

    În același timp, accesul la capital la costuri reduse și îmbunătățirea informării agricultorilor cu privire la soluțiile alternative la fel vor aduce benefici prin reducerea cheltuielilor și creșterea profitabilității sectorului agricol.