Cum se desfășoară campania de recoltare a strugurilor: Totul despre prețuri și piețele de export

0

Conform situaţiei la 30.10.2015 campania de recoltare a strugurilor demarată în toate raioanele viticole ale ţării se apropie de sfîrşit, în unele raioane precum Căuşeni, Cimişlia, Călăraşi, Sîngerei, Hînceşti Nisporeni, Teleneşti, Orhei, mun.Chişinău deja sa finalizat recoltare strugurilor, se arată într-o notă informativă a MAIA.

Preţurile la strugurii, destinaţi consumului în stare proaspătă variază în dependenţă de soi şi calitatea acestora. Preţul angro de realizare a strugurilor de masă proaspeţi de la producător constituie 7-10 lei/kg (datele zilei de 30.10.2015).

Preţul de realizare cu amănuntul pe piaţa internă variază între 8-15 lei/kg . Preţul de comercializare a strugurilor de soiuri pentru masă la export constituie 8-12 lei/kg. Conform datelor statistice suprafaţa plantaţiilor viticole în toate categoriile de gospodării, la începutul anului curent (inclusiv şi cele ale populaţiei), a constituit 140,4 mii ha, din ele pe rod 129,2 mii ha, inclusiv;

  • suprafaţa viilor în gospodăriile producţie marfă (de toate categoriile – GŢ, SRL, SA, CAP, etc) este la nivel de 92 mii ha, din care pe rod – 82,8 mii ha, inclusiv exploatabilă (lucrată) – 71,0 mii ha. Producătorilor mici de struguri (cu suprafaţa pînă la 10 ha) le revine cca 2/3 din suprafaţa totală.
  • suprafaţa plantaţiilor viticole, valorificate cu soiuri de struguri pentru masă, constituie 21 mii ha, din care în gospodăriile producţie marfă – 14,7 mii ha.

În ansamblu, la data 23.10.2015 s-a recoltat 355860 tone struguri de pe o suprafaţă de 73217 ha, inclusiv, struguri de masă – 87609 tone de pe o suprafaţă de 14111 ha (datele direcţiilor raionale agricultură şi alimentaţie).

Recoltarea strugurilor de soiuri pentru vin la data de 30.10.2015 circa 268251 tone de pe o suprafaţă de 59106 ha, fiind procesate de către întreprinderile vinicole circa 235000 tone la preţul de achiziție ce variază între 3,1-4,0 lei. (datele direcţiilor raionale agricultură şi alimentaţie).

Exportul strugurilor în perioada 10.01.2015 – 30.10.2015 constituie 28510 tone.

Din recolta anului curent, la data de 30.10.2015, exportul strugurilor în stare proaspătă a constituit 23729 tone. Principalele destinaţii de export sunt următoarele: Federaţia Rusă – 10909t; Belorusia – 7015t; Romănia – 2737t; Ucraina – 2597t, Kazakhstan – 80; Cehia – 118t; Suedia – 41t; Montenegro – 20; Estonia – 46; Lituania – 5t, Letonia – 13t, Polonia – 39t. (datele prezentate de Direcţia Marketing şi Relaţii Internaţionale a MAIA).

Recolta globală în toate categoriile de gospodării în anul 2014 a constituit 594 mii tone inclusiv în gospodăriile producţie marfă 345 mii tone din ele struguri de masă 85 mii tone şi soiuri tehnice la procesare 260 mii tone.

Prognoza recoltei pentru anul 2015: globală în toate categoriile de gospodării 530-550 mii tone inclusiv în gospodăriile producţie marfă 340-370 mii tone din ele struguri de masă 85-90 mii tone.

La data de 23.10.2015 sunt depozitate în frigidere pentru comercializarea ulterioară peste 37000 tone (datele agenţilor economici deţinători de depozite frigorifice).

FOTO. Prima casă de procesare și ambalare a strugurilor a fost inaugurată astăzi la Costești

0

Prima casă de ambalare a strugurilor a fost inaugurată. Evenimentul s-a desfășurat în prezența ministrului în exercițiu al dezvoltării regionale și construcțiilor, Vasile Bîtca, al ministrului în exercițiul al agriculturii, Ion Sula, președintelui raionului Ialoveni, Anatolie Dimitriu, directorul interimar al ADR Centru, Eduard Ungureanu, asociaților din cadrul proiectului, dar și a mai multor locuitori ai satului Costești, informează serviciul de presă al ADR Centru.

Vasile Bîtca, ministru în exercițiu al dezvoltării regionale și construcțiilor, a felicitat primăria satului Costești, dar și asociația de producători de struguri cu această ocazie. „ Evenimentul pe care-l sărbătorim astăzi este rezultatul unor eforturi conjugate a ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, ministerului agriculturii, ADR Centru, primăriei Costești și Asociației de producători de struguri din Regiunea Centru. Astăzi ne putem mîndri cu construcția acestui obiectiv și dorim ca acesta să servească drept exemplu pentru toți producătorii din întreaga țară. Acest proiect este unul pilot și sîntem bucuroși că agricultorii din raionul Ialoveni au acum posibilitatea să păstreze și să ambaleze strugurii de masă în conformitate cu standardele europene. Sectorul agricol are nevoie de susținere și sperăm ca această practică să fie preluată cît mai curînd în diferite regiuni ale țării.”

Casa de ambalare a fost construită în cadrul proiectului de dezvoltare regională„Grup de producători şi Casă de ambalare pentru servicii moderne de marketing la export”. Învestiția totală pentru construcția casei de ambalare a fost de 26 975,89 mii lei, suma oferită din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională fiind de 14 970,4 mii lei, iar 12 005,49 mii lei au constituit contribuția asociației de producători de struguri din regiune. Construcția casei de ambalare urmărește creşterea veniturilor şi a competitivităţii producătorilor de struguri de masă și fructe din Regiunea de Dezvoltare Centru.

Mai mulți localnici care au participat la eveniment și-au exprimat speranța că acest obiectiv va aduce sprijin economic satului prin deschiderea noilor locuri de muncă și oferirea posibilității de a dezvolta afaceri în satul natal.

Lucrările de construcție în cadrul acestui proiect au demarat în primăvara anului 2014. Casa de ambalare are suprafaţa de 2880 m2 cu capacitatea de păstrare simultană de 1500 tone (10 camere frigorifice de 110 tone și 4 camere de prerăcire de 70 tone) şi capacitatea de procesare (pre-răcire, sortare, calibrare, ambalare şi etichetare) de 5000 tone anual. În scurt timp vor fi instalate toate utilajele de sortare a strugurilor și va fi inițiată procedura de testare a depozitelor frigorifice.

Foto: ADR Centru

Fermierii din nordul Moldovei își pot îmbunătăți cunoștințele în domeniul zootehniei

0

Colegiul de Zootehnie și Medicină Veterinară din Brătușeni, raionul Edineț, în colaborare cu Asociația Obștească „Pro Cooperare Regională”, anunță înscrierea la cursul de instruire în domeniul zootehniei, disciplina „Creșterea animalelor”.

La cursurile de instruire sunt invitați să se înscrie, în primul rând, fermierii din regiunea de nord a republicii (și nu numai) care au nevoie de instruire. Cursurile vor fi ținute de către profesori de la colegiul din Brătușeni și specialişti în domeniu. Pe lângă lecțiile teoretice, cursanții își vor aplica cunoștințele în practică.

După absolvirea cursului, cu o durată de aproximativ trei luni (teorie și practică), cursanții vor obține un certificat de studii aprobat și validat de Ministerul Educației. Certificatul obținut le va servi fermierilor ca bază pentru accesarea subvențiilor în agricultură și alte finanțări, precum și pentru a se încadra în câmpul muncii.

Cursurile de instruire sunt organizate în cadrul proiectului „Sporirea producţiei şi facilitarea accesului la piaţă pentru fermierii din zona de nord a Republicii Moldova”, implementat de A.O. „Pro Cooperare Regională” și finanțat de Fundația HEKS Moldova. Taxa de studii este de 950 de lei, ceea ce constituie 20% din valoarea totală a contractului de studii, restul sumei fiind acoperită de A.O. „Pro Cooperare Regională”, cu suportul financiar al Fundației HEKS Moldova.

Curriculumul pentru disciplina „Creșterea animalelor”, aprobat de Ministerul Educației, se axează pe însușirea a 11 capitole: „Bazele antreprenoriatului”, „Tehnologia producerii și conservării furajelor”, „Tehnologia preparării nutrețurilor combinate”, „Nutriția și alimentația animalelor”, „Ameliorarea și reproducerea animalelor”, „Tehnologia de producere și valorificare a producțiilor de bovine”, „BazeIe veterinăriei”, „Mașini și instalații zootehnice”, „Ecologia, protecția mediului și biotehnologii de reciclare a deșeurilor”, „ Agromarketingul” și „Practica de instruire”.

În perioada 01-20 noiembrie 2015, doritorii de a se înscrie la acest curs de instruire urmează să depună la Colegiul de Zootehnie și Medicină Veterinară din Brătușeni următoarele acte:

  • diplomă / certificat de absolvire a studiilor (scoală generală / gimnaziu, liceu, colegiu etc.);
  • certificat medical (086-1);
  • copia buletinului de identitate;
  • 6 fotografii color (dimensiune 3×4);
  • certificat de componență a familiei (de la primărie);
  • copia buletinului de identitate a părinților (pentru persoanele care nu au atins vârsta de 18 ani).

–––––––––

Persoană de contact:
Ghenadie Frecăuțanu, director-adjunct
Colegiul de Zootehnie și Medicină Veterinară din Brătușeni
tel. secretariat: (246) 75594
tel. mob.: 069335493
e-mail: [email protected]

FOTO. Echipa Agrobiznes a mers în vizită la cel mai mare şi important eveniment agricol din România

0

Cel mai mare târg agricol şi de industrie alimentară din România, târgul INDAGRA 2015, organizat la Romexpo, se desfăşoară în perioada 28 octombrie – 1 noiembrie 2015.

Evenimentul, ajuns în 2015 la cea de-a 20-a ediţie, reprezintă cea mai complexă manifestare de acest gen din România, având ca scop promovarea agriculturii din ţara vecină, a potenţialului zootehnic, a produselor tradiţionale bio şi a soiurilor de vinuri româneşti recunoscute internaţional.

Organizatorii estimează un număr de peste 60 de mii de vizitatori specializați din peste 27 de țări, în cele cinci zile cât se va desfășura expoziția.

La standurile celor peste 170 de companii românești și străine, vizitatorii au ocazia să cunoască ultimele tendințe și apariții în ceea ce privește evoluția tehnologiilor din industria agro-alimentară la nivel global.

Echipa Agrobiznes nu a putut să lipsească de la acest eveniment important. Reprezentanții noștri au mers la fața locului pentru a stabili relații de afaceri cu firmele de peste Prut. Este un obiectiv ambițios pe care Agrobiznes își propune să-l realizeze în perioada imediat următoare. Totodată, am decis să prezentăm și publicului nostru care este atmosfera la fața locului, realizând o galerie foto de la eveniment.

IMG_0632

IMG_0635

IMG_0640

IMG_0645

IMG_0648

IMG_0649

IMG_0644

IMG_0650

IMG_0651

(!) Toate imaginile le găsiți pe pagina noastră de facebook… 

Atenție! Risc de pestă porcină africană în imediata apropierea de graniţa R. Moldova

0

ANSA atenţionează asupra riscului de pestă porcină africană în imediată apropierea de 60 – 100 km de la graniţa Republicii Moldova, care poate produce mari pierderi economice crescătorilor de animale.

Evenimentele epidemiologice: au fost înregistrate în imediată apropierea de 60 – 100 km de la graniţa Republicii Moldova cu Ucraina în localitatea Kamennoe, regiunea Odesa şi localitatea Vradievca, regiunea Nicolaev fac necesară avertizarea publicului larg din Moldova cu privire la pericolul şi evoluţia acestei boli.

Pesta porcină africană este o boală infecţioasă, de origine virotică, foarte contagioasă, cu evoluţie obişnuit acută. Care afectează porcii mistreţi şi porcii domestici indiferent de rasă, vârstă şi sex. Facocerul, potamocerul şi hilocerul (porci sălbatici din Africa), fac o infecţie inaparentă, iar Pecarul (specie de porc sălbatic din America), este rezistent.

Boala este produsă de virusul pestei porcine africane (African swine fever) singurul membru al familiei Asfarviridae, genul Asfivirus, genomul constituit din ADN.

Virusul pestei porcine africane, este foarte rezistent la factorii fizici, chimici şi biologici. Rezistă până la trei luni în unităţile de creştere a porcilor sau în terenuri contaminate, 10 săptămâni în cadavre, 18 luni în sânge păstrat la temperatura de  +40 C, 6 ani în sângele conservat prin congelare, 3-6 luni în carnea sărată şi afumată. Virusul este inactivat în 60 de minute la 560 C, în 15minute la 600 C şi în 24 ore prin soda caustică.

Virusul se poate transmite prin contactul animalelor bolnave cu cele sănătoase, în mod direct, dar se poate transmite şi indirect prin: hrănirea porcilor cu resturi de la bucătărie, când originea cărnii de porc folosită la gătit nu este cunoscută, vectori biologici (căpuşe din anumite specii care au parazitat anterior porcii bolnavi), vectori infectaţi ca: vehicule, haine, adăposturi în care a evoluat boala, sânge, ţesuturi, secreţii şi excreţii de la animalele bolnave sau moarte, animale care au trecut prin boala şi rămân purtătoare de virus.

Clinic se caracterizează prin hipertermie, tulburări cardiovasculare, respiratorii şi nervoase, asemănătoare cu cele întâlnite în pesta porcină clasică, iar anatomopatologic prin leziuni mai grave de diateză hemoragică.

Pentru aceasta boala nu exista tratament şi nici vaccin eficient, prin urmare, toate animalele suspecte vor fi ucise si distruse, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţa al animalelor.

În vederea unei intervenţii rapide şi eficiente a serviciilor veterinare specializate, cetăţenii trebuie să anunţe imediat autorităţile sanitare veterinare, îndeosebi cei care vine în contact cu porcii domestici şi sălbatici, şi recunoaşte următoarele semne de boala: mortalitate ridicată, aproape de 100%, intervenită într-un timp extrem de scurt, stare febrilă cu temperatura corporală foarte ridicată (40,5 – 42,0 C), roşeaţă sau învineţirea pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului, lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers, care pot apărea cu 24 – 48 de ore înaintea morţii, vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.

În cazul apariţiei simptoamelor descrise la porcinele, adresaţi-vă la medic veterinar în mod de urgenţă!

Vineri va fi dată în exploatare prima Casă de ambalare a strugurilor din țara noastră

0

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Agenția de Dezvoltare Regională Centru și primăria satului Costești invită la evenimentul de dare în exploatare a primei Case de ambalare a strugurilor din țara noastră, care a fost construită în satul Costești din raionul Ialoveni.

Casa de ambalare a fost construită în cadrul proiectului de dezvoltare regională „Grup de producători şi Casă de ambalare pentru servicii moderne de marketing la export”. Învestiția totală pentru construcția casei de ambalare a fost de 26 975,89 mii lei, suma oferită din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională fiind de 14 970,4 mii lei, iar 12 005,49 mii lei au constituit contribuția asociației de producători de struguri din regiune. Construcția casei de ambalare urmărește creşterea veniturilor şi a competitivităţii producătorilor de struguri de masă și fructe din Regiunea de Dezvoltare Centru.

Evenimentul va avea loc mâine, 30 octombrie 2015, începând cu ora 11:00.

FOTO. Sera subterană cu care este posibil de produs legume chiar și în miezul iernii

0

Ieftine și eficiente, serele subterane sau îngropate sunt o modalitate foarte bună pentru cultivatori de a produce legume pe tot parcursul anului și mai ales în lunile de iarnă. Cu o investiție de numai 250-270 de euro vă puteți construi o seră/solar de tipul Walipini (cuvânt indian pentru “loc cald”) care vă va permite să aveți o grădina plină cu legume proaspete chiar și de Crăciun.

Investiție destul de mică

Cel mai interesant aspect, potrivit Institutului Benson o organizaţie non-profit pentru agricultură sustenabilă care a creat chiar un manual despre funcționarea unei astfel de construcții, este faptul că modelul lor de seră Walipini (de şase metri pe 23 de metri), construit în La Paz, costă aproximativ 250-300 de dolari, adică până în 270 de euro.

Prețul destul de mic este datorat forţei de muncă furnizate de proprietarii construcţiei şi utilizării de materiale ieftine, cum ar fi foliile de plastic care protejează împotriva razelor ultraviolete.

Principiul care stă la baza unei astfel de construcții este destul de simplu, căldura din timpul zilei este „stocată” astfel încât să fie păstrată o temperatură optimă și peste noapte. Astfel, o temperatură este menținută constant 24/24 iar legume precum salata, roșii, varza sau broccoli pot fi cultivate și în timpul iernii.

sera-subterana4

Cum se construiește

În primul rând se sapă o groapă rectangulară de circa 2,5 m adâncime. Rămâne la decizia cultivatorului cât de adâncă, lungă sau lată va fi construcția în funcție de cât de multe legume dorește să cultive. Un detaliu foarte important este poziţia soarelui astfel că se alege un loc cât mai luminat și unde soarele să bată tot timpul anului.

Un zid gros de pământ în partea din spate a construcţiei şi un perete mult mai mic în partea din faţă, furnizează unghiul necesar pentru acoperişul care poate fi din folie de plastic, sticlă sau în funcție de buget, policarbonat.

Tot în raport cu posibilitățile cultivatorului, pereții pot fi făcuți din piatră, pământ sau alte materiale naturale suficient de dense pentru a absorbi cantități mari de căldură.

Trebuie să se țină cont că peretele de nord al serei trebuie să fie mai înalt decât cel din sud, deoarece în felul acesta iarna o să fie captată toată căldura soarelui, iar vara, acesta va reflecta soarele.

sera-subterana

Pereții trebuie să fie puțin înclinați iar interiorul ar trebui să arate în formă de \_/ , pentru a nu se dărâma. Înainte de a adăugă pământul fertil pe care practic vor crește plantele turnați minim 30 cm de pietriș pe toata baza serei. Acesta va avea rolul de a drena surplusul de apă din sera subterană.

Înfiltrarea apei în pereți sau în „podea” poate fi distructivă pentru seră deoarece  zidurile se vor prăbuși iar umezeală din sol va afecta în mod negativ creșterea plantelor și mai ales va favoriza bolile la legume. De aceea, există precauţii care trebuie luate în considerare, în ceea ce priveşte hidroizolarea, drenajul şi ventilarea construcţiei, în timp ce este aliniată în mod corect la razele soarelui.

Folia care învelește acoperișul nu trebuie să fie subțire

Acoperişul sigilează practic groapa și permite razelor soarelui să pătrundă în interior, creând un mediu cald şi stabil necesar pentru creşterea plantelor.

Atenție, dacă sera subterană este mult mai lată, atunci acoperișul trebuie gândit astfel încât să nu cedeze când e vânt mai puternic, ploaie torențială sau zăpadă. Nici folia nu trebuie să fie prea subțire astfel că este recomandat să alegeți varianta cea mai groasă pe care o găsiți pe piață.

De asemenea, deasupra, în jurul acoperișului, faceți șanturi micuțe și folosiți tuburi de plastic, sau chiar folie, pentru a crea șanțuri de drenaj. Făcând acest lucru veți proteja sera subterană de inundație.

drenaj

Serele îngropate nu sunt utile numai iarna astfel că și în perioadele caniculare când temperatura atinge și 50 de grade iar plantele practic sunt sufocate de căldură sera păstrează mai rece, undeva la 30 de grade.

Deci sera îngropată ține o constantă din cauza pământului, care acționează ca un tampon, absorbind căldura în exces și cedând-o înapoi când e prea rece afară, întocmai ca un calorifer.

Care sunt riscurile

Sunt esențiale adâncimea, orientarea față de soare și ventilația. În plus, trebuie să aveți o intrare bine protejată contra ploii. Aceasta pe timpul verii este folosită și pentru aerisire. Mai faceți încă o aerisire în cealalta parte a serei, pentru a avea o ventilație corespunzătoare pe timpul verii.

Expert: Nu există nicio scuză ca fermierii moldoveni să nu-și vândă produsele în România

0

Cum să pui în valoare avantajul produsului propriu pentru a induce dorința de a fi cumpărat, cum să-ți demonstrezi produsul, cum să negociezi maximal avantajos – acestea au fost întrebările, la care fermierii au primit răspunsul în cadrul seminarului practic de astăzi, dedicat strategiilor de vânzare și negocierilor cu rețelele internaționale și angrosiștii.

Directorul companiei de intermediere în comerț DAVRO (România), expertul din cadrul seminarului Dan Nițiu a menționat, ”că fermierii din Moldova nu au nicio scuză să nu vândă în România”.

Dan Nițiu a afirmat, că horticultorii din Republica Moldova, specializați în special în struguri de masă, au un mare avantaj față de colegii săi din Macedonia, Spania, ș.a. țări.

”Din câte cunosc, doar în Republica Moldova se cultivă atâtea soiuri de struguri de masă, unul mai bun decât altul. Ofertă diversificată de produs este un bun argument în negocierea cu rețelele din România”, a specificat Dan Nițu.

Acum 2 săptămâni, MAC-P în colaborare cu Asociația Businessului European (EBA) au lansat sesiunile de instruire cu genericul ”Sporirea potențialului de acces la piețe”. Acestea vor dura pâna în decembrie 2015.

Sectorul vitivinicol a beneficiat deja de 2/3 din creditul de 75 mln de euro oferit de BEI

0

„Sectorul vitivinicol din Republica Moldova a beneficiat deja de 2/3 (50 mil. euro) din creditul de 75 mil. euro oferit de Banca Europeană pentru Investiții (BEI) pentru restructurarea sectorului”, susține directorul executiv al Programului „Filiera Vinului”, Iurie Brumărel.

Potrivit agenției „INFOTAG”, Iurie Brumărel a declarat în cadrul unui interviu pentru revista Profit-Bănci și Finanțe că suma de 50 mil. de euro debursate pentru sectorul vitivinicol este una importantă pentru Moldova, deşi nu este nici pe departe suficientă pentru a ajunge la nivelul viticulturii şi vinificaţiei din ţările europene.

„Înainte de a semna acest contract cu BEI, la Chişinău a venit o misiune de evaluare, care, împreună cu mediul ştiinţific şi producătorii din sector, a ajuns la concluzia că pentru a aduce viticultura şi vinificaţia moldovenească la nivelul european este nevoie de investiţii estimate la 1 mlrd. de euro. Prin urmare, dacă acum implementăm un proiect de 75 mil. de euro, este vorba de doar 10% din ceea de ce are nevoie industria”, a spus Brumărel.

Directorul Programului afirmă că la moment există 38 de beneficiari ai proiectului de diferită talie: mici, mijlocii şi mari.

„Suma minimă care poate fi oferită unui beneficiar este de 25 mii euro, iar suma maximă – 5 mil. euro. Cei care împrumută 5 mil. euro pentru vinificaţie ar putea să mai beneficieze şi de 2 mil. de euro pentru viticultură. Deservim solicitanţii de credite după principiul „primul venit, primul servit”. Până în prezent, valoarea creditelor acordate a fost diferită – de la 27 mii euro până la aproape 5 mil. euro”, a spus Brumărel, precizând că celelalte resurse rămase de 25 mil. euro vor fi debursate în următorii doi ani.

Potrivit lui, eligibile pentru a obţine resurse din cadrul Programului sunt toate companiile care activează în lanţul producerii vinului de calitate, dar şi companiile conexe care prestează servicii industriei vitivinicole.

„De exemplu, am finanţat câteva companii care produc etichete pentru industria vinicolă, dar şi o companie care face stâlpi din beton pentru înfiinţarea plantaţiilor de viţă de vie. În calitate de beneficiari sunt aşteptate şi companiile care produc sticlă”, a spus sursa citată.

În opinia lui Iurie Brumărel, şansele ca industria vinicolă moldovenească să devină într-adevăr o carte de vizită a ţării este ca cele 150 mii de ha de viță de vie să fie restructurate integral și să existe vreo 5 mii de producători mici, care vor produce vinuri de calitate cu indicaţie geografică şi denumiri de origine.

„În Germania sau Austria, de exemplu, există peste 5 mii de companii la 50 mii de ha, respectiv suprafeţele de viţă de vie sunt de trei ori mai mici, iar numărul de companii de 50 de ori mai mare decât în Moldova. În următorii ani trebuie să creăm mai multe companii vitivinicole în sectorul rural. Ar fi indicat ca fiecare întreprinzător sau familie care gestionează o afacere de 5 ha de viţă de vie să-şi creeze un chateaux, adică o mică afacere de familie. În momentul în care aceste 150 mii de ha vor fi gestionate de mai mulţi întreprinzători mici, atunci vom avea şi mai multe vinuri de calitate. Dacă în următorii ani vom avea în jur de 5 mii de mici producători de vinuri, atunci faima vinurilor noastre de calitate va fi dusă în toată lumea, iar această industrie va deveni o adevărată carte de vizită a Republicii Moldova”, se arată încrezut Brumărel.

Directorul Programului afirmă că la moment cea mai mare problemă care împiedică valorificarea pe deplin a resurselor Programului ţine de numărul mic de bănci comerciale – parteneri financiari ai proiectului.

„În prezent am rămas doar cu patru bănci acceptate de BEI – ProCreditBank, Mobiasbancă-Groupe Societe Generale, Comerţbank şi Energbank. Celelalte bănci au fost excluse din Program din diferite motive”, a spus el.

În anul 2010 a fost semnat contractul de finanţare al Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol (Filiera Vinului) prin care Banca Europeană de Investiţii (BEI) acordă Republicii Moldova un împrumut în valoare de 75 mil. euro. Durata creditelor oferite agenților economici este de 10 ani, cu o vacanţă de plată de patru ani şi o rată a dobânzii de 5-6% anual.