‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 12 mai, 2024
16.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSectorul vitivinicol a beneficiat deja de 2/3 din creditul de 75 mln de euro...

Sectorul vitivinicol a beneficiat deja de 2/3 din creditul de 75 mln de euro oferit de BEI

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

„Sectorul vitivinicol din Republica Moldova a beneficiat deja de 2/3 (50 mil. euro) din creditul de 75 mil. euro oferit de Banca Europeană pentru Investiții (BEI) pentru restructurarea sectorului”, susține directorul executiv al Programului „Filiera Vinului”, Iurie Brumărel.

Potrivit agenției „INFOTAG”, Iurie Brumărel a declarat în cadrul unui interviu pentru revista Profit-Bănci și Finanțe că suma de 50 mil. de euro debursate pentru sectorul vitivinicol este una importantă pentru Moldova, deşi nu este nici pe departe suficientă pentru a ajunge la nivelul viticulturii şi vinificaţiei din ţările europene.

„Înainte de a semna acest contract cu BEI, la Chişinău a venit o misiune de evaluare, care, împreună cu mediul ştiinţific şi producătorii din sector, a ajuns la concluzia că pentru a aduce viticultura şi vinificaţia moldovenească la nivelul european este nevoie de investiţii estimate la 1 mlrd. de euro. Prin urmare, dacă acum implementăm un proiect de 75 mil. de euro, este vorba de doar 10% din ceea de ce are nevoie industria”, a spus Brumărel.

Directorul Programului afirmă că la moment există 38 de beneficiari ai proiectului de diferită talie: mici, mijlocii şi mari.

„Suma minimă care poate fi oferită unui beneficiar este de 25 mii euro, iar suma maximă – 5 mil. euro. Cei care împrumută 5 mil. euro pentru vinificaţie ar putea să mai beneficieze şi de 2 mil. de euro pentru viticultură. Deservim solicitanţii de credite după principiul „primul venit, primul servit”. Până în prezent, valoarea creditelor acordate a fost diferită – de la 27 mii euro până la aproape 5 mil. euro”, a spus Brumărel, precizând că celelalte resurse rămase de 25 mil. euro vor fi debursate în următorii doi ani.

Potrivit lui, eligibile pentru a obţine resurse din cadrul Programului sunt toate companiile care activează în lanţul producerii vinului de calitate, dar şi companiile conexe care prestează servicii industriei vitivinicole.

„De exemplu, am finanţat câteva companii care produc etichete pentru industria vinicolă, dar şi o companie care face stâlpi din beton pentru înfiinţarea plantaţiilor de viţă de vie. În calitate de beneficiari sunt aşteptate şi companiile care produc sticlă”, a spus sursa citată.

În opinia lui Iurie Brumărel, şansele ca industria vinicolă moldovenească să devină într-adevăr o carte de vizită a ţării este ca cele 150 mii de ha de viță de vie să fie restructurate integral și să existe vreo 5 mii de producători mici, care vor produce vinuri de calitate cu indicaţie geografică şi denumiri de origine.

„În Germania sau Austria, de exemplu, există peste 5 mii de companii la 50 mii de ha, respectiv suprafeţele de viţă de vie sunt de trei ori mai mici, iar numărul de companii de 50 de ori mai mare decât în Moldova. În următorii ani trebuie să creăm mai multe companii vitivinicole în sectorul rural. Ar fi indicat ca fiecare întreprinzător sau familie care gestionează o afacere de 5 ha de viţă de vie să-şi creeze un chateaux, adică o mică afacere de familie. În momentul în care aceste 150 mii de ha vor fi gestionate de mai mulţi întreprinzători mici, atunci vom avea şi mai multe vinuri de calitate. Dacă în următorii ani vom avea în jur de 5 mii de mici producători de vinuri, atunci faima vinurilor noastre de calitate va fi dusă în toată lumea, iar această industrie va deveni o adevărată carte de vizită a Republicii Moldova”, se arată încrezut Brumărel.

Directorul Programului afirmă că la moment cea mai mare problemă care împiedică valorificarea pe deplin a resurselor Programului ţine de numărul mic de bănci comerciale – parteneri financiari ai proiectului.

„În prezent am rămas doar cu patru bănci acceptate de BEI – ProCreditBank, Mobiasbancă-Groupe Societe Generale, Comerţbank şi Energbank. Celelalte bănci au fost excluse din Program din diferite motive”, a spus el.

‹ adv ›

În anul 2010 a fost semnat contractul de finanţare al Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol (Filiera Vinului) prin care Banca Europeană de Investiţii (BEI) acordă Republicii Moldova un împrumut în valoare de 75 mil. euro. Durata creditelor oferite agenților economici este de 10 ani, cu o vacanţă de plată de patru ani şi o rată a dobânzii de 5-6% anual.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›