Cum proiectul lui Candu de ajutorare a agricultorilor a fost „castrat”

0

Unul din proiectele din Pachetul de legi în vederea susținerii agricultorilor şi anume acordarea dreptului de a importa motorină pentru consum propriu a ajuns spre avizare şi la Guvern.

Din proiectul de aviz propus de Ministerul Economiei rezultă că agricultorii vor mai avea încă mult de aşteptat pentru a putea importa motorină.

Astfel în document se menţionează că autorizarea de import a motorinei nu va putea fi eliberată prin intermediul ghişeului unic, pentru că „legislaţia privind securitatea industrială a obiectelor industriale periculoase impune efectuarea unei expertize cu deplasarea la faţa locului a experţilor autorizaţi, prezentarea unui set de documente tehnice suplimentare şi achitarea unei taxe stabilite”.

Totodată solicitanţii vor trebui să deţină în proprietate sau arendă depozite pentru păstrarea motorinei pentru consum propriu.

O altă completare propusă de Guvern este prevederea privind intrarea în vigoare a normelor ce vor permite agricultorilor importul de motorină pentru consum propriu „la începutul anului fiscal, deoarece perioada fiscală în scopul aplicării impozitului pe venit este anul calendaristic”.

De asemenea Ministerul Economii propune extinderea de la 2 luni la 4 luni a termenului pentru elaborarea actelor de reglementare necesare pentru implementarea proiectului.

„Nu pot califica această iniţiativă, decât ca pe o castrare a proiectuli inclus în pachetul agricol elaborat de grupul de lucru creat de preşedintele parlamentului Andrian Candu”, a declarat pentru Mold-Street Alexandru Slusari, Președintele Uniunii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”.

„De ce chestiunea ghişeului unic nu a fost abordată în cadrul grupului ce a lucrat la pachetul unic. Doar se ştia despre acest lucru? La fel şii cu Codul Fiscal şi cu altele. Se creează impresia că se vrea amânarea implementării proiectului abia în anul 2017”, a adăugat Slusari.

Amintim că în ntâlnirea spicherului cu liderii fermierilor, în 20 mai, Andrian Candu le-a promis „elaborarea și aprobarea” expeditivă a pachetului agricol, constând din „şapte măsuri pentru susţinerea agricultorilor”. „Termenul – până la 1 iulie”, declara Candu. Dar, la două luni de la expirarea acestui termen, nu a fost aprobată nici o măsură.

Fermierii au cerut 1,2 miliarde dar nu vor primi nici 300 de milioane

0

Doar a şaptea parte din subvenţiile agricole solicitate în acest an au fost satisfăcute de AIPA. Deşi până la 1 septembrie, fermierii moldoveni au solicitat 314,4 milioane de lei în calitate de subvenţii, spre plată în Trezorerie au fost alocaţi până acum doar 44,8 milioane.

Potrivit informaţiei Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, până la 1 septembrie Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a recepționat 2017 solicitări de acordare a sprijinului financiar, în valoare de 314,4 milioane de lei. Dintre acestea, doar 414 dosare, în valoare de 44,8 milioane de lei au fost transmise spre achitare.

Alte 94 de dosare, în valoare de 57,4 milioane de lei sunt transmise în inspecție, aproape 1200 de dosare, în valoare de 163 milioane de lei sunt în proces de examinare iar 316 dosare, în valoare de 49 milioane de lei sunt în proces de verificare.

Fermierii au cele mai multe solicitări de subvenţionare în privinţa construcției serelor, creării plantațiilor pomicole, achiziţionării tehnicii agricole şi construcției frigiderelor.

Mai există restanţe pentru anul trecut

Cât priveşte dosarele depuse în 2014 rămase în afara finanțării, din 2250 dosare de subvenționare în sumă totală de 228 milioane de lei, au fost examinate și expediate spre plată la Trezoreria de Stat circa 2200 de dosare în sumă de 205 milioane de lei. În conturile agenților economici au ajuns 162 milioane de lei, celelalte 43 milioane urmând a fi achitate până la finele săptămânii trecute.

Restanţe mari şi la compensaţii pentru pomicultori 

MAIA a oferit şi informaţia referitoare la suportul de urgență agriculturii Republicii Moldova, lansat cu sprijinul Băncii Mondiale în 2014, pentru a compensa parțial pierderile înregistrate de fermieri din cauza diminuării dramatice a prețurilor de achiziție a materiei prime de către fabricile de procesare, datorită embargoului impus de Federația Rusă la importul producției agro-alimentare din moldoveneşti.

Astfel, prin intermediul AIPA au fost recepționate dosare de solicitare a sprijinului financiar de la 862 companii agricole pentru mere, și de la 317 companii pentru prune. Suma sprijinului solicitat a fost de 181 milioane de lei pentru mere şi 27 milioane lei pentru prune.

Pentru prune compensaţiile au fost achitate integral pe când pentru mere situaţia este puţin mai dificilă. La finele anului trecut, 443 gospodării agricole cu solicitări în suma de 72 milioane lei nu primiseră compensaţiile solicitate.

Pentru anul 2015, în cadrul Proiectului Suport de urgență agriculturii R. Moldova s-a aprobat finanțarea pentru sumele depuse și nefinanțate în anul 2014 pentru livrarea merelor, doar gospodăriilor care au în posesie până la 15 ha de măr conform deciziei Băncii Mondiale din procesul negocierilor.

Potrivit Mold-Street, AIPA promite că va achita, începând cu data de 4 septembrie curent, suma de 37 milioane lei pentru 327 agenți economici, bani deja alocați de către Ministerul Finanțelor pentru plată.

Cât privește suma de 45 milioane de lei pentru cei 116 agenți economici care dețin livezi mai mari de 15 hectare, o decizie în sensul finanțării acestora urmează a fi luată în negociere cu Ministerul Finanțelor în luna septembrie.

De altfel, la finele lunii trecute Ministerul Finanţelor anunţa că pentru restanţele la compensaţii pur şi simplu n-au fost preconizaţi bani în buget.

Mai colectează încă dosare de finanţare

Cu toate acestea, pînă pe 7 septembrie AIPA a mai colectat solicitările de sprijin financiar de la fermieri, inclusiv persoane fizice, care au livrat în toamna anului 2014 struguri tehnici fabricilor de prelucrare, precum și prune/mere doar de către persoane fizice (în anul 2014 la prun și măr au fost eligibile doar persoane juridice).

Până la 1 septembrie Oficiile Teritoriale AIPA au colectaseră solicitări de la companii agricole si persoane individuale 1053 dosare, în sumă de 11 milioane lei pentru struguri, 267 dosare, în sumă de 11 milioane lei pentru prune şi 4 dosare în sumă de 111 mii lei pentru prune. Astfel, în total este vorba despre 1324 dosare în valoare de 22, 11 milioane lei.

Tot mai puţini bani rămân pentru subvenţiile din acest an

Din cifrele oferite de către MAIA reiese că din suma de 610 milioane lei alocată în acest an pentru susținerea agriculturii, pe care fermierii și așa o consideră insuficientă, 205 milioane vor merge la stingerea restanțelor la subvenții pentru anul trecut iar alte 37 milioane – pentru achitarea compensaţiilor pentru pierderile pomicultorilor. În plus, mai rămân alte 45 milioane de lei pentru horticultori şi sumele ce urmează a fi achitate pentru dosarele depuse recent, până la moment fiind vorba despre 22 milioane de lei.

Este vorba, deci de o sumă de circa 310 milioane de lei, care ar putea să mai crească aşa cum după 1 septembrie au mai fost colectate dosare pentru compensaţii.

Astfel, pentru solicitările de subvenţionare din acest an rămân mai puţin de 300 de milioane de lei deşi în cadrul unor proteste din acest an, fermierii cereau majorarea fondului de subvenționare până la 1,2 miliarde de lei.

MAIA vrea să facă o tradiție din iarmaroacele locale de toamnă

0

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova recomandă autorităților administrației publice locale de nivelul doi să demareze organizarea iarmaroacelor de toamnă pe parcursul lunilor septembrie – octombrie curent și să informeze producătorii locali sau regionali, procesatorii produselor agroalimentare, persoanele a căror ocupație profesională are tangențe cu sectorul agricol și al industriei alimentare despre organizarea acestora.

Pentru aceasta, MAIA va oferi consultanță și sprijin pe parcursul desfășurării evenimentelor. Scopul acestor iarmaroace este de a încuraja şi sprijini producătorii autohtoni să promoveze şi să realizeze produsele agroalimentare într-un spaţiu cu un flux sporit de potențiali cumparători, precum şi de a oferi consumatorilor direct de la fermieri produse autohtone, proaspete, de calitate și la preţuri accesibile în plin sezon de recoltare și conservare, aspect datorat faptului că producătorilor nu li se va percepe niciun fel taxă.

Totodată, MAIA își propune ca organizarea acestor iarmaroace să devină o tradiție care să se diversifice și să ia amploare.

Un fermier din Criuleni folosește o metoda unică de irigare pentru creșterea legumelor

0

Liviu Iațco, din Criuleni este un fermier de succes, care folosește un sistem unic de irigare pentru creșterea verzei, a cartofilor și a porumbului. Datorită noilor tehnologii chiar în acest an secetos, Liviu se așteaptă la o roadă bogată. Liviu a procurat utilajul de irigare din grantul propus de programul ”Susținerea măsurilor de consolidare a încrederii”, prin susținerea financiară a Uniunii Europene, scrie allmoldova.com.

Moldova natală e mai bună decât Anglia

Un an în urmă, Liviu Iațco ca și majoritatea locuitorilor din Criuleni și-a dorit să lucreze în Anglia. De mai mulți ani își câștigă banii de trai strângând frunze de salată pe una din plantațiie în Anglia, deși studiile sale au fost realizate în domeniul economic.

“Eu nu regret pentru că această experiență datorită căreia, azi am posibilitatea să folosesc cunoștințele acumulate în țara natală”- povestește fermierul.

Înainte de a pleca Liviu a văzut un aviz într-un ziar local, despre granturile oferite de Uniunea Europeana. Fără o speranță oarecare a scris un bussines-plan, a depus actele necesare și a câștigat 11.460 de euro.

Timp de câteva luni fermierul a obținut experiență în urma cursurilor, a înregistrat înterprinderea proprie, a găsit lot de pământ, a procurat semințe și cel mai important – un sistem de irigare italian de ultimă generație.

FOTO: allmoldova.com
FOTO: allmoldova.com

Utilaj unic de irigare

Liviu dispune acum de 5 ha de pământ chiar pe malul Nistrului. În Criuleni, solul este nisipos și se potrivește ideal pentru creșterea legumelor. Este imposibil de a uda manual întregul câmp și din acest motiv practic toți banii din grantul fermierului au fost cheltuiți pentru a procura utilajul italian de irigare de tip tambur a firmei BAUER.

Acest utilaj reprezintă o experiență nouă pentru fermierii locali. Este unul econom, ușor în utilizare și poate fi exploatat timp de 15-20 de ani. Sistemul de irigare mobil nu necesită combustibil, deoarece funcționează pe un motor hidraulic.

”Anul acesta am cumpărat un tractor pentru a scoate sistemul de irigare în câmp, deoarece este foarte greu de instalat desinestătător. Pentru procurarea tractorului am folosit banii din alt grant oferit de stat”- continuă Liviu.

Acum tânărul înterprinzător folosește sistemul de irigare aproximativ 4 zile în două săptămâni, în celelate zile el oferă servicii de irigare contra plată altor fermieri.

Atunci când este mult de lucru fermierul lucrează chiar și 24 de ore pe zi și atrage pentru ajutor locuitorii celuilalt mal al Nistrului.

 

Producem și cumpărăm biocombustibil, dar nu știm nimic despre calitatea lui

0

În ultimii ani sute de instituții publice și gospodării private și-au instalat sisteme de încălzire pe bază de biomasă. Calitatea biocombustibilului utilizat de acestea nu este însă certificată de vreo autoritate de stat. Drept urmare, peleții și brichetele nu întotdeauna sunt de calitate și nu asigură încălzirea corespunzătoare. Atât producătorii, cât și consumatorii, afirmă la unison că s-a ajuns la o asemenea situație din cauză că Republica Moldova nu are un laborator de certificare a calității biocombustibilului solid. Din această cauză, întreprinzătorii nu știu exact ce calitate are producția pe care o furnizează, iar consumatorii nu știu ce cumpără.

Liceul teoretic din Biești, Orhei, este una dintre instituțiile în care acum doi ani a fost instalată o cazangerie mixtă  – aceasta utilizează atât combustibil tradițional, cât și biomasă. Directorul instituției, Vladimir Vlas spune că a acceptat proiectul cu intenția de a economisi, însă deocamdată nu a reușit să își atingă scopul.

În primul an a cumpărat brichete de la un producător din localitatea vecină. Pentru că nu a avut suficiente garanții referitor la calitate, s-a limitat la o cantitate mică. Directorul spune că și-ar dori să știe exact care este calitatea biocombustibilului, ca să fie sigur că nu aruncă banii publici în vânt.

”Am cumpărat o partidă mică de brichete. Am riscat pentru că nu am avut unde măsura parametrii care mă interesează. Nu știu câtă căldură ar trebui să furnizeze sau care e timpul de ardere”, spune Vladimir Vlas.

Pentru a evita eventuale blocaje în activitatea liceului, pentru iarna viitoare, pe lângă brichete, administrația instituţiei va cumpăra și lemne, și cărbune.

”Din unele partide de peleți în loc de căldură, am obţinut doar fum”

Un alt consumator, proprietar al unei grădiniţe publice, spune că a avut ghinionul să cumpere peleţi necalitativi, care au produs doar fum.

Sergiu Afanasiu, directorul unei grădinițe din Durlești.
Sergiu Afanasiu, directorul unei grădinițe din Durlești.

”În sezonul de încălzire 2014–2015 am avut perioade în care combustibilul ars a generat căldură suficientă, dar am avut și perioade în care dintr-o partidă anumită de bimasă am produs doar fum”, spune Sergiu Afanasiu, proprietarul Grădiniţei ”Abeceluş” din Durleşti. În opinia sa, asemenea situaţii ar fi evitate dacă biocombustibilul ar fi certificat conform unor standarde care ar avea caracter obligatoriu și nu de recomandare, cum este în prezent.

De lipsa unui laborator specializat se plîng și producătorii de biocombustibil

Același lucru îl spun și producătorii de peleți și brichete, în special cei care exportă combustibil solid. Nicolae Drăgan, proprietarul unei întreprinderi de producere a biocombustibilului recunoaște că au fost cazuri în care lua mostre de produs și le ducea pentru testare în țările vecine, ca să obțină certificatele necesare pentru export.

”Eu am contracte cu Europa, dar foarte greu am obținut certificate. Noi nu avem un laborator care să fie legalizat, acreditat și care să fie recunoscut în Europa. Și atunci ce trebuie să fac? Să iau sacul în spate, să trec hotarul, să fac toate testele în acel laborator, să plătesc sume enorme și apoi să vin înapoi. Așa am făcut de multe ori. Adică un laborator este absolut necesar, dar el trebuie să fie credibil și legalizat, care să fie recunoscut în Europa”, susține omul de afaceri.

Nicolae Dragan este director al unei întreprinderi care poate produce zilnic 50 de tone de brichete și pelete.
Nicolae Dragan este director al unei întreprinderi care poate produce zilnic 50 de tone de brichete și pelete.

Nicolae Drăgan spune că la Chișinău se discută deja de doi ani despre deschiderea unui asemenea laborator.

Răspunsul autorităților

Autoritatea responsabilă, Agenția pentru Eficiență Energetică, anunță că instituția de testare urmează să fie creată până la sfârșitul anului 2015, mai exact, va fi modernizat un laborator existent, astfel ca acesta să emită certificate de încercări.

Potrivit lui Denis Tumuruc, director adjunct al Agenției pentru Eficiență Energetică, certificatul va oferi mai multă siguranță atât producătorilor, cât și consumatorilor.

”Ce presupune acest certificat? Va confirma faptul dacă combustibilul respectiv corespunde unei liste de parametri fizici, dar și în ce privește componența chimică, cenușa etc. Nu am fugit prea departe de standardele europene”, explică Tumuruc.

Denis Tumuruc, șef adjunct la Agenția pentru Eficiență Energetică, promite că până la sfârșitul anului curent în țară va începe să funcționeze un laborator de testare a calității biocombustibilului.
Denis Tumuruc, șef adjunct la Agenția pentru Eficiență Energetică, promite că până la sfârșitul anului curent în țară va începe să funcționeze un laborator de testare a calității biocombustibilului.

În prezent, în Republica Moldova există standarde de producere a biocombustibilului solid, 37 la număr, doar că ele au caracter de recomandare. Odată ce noul laborator va deveni funcțional, standardele vor fi obligatorii. În ultimii 4 ani, numai prin intermediul proiectului ”Energie și Biomasă”, implementat de PNUD Moldova, au fost instalate cazane pe biomasă în 144 de instituții de învățământ. O parte dintre instituții însă nu mai folosesc aceste cazane și au revenit la sistemul vechi de încălzire, pe bază de cărbune sau gaz.

Material realizat în cadrul proiectului „Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews.

Savanți și angajați de la Institutul de viticultură şi vinificaţie protestează împotriva lichidării institutului

0

„Lichidarea Institutului Naţional de Viticultură şi Vinificaţie va conduce la distrugerea în Moldova a ramurii de viticultură şi vinificaţie”, sunt de opinie savanţi şi colaboratori ai institutului, care în anul curent împlineşte 105 ani de la fondare.

Într-o conferinţă de presă la agenţia „INFOTAG”, directorul institutului, Constantin Dodu a spus că instituţia îşi are începutul în 1910, când „Ţarul Rusiei a emis un decret de creare la Chişinău a unei instituţii ştiinţifice, cu acordarea pământurilor pentru noi soiuri, cu aplicarea metodelor progresive de îngrijire a strugurilor, precum şi de producere a vinurilor”.

El regretă şi nu este de acord cu decizia Guvernului de a transfera institutul la Stăuceni, unde este amplasat Colegiul de Vinificaţie şi Viticultură.

Directorul institutului a comunicat că trei soiuri de struguri, derivate de savanţii şi colaboratorii institutului, sunt incluse în Registrul celor mai bune soiuri de struguri din Uniunea Europeană.

„În prezent alte şapte noi soiuri de struguri ale institutului nostru sunt testate în Italia. Sunt convins că din acestea alte trei-patru soiuri vor fi incluse în prestigiosul Registru european al strugurilor”, a menţionat el.

Savanţii afirmă că în ultimii 30-40 de ani la institut au fost realizate câteva „reforme”, dintre care niciuna nu a luat în considerare opinia, argumentele şi concluziile colectivului.

„Ne-am adresat în acest sens Preşedintelui, Prim-ministrului şi preşedintele Parlamentului, dar nimeni nu ne-a acordat sprijin şi răspunsuri”, a spus directorul institutului.

Savanţii s-au adresat presei cu rugămintea de a informa publicul larg despre poziţia colectivului Institutului Naţional de Viticultură şi Vinificaţie privind dezavantajele transferării institutului la CNVVC.

Participanţii la conferinţa de presă au declarat că dacă opinia lor nu va fi auzită de autorităţi, ei vor fi nevoiţi să organizeze acţiuni de protest, pentru a proteja INVV şi baza sa ştiinţifică, formată timp de 105 ani de activitate.

Plantaţiile ştiinţifice, blocurile şi laboratoarele Institutului Naţional de Viticultură şi Vinificaţie sunt amplasate între orăşelele Codru şi Ialoveni.

Agricultorii reiau protestele

0

Numeroși producători agricoli au participat duminică, 6 septembrie la protestul organizat în Piața Marii Adunări Naționale. Ei au fost invitați de către organizaţiile profesionale ale agricultorilor. În cadrul unei conferințe de presă de săptămâna trecută, reprezentanții celor patru oganizații: UniAgroProtect, AGROinform, Moldova-Fruct și Federația Fermierilor au declarat că autorităţile nu au respectat promisiunile date agricultorilor.

În acest an, recolta majorităţilor culturilor din cauza secetei va fi cu circa 60% mai mică decât în 2014. În această situaţie dificilă Guvernul nu a făcut nimic pentru a ajuta agricultorii să depăşească provocările, cu care s-au confruntat. „Pachetul agricol” pe care Parlamentul a promis să-l voteze până pe 31 iulie, a rămas suspendat, nefiind votat în varianta finală, în pofida publicităţii care i s-a făcut.

Mai mult, potrivit reprezentanților agricultorilor, prim-ministrul Valeriu Streleţ a dat de înţeles că nu toate prevederile din pachet vor fi adoptate acum și anume este vorba despre proiectul de lege privind subvenţiile în agricultură, precum şi dreptul agricultorilor de a importa independent produse petroliere pentru nevoi personale, au menţionat participanţii la conferinţa de presă. La întrebarea „de ce?”, premierul a recomandat agricultorilor să-i întrebe pe cei cu care au negociat „pachetul agricol”.

„Se creează impresia că preşedintele Parlamentului, Andrian Candu şi Prim-ministrul Valeriu Streleţ nu sunt membri ai aceleiaşi alianţe de guvernare”, a menţionat Alexandru Slusari.

Iurie Hurmuzachi, vicedirector AGROinform a declarat că speră încă la un dialog cu autoritățile țării, pentru a veni în sprijinul agricultorilor. El și-a exprimat regretul că din ceea ce guvernarea a promis să rezolve la rugămintea agricultorilor, în prezent nimic nu s-a rezolvat.

Cel mai probabil, protestele agricultorilor vor continua și după 6 septembrie, însă încă nu a fost elaborat un plan de acţiuni.

FOTO. 43 de vinuri autohtone de top, selectate pentru Cartea Vinurilor din România

0

43 de vinuri de top de la 16 producători autohtoni au fost selectate pentru a fi incluse în ghidul „The Wine Book of Romania”, primul proiect care reunește vinurile din zonele viticole ale României și Republicii Moldova. Toate cele 16 companii vinicole moldovenești participante în concurs au primit calificative maxime din partea unui juriu format din 8 experți internaționali, întrunit la Cund, jud. Mureș, între 26-27 august 215.

În cadrul celei mai ample evaluări de vinuri din regiune au fost degustate și apreciate circa 250 de probe din cele două țări. Dintre cele 46 de vinuri produse de companiile din Moldova, preselectate pentru a participa la evaluare, juriul internațional a ales 43, care vor apărea în volumul „The Wine Book of Romania”, la începutul anului viitor. Alături de cele mai bune vinuri românești, cartea va prezenta vinuri moldovenești produse de „Sălcuța”, „Vinăria din Vale”, „F’autor”, „Vinăria Poiana”, „Minis Terrios”, „Suvorov Vin”, „Chateau Vartely”, „Molda”, „Chi”, „Asconi”, „Carpe Diem”, „Crescendo”, „Purcari”, „Gitana”, „Et Cetera” și „Cricova”.

Dumitru Munteanu, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului: „Faptul că toate cele 16 companii de top din Moldova, care au participat la evaluare, vor intra în Cartea Vinurilor din România, demonstrează că strategia noastră, îndreptată spre sporirea calității vinurilor autohtone, dă rezultate remarcabile. Vinurile alese de către juriul internațional au un potențial enorm, iar volumul care le va populariza are capacitatea de a propulsa brandul național Vinul Moldovei spre noi piețe de desfacere.”

„The Wine Book of Romania” se află la prima ediție, proiectul fiind inițiat de Marinela Vasilica Ardelean, unul dintre cei mai cunoscuți și premiați specialiști în domeniul vinurilor, care în perioada aprilie-august 2015 a vizitat personal circa o sută de crame din România și Republica Moldova și a degustat aproape trei mii de vinuri, cu scopul de a selecta vinurile de top pentru evaluare.

Marinela Vasilica Ardelean, expert internațional în vinuri și inițiatoarea proiectului: „Am avut emoții pentru fiecare vin în parte, dorindu-mi ca toate să fie apreciate și evaluate cât mai bine. M-am bucurat că membrii juriului au înțeles importanța proiectului și, implicit, responsabilitatea lor în cadrul acestuia. Mai mult, o parte dintre ei își doresc să devină ambasadorii vinurilor noastre. Acest ghid îi va incuraja pe cei care produc vinuri de calitate și îi va inspira pe cei care își doresc să exceleze în viitor.”

În concurs au intrat vinuri din soiuri tradiționale, unice în lume, cultivate în România și Republica Moldova, cum ar fi Fetească Regală, Fetească Neagră, Rara Neagră, Negru de Drăgășani, Zghihară și Tămâioasă Românească, dar și vinuri din soiuri clasice internaționale, cele mai apreciate fiind Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon sau Merlot.

Juriul „The Wine Book of Romania” a fost format din 8 experți de talie mondială, 3 dintre care dețin înaltul titlu de Master of Wine: Caroline Gilby (Master of Wine – Marea Britanie), Rod Smith (Master of Wine – Franța), Luiz Alberto (Master of Wine – Brazilia). Alături de cei trei se află importanți experți din domeniu precum Paul Robert Blom (degustător internațional de vinuri – Olanda), Helmuth Koecher (Președintele Merano Wine Festival – Italia), Zoltan Szoverdfi-Szep (Președinte al ROvinHUd – România), Cosmin Grozea (degustător internațional de vinuri – România), Mi Yeun Hong (jurnalist și degustător internațional de vinuri – Coreea).

Pentru a asigura obiectivitatea maximă a juriului internațional, experților le-au fost dezvăluite doar anul vinurilor și originea soiurilor (autohton sau internațional), iar accesul producătorilor la locul în care s-a desfășurat jurizarea a fost strict interzis. În rezultatul degustării și deliberării, din cele 250 de vinuri evaluate, peste 15% au primit calificativul maxim de 5 stele, 36% au fost notate cu 4 și peste 37% au obținut 3 stele. 11 procente dintre vinurile degustate de juriu au fost excluse.

Caroline Gilby, Master of Wine din Marea Britanie: „Faptul că am refuzat anumite vinuri nu înseamnă că ele nu sunt vinuri de top, ci că în regiune trebuie cultivată această exigență a vinului de calitate. Vom trimite recomandările noastre personale producătorilor ale căror vinuri au fost excluse. Noi nu suntem aici să criticăm, ci să le oferim consultanță celor care au încredere că vinurile lor merită un loc în topul internațional.”

Vinurile de calitate din România și Republica Moldova au reușit să impresioneze membrii juriului internațional. Paul Robert Blom, degustător internațional cu peste 50 de ani de experiență în domeniul vinurilor, a apreciat zona noastră ca fiind “the new old world of wine” (noua lume veche a vinurilor), în timp ce Luiz Alberto, expert din SUA, a fost cucerit de personalitatea vinurilor obținute din soiuri autohtone.

Volumul bilingv (român-englez) „The Wine Book of Romania” va fi lansat în martie 2016 și va reprezenta un instrument complex de cunoaștere și clasificare a vinurilor de top din România și Moldova, atât pentru publicul larg, cât și pentru specialiști și importatori. Cartea vinurilor din regiune este destinată institutelor culturale, ambasadelor României și ale Republicii Moldova, dar și va fi reprezenta vinurile noastre la cele mai importante târguri și festivaluri internaționale.

 

Brutarii din Moldova cer ca fiecare producător să poată stabili individual preţul la pâine

0

Asociaţia Brutarilor a emis un nou comunicat de presă pentru a-l rectifica pe cel precedent, din 13 august. Astfel, asociaţia nu mai propune o majorare a preţului pâinii cu 15%, lăsând această decizie pe seama fiecărui producător în parte.

„Asociaţia Brutarilor din Republica Moldova informează că membrii asociaţiei nu susţin majorarea în medie cu 15% a preţurilor la pâine, aşa cum era specificat în comunicatul de presă din 13 august curent, şi informează că fiecare producător de pâine va decide de sine stătător tarifele la produsele de panificaţie, reieşind din propriile cheltuieli de producere”, se spune în comunicat.

Contactat de IPN, preşedintele asociaţiei, Igor Cojuhari, şi-a motivat decizia prin faptul că s-a anunţat revizuirea deciziei de majorare a tarifelor la gazele naturale şi la energie electrică. „Unii producători au majorat preţul pâinii cu 1-2%, alţii – cu 5%. La unele tipuri de pâine preţul a crescut chiar şi cu 20%. La ora actuală, scad preţurile la făină şi la grâu. În plus, dacă tarifele pentru gaze şi energia electrică vor reveni la nivelul precedent, atunci majorarea preţului la pâine nu va fi necesară. Acest lucru ne determină ca fiecare agent economic să stabilească individual preţul, în funcţie de cheltuielile pentru materia primă. Producătorii vor aprecia individual dacă vor majora preţul sau vor rămâne la cel vechi”, a declarat Igor Cojuhari.

Conducerea Consiliului Concurenţei a anunţat vineri, 4 septembrie, după o discuţie cu producătorii, că suspectează o înţelegere de cartel la majorarea preţului pâinii. Dacă aceasta se va adeveri, producătorii riscă sancţiuni sub formă de amendă, care poate varia de la 2% la 4% din cifra de afaceri pentru anul precedent.