A investit într-o plantație de fructe de pădure și vrea să demonstreze că e o afacere bună

0

După o carieră promițătoare de funcționar public, iar ulterior de expert la Agenția de Cooperare a Germaniei (GIZ), Sergiu Pleșca din orașul Cimișlia s-a gândit să iasă din obișnuitele tipare și să pună pe picioare o afacere mai puțin abordată în businessul autohton. O afacere cu fructe de pădure. Una încă prea puțin explorată în Republica Moldova, dar care, în mod sigur, are perspectivă și poate aduce beneficii mari. Tânărul întreprinzător s-a orientat spre o nişă nouă și își propune să demonstreze cu tot dinadinsul că o plantaţie de pomuşoare poate deveni un business profitabil şi în Republica Moldova.

Deși este considerat de semenii săi drept un „aventurier”, dat fiind faptul că majoritatea tinerilor preferă astăzi să-și scoată imediat banul investit, mai ales în comerț, Sergiu Pleșca nu dă atenție acestor insinuări și își urmează, pas cu pas, împreună cu familia, planul de afaceri schițat pentru următorii zece ani. Este conștient de faptul că și-a asumat riscul de a aborda un domeniu mai dificil, precum este cel agricol, dar își continuă preocupările și visul său de a le asigura un viitor prosper celor trei copii pe care îi crește.

Cu toate că a abordat un domeniu relativ nou, nu se poate spune că a început de la zero. Absolvent al facultății economie, specialitatea managementul afacerii, Sergiu Pleșca a ajuns la ideea de a face investiții în agricultură nu înainte de a efectua o scurtă analiză a sectoarelor de activitate economică existente în zona de sud, în special, în raionul Cimișlia. În plus, cu ceva ani în urmă, după revenirea sa, prin 2007, din Marea Britanie, acesta inițiase împreună cu alți tineri activități de antreprenoriat inovative în domeniul prestări servicii, de pe urma cărora s-a ales cu beneficii modeste, în schimb cu o experiență valoroasă.

„La facultate, profesorii ne învățau să avem mare grijă că urmează să gestionăm banii publici, dar eu mi-am zis: hai mai bine să-i gestionez pe ai mei, dacă tot este vorba de responsabilitate”, o spune în glumă proaspătul agricultor, licențiat în economie. După un șir de consultări cu specialiștii, a realizat că o afacere, dacă vrei s-o dezvolți, poate fi făcută și în alte domenii, dar agricultura este totuși ramura care poate să-ți ofere atât plăcere sufletească, cât și beneficii. Așa a luat naștere afacerea cu pomușoare a cimișlianului Sergiu Pleșca.

A optat pentru acest tip de afacere pentru că piața cu pomușoare este încă un sector nou, neexplorat în Moldova, pe întreg teritoriul țării existând, conform statisticii, doar în jur de 450 ha de astfel de plantații. „Dacă te bagi într-un sector suprasolicitat, apar niște riscuri, dat fiind concurența mare. În plus, este mult mai greu să te impui”, ne explică cu lux de amănunte Sergiu, adăugând că a consultat și consumatorul mare de pomușoare, care este reprezentat de fabricile de dulcețuri, cărora cantitățile autohtone de fructe de pădure nu le ajung și le importă din Polonia.

Suport financiar din partea poporului american

Chiar dacă la început era oarecum neîncrezător și a plantat, cu titlu de experiment, mai întâi o jumătate de hectar de coacăză neagră, ulterior a apelat la terenurile publice cu destinație agricolă ale primăriei Cimișlia, încheind, prin licitație, un contract de arendă a pământului pentru o perioadă de 25 de ani. Sergiu Pleșca a creat o plantație de 11 hectare de culturi bacifere, pe care crește coacăză neagră și mai puțină aronie.

Orice afacere trebuie să aibă o structură bine gândită, toate trebuiesc calculate, orice pas trebuie planificat bine, pentru a ști exact unde vrei să ajungi. Fără un plan de afaceri, aceasta se prezintă doar ca un amatorism și este sortită eșecului, s-a gândit antreprenorul nostru și a elaborat ulterior un astfel de document. A fost ajutat la elaborarea acestui plan de afaceri important grație participării sale, în 2014, în cadrul proiectului Competitivitatea Agricolă şi Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED), cofinanţat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi Corporaţia „Millennium Challenge Corporation” (MCC).

Așadar, afacerea cu pomușoare a lui Sergiu Pleșca este o afacere finanţată prin fonduri structurale. Antreprenorul a putut să se extindă grație faptului că a beneficiat de un suport financiar din partea poporului american sub formă de grant în proporție de 50 la sută, plus 50 la sută investiție proprie. Obiectivul principal al acestui proiect constă în sporirea succeselor sectorului agricol moldovenesc în producerea şi comercializarea produselor cu valoare adăugată înaltă.

Totodată, înainte de plantarea propriu-zisă a arbuștilor, înainte de alegerea materialului săditor, a apelat la specialiști și, din surse proprii, a solicitat elaborarea unui proiect de plantare. „Nu se putea altfel, de aceea, am efectuat analiza solului, a elementelor necesare pentru plantare, a soiului care s-ar potrivi în funcție de expoziția terenului, a necesității de apă etc.”, susține Pleșca.

Într-adevăr, am observat că plantația lui de pomușoare este amplasată pe pantă, în preajma unui bazin acvatic, cu perspectiva de a utiliza pe viitor un sistem eficient de irigare prin picurare, pe care crescătorul de fructe rare își propune să-l instaleze în anii următori. Rândurile, după cum am remarcat, se află la o distanță de trei metri unul de altul, ceea ce, de asemenea, nu este întâmplător. Acest lucru este făcut din considerentul că antreprenorul își propune să facă o agricultură performantă, preconizând să procure și tehnică pentru colectarea mecanizată a coacăzei și aroniei. În plus, are și un argument convingător – fabricile solicită cantități mari și calitate, iar acest lucru poate fi asigurat cu cel mai mare randament prin colectare mecanizată.

În acest an, doar câteva tufe au dat roadă, celelalte trecând prin tăierea de formare. Însă Sergiu Pleșca are suficientă răbdare ca să aștepte până la vara viitoare, când speră să culeagă cel puțin patru tone de fructe de pădure la hectar. Nu se rușinează nici de faptul că, în lipsa tehnicii specializate, dar și din mare grijă pentru a nu-i strivi altcineva plantele, este nevoit să-și petreacă serile și week-end-urile la plantația sa de pomușoare.

Material realizat de jurnalista Luminița Netedu pentru publicația Gazeta de Sud.

La Criuleni a fost dată în exploatare prima fabrică de producere a peleţilor din biomasă

0

Prima fabrică de producere a peleţilor din biomasă a fost dată în exploatare cu concursul Guvernului Japoniei în satul Paşcani, raionul Criuleni. Evenimentul a coincis cu aniversarea a 15-a de la lansarea proiectului moldo-japonez de asistenţă pentru fermierii neprivilegiaţi 2 KR, transmite IPN.

Fabrica de peleţi va asigura încălzirea pe timp de iarnă a 25 de grădiniţe şi şcoli, care au fost dotate cu cazane speciale din banii oferiţi de către guvernul de la Tokio. „Republica Moldova şi-a asumat responsabilitatea ca până în anul 2020 cel puţin 25 la sută din resursele energetice folosite să o reprezinte biomasa. Moldova dispune de biomasă care ar putea să acopere chiar şi 30 la sută din resursele energetice utilizate”, a menţionat directorul tehnic al Unităţii de Implementare şi Administrare a Proiectului 2 KR, Vasile Bumacov, ex-ministru al agriculturii.

Prezent la eveniment, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a adus mulţumiri japonezilor pentru ajutorul acordat Moldovei, în special pentru dezvoltarea agriculturii. „Apreciem munca celor care au implementat în Republica Moldova acest proiect de succes şi de mare eficienţă. 37 de milioane de dolari pe care i-aţi oferit sub formă de granturi reprezintă o sumă importantă pentru Republica Moldova”, a declarat şeful statului.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, cu sediul la Kiev, Shigeki Sumi, s-a arătat mulţumit de implementarea proiectului 2 KR în Moldova. „Pentru Japonia proiectul 2 KR este unul dintre cele mai de succes. Suntem disponibili să vă ajutăm în continuare”, a declarat Excelenţa Sa.

Proiectul 2 KR a fost lansat în anul 2000 cu scopul de a dota fermierii moldoveni cu tehnică agricolă. În perioada respectivă, aproape 5000 de agricultori moldoveni şi-au putut cumpăra 7500 de unităţi de tehnică agricolă.

Certificate de confirmare a obţinerii granturilor pentru agricultorii care au obținut 6 milioane de dolari

0

”În cadrul Programului de granturi pentru infrastructura post-recoltă ”Accesul la piețele de desfacere” al proiectului Agricultura Competitivă în Moldova, 26 de grupuri de  producători au fost acceptați spre finanțare și vor primi granturi în valoare totală de 6 mln. dolari SUA, pentru realizarea proiectelor lor investiționale, costul cărora atinge cifra de 15 mln. dolari SUA”, a declarat Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Sula în cadrul ceremoniei oficiale de înmânare a certificatelor confirmative de alocare a granturilor grupurilor de producători.

”Astăzi, înmânăm certificatele confirmative la încă șapte 7 grupuri de producători, care s-au ambiționat să efectueze investiții de circa 4 mln. dolari SUA, dintre care cca. 1,6 mln. dolari SUA sunt acordate în calitate de grant”, a specificat Sula.

Cele șapte grupuri de producători au participat la al treilea apel de granturi, desfășurat în perioada aprilie-iunie 2015. În total, la acest apel, au participat 16 cooperative de întreprinzători agricoli, dintre care Comisia de evaluare și selecție a aprobat spre finanțare 14 dosare.

”Datorită vouă infrastructura post –recoltă din Republica Moldova se va îmbogăți  cu încă șapte frigidere  cu capacități de păstrare de la 170 până la 1500 tone, în – Ialoveni, Căușeni, două în Edineț, Cahul, Ungheni și Hâncești. În special, ne bucurăm pentru proiectele care prevăd în afară de depozitele frigorifice, și instituirea caselor de ambalare, precum este  proiectul  Cooperativei din Edineț, ”Aspect Fruct”, a zis ministrul Agriculturii.

Programul de granturi pentru infrastructura post-recoltă ”Accesul la piețele de desfacere” al proiectului Băncii Mondiale ”Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P) a fost lansat în 2014, fiind  organizate 3 runde de selectare a dosarelor,  la care au participat 29 cooperative de întreprinzători agricoli, acceptați spre finanțare fiind 26 de grupuri din 14 raioane ale țării. Conform datelor oferite de AIPA, 13 grupuri de producători agricoli, deja au primit suportul financiar nerambursabil în valoare de  3,2 mln. dolari SUA, imediat ce au venit cu confirmarea contribuției proprii în realizarea proiectelor investiționale.

Următorul apel al Programului de granturi al proiectului MAC-P va fi organizat în toamna anului curent.

Expert-Grup: Moldova ratează 3 miliarde de lei în urma înghețării finanțării de către donatorii externi

0

Republica Moldova a intrat în mari dificultăți financiare odată cu suspendarea finanțării de către unii parteneri de dezvoltare. Efectul financiar direct și imediat al acestor înghețări de fonduri va constitui circa 3 miliarde de lei. Despre aceasta se anunță într-o analiză publicată de Centrul Analitic Independent Expert-Grup. Agrobiznes vă prezintă pe scurt conținutul acestui studiu, iar la final puteți descărca versiunea completă.

Ministerul Finanțelor a blocat aplicarea cheltuielilor prevăzute în bugetul 2015, o decizie legală și firească contextului economic actual. Blocarea cheltuielilor bugetare a mai avut loc și în 2009, imediat după alegerile din aprilie, când Guvernul Greceanîi, determinat de izolarea țării la acea etapă, a aplicat blocarea cheltuielilor bugetare în proporție de 20%.

Așadar, ca urmare a ratării  finanțării externe de circa 3 miliarde de lei, lipsa de acoperire financiară a Guvernului va fi și mai pronunțată. În plus, din cauza lipsei de acces a țării noastre la resurse creditare pe piețele internaționale, există imposibilitatea de a substitui resursele financiare externe care nu vor mai intra în buget și astfel limitând și mai mult soluțiile Guvernului. Mai mult decât atât, resursele interne de împrumut au devenit mai scumpe, în condițiile în care rata medie ponderată a Valorilor Mobiliare de Stat pe piața primară (rata dobânzii pe care o plătește guvernul pentru a se împrumuta pe intern), a atins 16.63% în primele șase luni în 2015, față de 5.5% cât era la începutul lui 2014.

În aceste condiții, se impun măsuri imediate pentru redresarea situației şi readucerea certitudinii şi previzibilității macroeconomice în Republica Moldova. În primă instanță, trebuie abandonată ideea autoizolării Republicii Moldova, promovată de către politic, iar după investirea noului Guvern este necesară înzestrarea acestuia cu un mandat cert şi suport politic necesar pentru reluarea discuțiilor şi negocierilor pentru un nou acord cu FMI.

De asemenea, guvernul nou instaurat va trebui să elaboreze urgent un plan propriu anti-criză de doi ani. Acest plan ar reprezenta o agendă de măsuri imediat aplicate, dar şi un set de reforme iniţiate pentru a fi credibili în comunicarea cu societatea şi cu partenerii externi de dezvoltare. Notițele de politici prezentate de către partenerii de dezvoltare în februarie 2015 trebuie să servească drept repere majore ale acestui plan anticriză.

„Rectificarea bugetului pentru anul 2015 este prioritatea nr. 1 al viitorului Guvern şi măsura zero din planul anti-criză al Guvernului. Însăși supraviețuirea sistemului bugetar și respectiv a instituțiilor bugetare depind de ajustarea şi reevaluarea cadrului macroeconomic, reevaluarea disponibilului de finanţare, a cheltuielilor , cât și de consolidarea fiscală pentru 2015”, a declarat Veaceslav Negruță, director programe Expert-Grup și autorul analizei.

În plus, trebuie întreprinse acțiuni concrete de de-offshore-izare a tranzacţiilor comerciale, prin eliminarea companiilor off-shore din contractele cu implicarea banului public. Acest pas va permite ca fluxurile financiare să deservească sistemul economic intern, fără tentație de evadare în paradisuri fiscale. Datorită unor astfel de acțiuni se va obține şi consolidarea fiscală atât de necesară.

Descarcă analiza.

VIDEO. La Bălăurești se coace prima recoltă de struguri ecologici, cultivați în seră

0

La Nisporeni, în curând vor apărea primii struguri cultivaţi în condiţii ecologice. Sunt strugurii crescuţi în sere despre care specialiștii spun că sunt deosebit de gustoși, pentru că sunt feriți de orice fel de substanțe chimice.

Producătorul agricol Petru Ionel din satul Bălăureşti a povestit pentru AlbasatTV că a reuşit să îşi transforme pasiunea pentru agricultură într-o afacere şi să cultive struguri ecologici în sol protejat. În acest an se va mândri cu o producţie de 3 kilograme de la un butaş de viţă-de-vie. Sunt struguri de calitate superioară, care ajung la maturitate înainte decât majoritatea soiurilor. Ei sunt crescuţi fără folosirea substanţelor chimice, iar acesta este şi motivul pentru care sunt mult mai gustoşi şi sănătoşi decât strugurii din magazinele mari.

VIDEO. Fermierul din Carabetovca care cultivă harbuji ecologici pe ogoarele sale

0

Vladimir Vrabie din satul Carabetovca cultivă cu ajutorul tehnologiilor ecologice, 7 hectare de harbuji şi 10 ari de zămoşi. Deţine şi certificate care confirmă puritatea ecologică a producţiei, arată BasTV.

Garanţia succesului, spune agricultorul, este irigarea plantaţiilor. Cultivarea pepenilor ecologici nu este o muncă uşoară, deoarece fructele sunt destul de pretenţioase, însă este o afacere profitabilă.

Agricultorul îşi comercializează producţia pur ecologică la un preţ accesibil – de 4-5 lei pentru 1 kg. Pentru a face faţă concurenţei, cultivatorii au nevoie de asemenea soluţii, care să determine creşterea nivelului de profitabilitate prin valorificarea optimă a condiţiilor ecologice.

VIDEO. La Drochia se cultivă coriandru – o plantă rar întălnită în Moldova

0

O întreprindere agricolă din satul Nicoreni, raionul Drochia cultivă mai multe culturi agricole cum ar fi: linte, dovleac, ciulin și pentru prima dată cultivă coriandru – o plantă mai rar întălnită pe terenurile agricole din Republica Moldova, transmite DrochiaTV.

Chiar dacă în acest an condițiile climaterice din țară sunt instabile, producătorul agricol speră că va acoperi cheltuielile. Locuitorii raionului presupun că ideea de a cultiva coriandru este foarte avantajoasă, deoarece această plantă este folosită atît la prepararea bucatelor, cît și în medicină. Coriandrul se recoltăză pentru fructele și seminţele sale, care pot fi folosite în întregime în preparatele culinare.

Producătorul agricol comercializează această plantă pe piața autohtonă, dar și Institutului genetic. Un kilogram de coriandru costă în jur de 15-20 de lei.

Plantația de goji: afacerea cu care a riscat o tânără din Chirileni

0

După ce traversezi satul Chirileni, urci dealul, ocoleşti un lan de porumb, în faţă ţi se deschide un câmp bine îngrijit. Proprietara gospodăriei ţărăneşti, Elena Vetrici, ne face o excursie: iată aici cresc căpşuni de sezon, câteva angajate le prăşesc după ce au fost cosite. Acum plantele au dat lăstari noi. Pe câteva hectare se întind căpşunii care necesită o îngrijire mai specială, căci plantele au fost aduse din Franţa. În schimb, dau câteva roade pe sezon, ultimul cules e tocmai în luna octombrie. Acum sunt în al doilea an de rod.

Alături se află un teren plantat cu arbuşti, printre care se coc la soare harbuji. Ne arată câteva rânduri de zmeură, care la fel, sunt pe rod. „Am început-o de la zero. Nu am studii în domeniu, căci nu am avut nici timp ca să le fac. În schimb mereu am visat să am acasă cel puţin 5 ari de pământ pe care să cresc căpşuni. Iată că visul mi s-a împlinit şi astăzi am în proprietate 5 hectare plantate doar cu căpşuni”, spune Elena Vetrici. Căpşunile din Chirileni pot fi procurate la pieţele agricole din Ungheni şi Chișinău.

Ne oprim lângă o mică plantaţie de arbuşti, ramurile cărora sunt doldora de fructe mici şi roşii. Le gustăm – sunt dulci-amărui. Întrebarea: Ce fel de fructe sunt?, pe Elena Vetrici deja nu o mai miră. Chirileniul este unica localitate din raionul Ungheni, unde se cultivă goji. Proprietara afirmă că de când activează în domeniul agrar, acum e al şaselea an, nu a întâlnit niciun agricultor care ar deţine o plantaţie de arbuşti de goji. Cu un an în urmă, din cauza unei probleme de sănătate, a decis să cultive pentru consumul casnic aceste fructe, originea cărora este China. Ne explică că fructele conţin vitamina C, conținutul căreia este de 400 de ori mai mare ca într-o portocală, carotină, care cu mult depăşește cantitatea ei în morcov. Din frunzele uscate se poate prepara ceai, care deţine toate calităţile unui ceai verde. Astfel Vetrici a plantat 200 de puieţi care au fost aduși din România. Acolo au preîntâmpinat-o că în primul an de creştere aceștia nu vor rodi. „Singură i-am plantat, i-am curăţat, i-am udat, apoi permanent verificam cum se dezvoltă. Nu i-am tratat cu chimicale, am dorit să obţin sută la sută produs ecologic. Câțiva puieți s-au uscat, dar nu am dat înapoi”, spune Elena.

Pe terenul unde cresc căpşunile este instalat un sistem de irigare prin picurare // FOTO: unghiul.info
Pe terenul unde cresc căpşunile este instalat un sistem de irigare prin picurare // FOTO: unghiul.info

Mare i-a fost şi mirarea, şi mândria, atunci când în primăvara curentă a văzut că arbuştii au dat în floare. E prima roadă! A recoltat câte 300 de grame de fructe de pe fiecare copăcel. Nici cu vânzarea producţiei nu are probleme: toată cantitatea a fost exportată în Rusia. „Sper să strângem câte cel puţin 1 kilogram de fructe de pe fiecare copăcel. Deja am găsit și altă piață de desfacere – Italia”, ne spune dânsa cu mândrie.

Ideea privind plantarea arbuştilor de goji pe toată suprafaţa de teren pe care o deţine a încântat-o, de aceea a procurat deja seminţe. Acum în propria pepinieră cresc câteva sute de puieţi. O parte îi va sădi pe sectorul său, altă parte o va comercializa. Încet, dar sigur, peste câţiva ani, pe terenul cu o suprafață de peste 5 hectare, pe care acum cresc căpşuni, va fi o frumoasă plantaţie de goji. Dânsa consideră că este o afacere de perspectivă, care merită să fie dezvoltată şi în Moldova, precum se face în România sau în China.

Nu îi place să vorbească despre partea financiară, doar spune că drumul parcurs nu este deloc uşor, căci a avut şi de pierdut, dar şi de câştigat. „Desigur, mi-a fost greu, doar în Moldova nu este uşor să dezvolţi o afacere în domeniul agricol, mai ales pentru o femeie. Dar m-am călit, chiar dacă uneori îmi venea să las mâinile în jos, nu mai aveam puteri pentru a face ceva. Acum ştiu ce am de făcut, cum să acţionez mai departe. Dacă iubeşti cu desăvârşire agricultura, te dăruieşti în totalitate domeniului pe care îl faci, acumulezi experienţă, iar aceasta de multe ori vine și din greşeli, vei avea şi rezultate bune”, declară agricultoarea din Chirileni.

Articol realizat de jurnalista Tatiana Cuibaru pentru publicația Unghiul.

Stâna de capre de la Grigorăuca – o afacere profitabilă pentru un fost student la ASEM

0

Tot mai multe afaceri cu capre apar în câmpia Sorocii. Vărăncău, Baxani, Egoreni sau Grigorăuca — câteva dintre localitățile unde oamenii au cumpărat cornorate, mai ales că astfel de investiții sunt profitabile în țările Uniunii Europene.

Alexandru Cencanșciuc din orașul Soroca este un tânăr care a pus la cale o afacere cu cornute în satul bunicilor săi. Așa că și-a amenajat la Grigorăuca o stână de capre, așezată pe o vale de de-asupra Nistrului, ceva mai sus de zona botezată de localnici “Râtul porcului”.

“Ideea mi-a venit spontan, deși părinții țineau vreo zece capre de când eram mic, îmi mărturisește băiatul. Am fost vreo 4 ani în Spania și cu banii adunați am început în 2013 această afacere. M-a ajutat și fratele și, dacă la început era mai greu, acum este un pic mai ușor, iar la anul va fi și mai ușor. Mi-am făcut business-plan, am socotit ce și cum iese. Am calculat că de la o capră ai venit zilnic 10-15 lei, iar cu o astfel de afacere ai într-un an dublarea cumulativă a capitalului, plus venitul din vânzarea laptelui și a brânzei. Cu alte cuvinte, animalele se înmulțesc și deja peste un an ai dublu cât ai investit. Această afacere este una cu perspectivă pentru industria alimentară. Și ar fi bine să ne asociem mai mulți fermieri din raionul Soroca și să facem o linie de ambalare a laptelui de capră. Acest lapte este foarte bun, iar nouă ne va fi mult mai convenabil să vindem laptele decât brânza. Când fac brânza, calculele arată că prețul laptelui folosit este de 6 lei și 50 de bani, iar dacă l-ar cumpăra pentru ambalare ar fi vreo opt lei pentru fiecare litru. Poți să iei și un credit, îți deschizi linia ta de ambalare și mai cumperi laptele de la alții, dar este păcat că la noi laptele de capră nu se vinde în magazin. La sigur s-ar merita”, este convins Alexandru.

FOTO: odn.info.md
FOTO: odn.info.md

Tânărul antreprenor a absolvit Facultatea de Finanțe și Bănci la ASEM și după ce a mai chibzuit a înţeles că are mai mari șanse să se afirme în sectorul zootehnic decât în cel bancar.

“De exemplu, dacă vrei să te angajezi la o bancă, trebuie să lucrezi jumătate de an ca începător, apoi vreo trei ani casier, și tot așa îți trebuie vreo 15 ani ca să ai un post bun, îmi explică el. Dar aici sunt de ajuns maximum cinci ani. Anul trecut am lucrat mai mult, anul acesta mai puțin, iar la anul îmi mai iau doi oameni la lucru, instalez un gard electric și nu voi mai avea ce face. Voi avea de lucru doar câte o oră dimineața și o oră seara să fac brânza și atât”, îmi zice încrezut Alexandru Cencanșciuc.

FOTO: odn.info.md
FOTO: odn.info.md

Între timp împreună cu un alt cioban duce caprele la pășune, le mulge și face brânză. În liniștea naturii Alexandru are timp pentru a-și face planuri noi, mai ales că-și dorește mult să adune vreo 500 de capre și să formeze o gospodărie țărănească.

“Investițiile pe care le-am făcut inițial sunt foarte mici, îmi destăinuie proprietarul stânei. Caprele le-am cumpărat la sfârșitul toamnei, când erau vreo 650 de lei, iar acum prețul unei capre ajunge la 1200 de lei. Eu am cumpărat acum un an și șapte luni 65 de capete, iar în prezent am vreo sută de capre mulgătoare și vreo 60 de iedițe care la anul tot vor da lapte. Caprele sunt de-ale noastre, de rasă comună. Acele aduse de prin Austria trebuie să le ții numai la iesle și este multă cheltuială cu ele. Iar la noi produsul finit nu este prețuit la fel ca în țările europene. Acolo kilogramul de brânză de capră costă cam 12-15 euro, dacă-l vinzi angro, dar așa, la kilogram sau la suta de grame, eu cumpăram la un magazin 125 de grame cu 2.25 euro. Și laptele de capră costă acolo un euro și jumătate, dar la noi lumea nu va da bani pentru așa ceva. Eu nu cred că este rentabil să aduc capre de rasă și să le hrănesc cu mâncare și concentrate”, afirmă păstorul privind la cornoratele care se tot zbenguie.

Asea Răilean, fondatorul SRL “Capri-lact”: Laptele de capră este foarte bun pentru sănătate, dar oamenii nu prea cunosc aceasta. Moldovenii sunt deprinşi să pască caprele pe imaş, dar pentru oameni ca mine care nu dispun de păşuni, am importat capre din Austria care stau în grajd şi le dai acolo mâncare. Eu cred că este o afacere profitabilă. Când vom mări numărul de capre de la 100 la 5-6 sute va fi şi mai profitabilă deoarece ne dorim linii de producere nu doar a brânzei, ci şi a îngheţatei sau a iaurtului.

FOTO: odn.info.md
FOTO: odn.info.md

Caprele de la stâna sa dau cel puțin un litru și jumătate de lapte pe zi, iar de la iedele care a au fătat anul acesta pentru prima dată Alexandru mulge de la 700 de grame până la un litru și jumătate. Cât privește diferența dintre laptele de capră cu cel de vacă, Alexandru este sigur că primul este mai benefic pentru sănătate și poate fi chiar mai gustos, totul depinde cum sunt întreținute patrupedele și ce fel de iarbă pasc.

“Gustul laptelui și al brânzei depinde mult de imaș. Dacă caprele nu sunt tunse și sunt murdare, ele elimină transpirația prin lapte și se simte un miros urât. În cazul nostru noi le tundem și le îngrijim, așa că laptele nu are careva miros neplăcut. Și fiindcă gustul laptelui depinde de iarbă, aici avem un imaș cu o mie și una de ierburi, iar laptele este foarte gustos. Fermierii mi s-au plâns că a scăzut cantitatea laptelui, caprele mele însă se mulg la fel. Unii le dau tot anul drumul la capre să pască, și din cauza secetei nu prea au ce mânca. Eu însă le scot pe imaș în ultima duminică din aprilie, până atunci le țin închise, ca iarba să crească. Noi avem foarte multe pământuri părăsite cum a fost și acesta, iar ele trebuie utilizate. Cândva aici oamenii din Grigorăuca pășteau vacile, dar acum nu se mai formează cireada și locul a fost uitat. În Spania dacă sunt liberi chiar și doi-trei ari, pământul se îngrădește și acolo pasc câteva animale”, își împărtășește experiența acesta.

FOTO: odn.info.md
FOTO: odn.info.md

Și dacă anul trecut Alexandru dormea doar câte cinci ore pe noapte, anul acesta se odihnește vreo șapte. De obicei pe la 22:30-23:00 termină mulsoarea, apoi încheagă laptele pentru a pregăti brânza și iată așa se face miezul nopții. Iar la 6 dimineața este iarăși printre capre. Nu vinde laptele, ci face brânză. Mulți îi dau comandă mai ales pentru iarnă, așa că-și înscrie numărul de telefon al doritorilor într-un carnet, iar când este gata le sună și aceștia vin să o ia. Antreprenorul are și un mesaj pentru ceilalți tineri care vor să investească acasă banii făcuți peste hotare.

“Eu le spun să aibă mai mult curaj și totul va fi bine. După ce am început afacerea mă tot gândeam de ce oare m-am apucat de ea, dar acum sunt mândru de ceea ce fac”, spune împlinit Alexandru Cencanșciuc.

Material realizat de Observatorul de Nord în cadrul proiectului „Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews.