Războiul cărnii de porc dintre UE și Rusia ia amploare

0

Conflictul comercial dintre UE și Federația Rusă, cauzat de blocarea de către ruși a importurilor de carne de porc din Europa, ia amploare pe zi ce trece. În timp ce UE amenință că va face plângere la OMC, Rusia dă vina pe europeni. În acest război al declarațiilor au însă de pierdut producătorii de carne. Poloniei îi este cel mai greu. Lunar pierde în jur de 15-16 milioane de euro. Vă prezentăm în continuare un material complet pe acest subiect.

Rosselkhoznadzor: Interdicția exporturilor către Rusia este vina autorităților europene

Vina pentru interzicerea importurilor de carne de porc din UE în Rusia îi aparține Uniunii Europene, este de părere președintele serviciului veterinar și fitosanitar din Rusia, Rosselkhoznadzor, Serghei Alexeevici Dankvert. Oficialul a refuzat acuzația de a purta un „război comercial” împotriva UE, relatează agrobroker.ro.

La începutul lunii februarie 2013, Uniunea Europeană a avut de ales între prelungirea certificatelor veterinare vechi, care considera întreaga Uniune drept o entitate unitară, sau introducerea unor certificate noi, care ar fi tratat fiecare regiune în parte. Uniunea a ales prelungirea certificatelor vechi. Acum, când pesta porcină africană a apărut pe teritoriul unei țări din UE, autoritățile rusești – în conformitate cu certificatele valabile – sunt forțate să considere că boala este prezentă în toată Europa.

Specialistul rus a recunoscut, însă, că minuțiozitatea autorităților rusești se datorează, cel puțin în parte, faptului că UE a refuzat să considere enclava baltica Kaliningrad un teritoriu separat. Conform spuselor lui Dankvert, Kaliningrad se află în inima Europei, iar regiunea este supusă unei interdicții asupra exporturilor de carne datorită apariției febrei aftoase în regiune.

UE ameninţă Rusia că va depune o plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului 

În același timp, Uniunea Europeană consideră interzicerea importurilor de carne de porc în Rusia o măsură disproporționată care încalcă regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC, WTO). Luni, în timpul prezentării raportului general OMC la Geneva, reprezentanții UE au subliniat că Rusia aplică măsuri ilegale privind exportatorii de carne de porc din Lituania și alte țări europene. 

„Măsura impusă de Rusia încalcă legislaţia şi regulamentele Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Însă sper să găsim, prin discuţii şi negocieri, o soluţie. Noi am fost extrem de diplomaţi şi rabdători ţinând cont de impactul acestei decizii. Însă nu exclud posibilitatea de a apela la ajutorul Organizaţiei Mondiale a Comerţului”, a declarat Tonio Borg, Comisarul european pentru Sănătate, la o întâlnire cu miniștrii europeni ai agriculturii.

Pesta porcină africană confirmată și în Polonia

Autoritățile sanitare din Polonia au depistat prezența virusului pestei porcine africane într-un mistreț mort, găsit la 900 de metri de granița țării cu Belarus. Autoritățile poloneze au luat măsurile imediate de limitare a răspândirii bolii, informând de descoperire atât Comisia Europeana, cât și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE).

Industria cărnii din Polonia suferă pierderi masive 

Polonia raportează pierderi masive datorită descoperirii prezenței pestei porcine africane în Lituania (efectele descoperirii animalelor infectate în Polonia încă nu sunt cunoscute).

Producătorii polonezi de carne au suferit deja pierderi serioase, iar situația devine din ce în ce mai rea. Anul trecut, exporturile de carne din Polonia către Rusia și Belarus au totalizat 85.000 de tone, în valoare de 800 milioane zloty (aproape 200 de milioane EUR).

Conform unor estimări ale unor experți locali, producătorii din țară ar putea avea pierderi de până la 15-16 milioane EUR pe lună în urma interdicției, dar pierderile pot deveni și mai mari pe parcurs, deoarece Polonia nu are piețe alternative către care ar putea redirecționa surplusul exportabil rezultat. Restricțiile pot crea o ofertă excedentă pe piața locală, ceea ce va rezulta în scăderea prețurilor.

Cultivarea ciupercilor ca idee de afacere. Cum începi un business în domeniu

5

Primii care s-au gândit să facă afaceri din creșterea ciupercilor au fost europenii. Dacă e administrat corect, acest tip de afacere pur și simplu nu are cum să nu genereze profit. E ceva sigur, la fel cum se știe că după noapte urmează ziua și invers. Dar, o astfel de afacere necesită multă perseverență, precizie, dorință de muncă și desigur, anumite investiții. 

Ciupercile sunt o bogată sursă de proteine care pot înlocui cu succes carnea. Mulți le consumă și datorită faptului că au destule minerale (fier, magneziu, fosfor, calciu), acid folic. Conțin vitamine precum A, B1, B2, C, și sunt singurele surse vegetariene de vitamina D. 

Cum inițiezi o afacere?

Pentru început, ar trebui să te determini cu răspunsurile la câteva întrebări-cheie: ce ciuperci vei crește, câți bani ești dispus să investești, vei iniția o afacere mare sau o vezi doar ca pe un venit suplimentar.

Ce fel de ciuperci ar fi bine să crești?

Un răspuns la această întrebare nu există. Există însă două variante de bază: ciupercile pleurotus (așa-zisele „veșenki”) sau champignon.

1. Ciupercile Pleurotus necesită o tehnologie mai pretențioasă pentru a fi crescute, sunt mult mai sensibile la schimbările de temperatură și lumină.

2. Ciupercile Champignon sunt mai populare pe piață, dar concurența e mare în acest domeniu. Plus la toate, ele își schimbă aspectul foarte ușor și rapid. 

O opțiune mai exotică sunt considerate ciupercile Shiitake (mai sunt numite și ciupercile anti-cancer). Dar acestea, ar fi mai bine de cultivat abia după ce ai pus bine la punct afacerea.

Investițiile și echipamentele necesare

Totul depinde de modul în care intenționezi să lucrezi. Cea mai cunoscută metodă de creștere a ciupercilor este în pungi speciale. Ele au un avantaj destul de mare. Toată producția va fi protejată de răspândirea infecțiilor agricole în rândul culturilor actuale, precum și între precedentele. Mai mult decât atât, această metodă se consideră a fi una destul de economă și simplă. Din neajunsurile ei, ar fi utilizarea muncii manuale pentru a umple sacii cu compost.

Dacă ai resurse financiare suficiente, ar fi bine să investești în brichete speciale – acestea sunt complet mecanizate și sunt bine protejate de răspândirea infecțiilor de miceliu. În Europa, acestea sunt numite „eco-brichete „. Ele sunt ușor de instalat și de utilizat, sunt mai ieftine și permit mecanizarea optimă a procesului de cultivare.

Dacă ești dispus să lucrezi manual, investițiile inițiale în afacere vor fi cam de 100 de dolari pentru 50 de litri de miceliu și materialele conexe. Dacă însă nu dorești ca să umpli sacii de sine-stătător, ci să ai un produs gata, va trebui să plătești aproximativ 150-200 $ pentru același volum.

Profitabilitatea

Când ai un sistem mecanizat bine pus la punct, ai destulă răbdare și ești mereu în căutarea unor noi canale de distribuție, iar aceasta înseamnă că ai o afacere profitabilă și bine pusă la punct. Venitul poate crește în progresie geometrică și poate ajunge la 200-250% .

Cu toate acestea, este de remarcat faptul că în primele etape ale inițierii afacerii pot avea loc pierderi de producție în jur de 20-30 % .

Concentrează-te pe faptul că rentabilitatea medie va fi de 60-70%. Acest lucru depinde în mare măsură de echipamentul pe care îl utilizezi. Dacă ai resurse suficiente ar fi mai bine să începi cu metodele „manuale” de cultivare. Iar odată cu obținerea profitului te poți extinde.

Tehnologie

Totul este într-adevăr foarte simplu. Miceliu (indiferent de care e) este cufundat într-un vas cu un amestec de paie și de îngrășăminte, (uneori doar cu paie). Solul poate fi fecundat cu diferite îngrășăminte ce pot proteja de diverse boli.

După o anumită perioadă de vegetație (pentru fiecare ciupercă e diferită) ar trebui să se schimbe încăperea sau iluminarea acesteia, ar trebui să fie mai mare ca de obicei. Este important ca să se mențină o umiditate optimă a camerei (în jur de 85 %). Pentru început, poți pur și simplu uda podeaua, dar ar fi de dorit să procuri un dispozitiv hidratant special.

Angajații

În mod natural, dacă ai o afacere mică, te poți descurca și fără ajutor. Dar dacă inițiezi o afacere mare, atunci de unul singur nu vei reuși. Vei avea nevoie de lucrători pentru „munca grea”, de exemplu, pentru a încărca, descărca sau transporta sacii cu ciuperci. Dar și pentru alte chestii de rutină.

Unde poate fi realizată producția

1. Piața – Orice piață agricolă de prin apropiere. Poți lua în arendă sau să cumperi o masă și unde vei putea vinde chiar singur producția, sau poți apela la un membru al familiei.

2. Magazine, supermarket-uri – Venitul obținut din vânzare va fi cu mult mai stabil, iar afacerea mai profitabilă. Cu toate acestea, supermarket-urile rar sunt de acord să lucreze cu o cantitate mică de producție. Totodată, ele la sigur îți vor solicita și certificatele de calitate a tuturor produselor.

3. Eco-magazinele, eco-site-uri – Aici poți vinde o cantitate mică și mereu trebuie să ai cantități suficiente pentru a face față unei cereri mari.

4. Site propriu – O modalitate foarte bună pentru promovare. Nu cauți tu cumpărătorii, dar ei te caută. Ar fi bine să creezi mai multe oportunităţi pentru cumpărături – pentru en-gros, pentru magazine mici sau pentru cei cu amănuntul.

5. Întreprinderi specializate – Pentru a stabili relații comerciale cu astfel de întreprinderi, ar fi bine să îți unești forţele cu alţi antreprenori din zonă, deoarece acestea lucrează într-adevăr cu cantități mari. Aceasta îți va lua timp, dar în schimb îți va aduce un câștig stabil.

Avantajele

1. Procesul este clar și structurat. Totul este gândit şi cercetat pentru tine deja. Tu trebuie să urmezi doar instrucțiunile.
2. Produsele ecologice acum sunt în vârful popularității. Parţial aceasta rezolvă problema cu preţul scăzut de cumpărare. Dacă vei realiza ciupercile cultivate doar la piaţă, atunci profitabilitatea este minimă sau absentă (în cantităţi mici). Însă, în cazul în care vei stabili relații comerciale cu magazinele-eco, chiar şi în cantităţi mici, vei primi venituri suficiente.
3. Nu ai nevoie de licență sau alte permise pentru producere. Deci, dacă dorești, nu este nevoie să angajezi lucrători. Aceasta poate fi doar afacere ta de familie, unde pentru toate riscurile răspunzi doar tu, dar și profitul este doar pentru tine.

Dezavantaje

Desigur, pe lângă avantajele inițierii unei afaceri în domeniu există și câteva puncte de care trebuie să ții cont înainte de a investi.

1. Ca orice alt proces agricol, cultivarea ciupercilor este puternic influențată de factorii externi. Cea mai mică problemă cu ventilația, iluminarea inadecvată sau excesivă, pot duce pierderea culturii. Acest proces necesită precizie, atenție şi o îngrijire bună.
2. Cultivarea ciupercilor implică o atârnare serioasă. Este necesară utilizarea hainelor de protecție și echipament special pentru prevenirea bolilor profesionale. Se duc discuții aprinse, precum că sporii de ciuperci sunt extrem de dăunători. Din acest motiv, ar fi bine ca întotdeauna căile respiratorii să fie protejate şi pe cât e de posibil să se lucreze cu haine speciale, chiar și cu încălțăminte adecvată.
3. Un profit rapid este posibil numai cu muncă sistematică sau dacă din start ai un canal de vânzări care îți oferă un preț bun pentru produsele ecologice prestate.

Cultivarea ciupercilor este o afacere cu un potenţial destul de mare pentru cei care au răbdare și sunt dispuși să lucreze și să-și caute în mod activ oportunităţi periodice de realizare a producției.

S. Tataru

METEO. Vreme frumoasă și temperaturi primăvăratice

0

Maximele zilei de astăzi mai câştigă câteva grade, astfel încât vremea rămâne caldă pentru această perioadă din an. În următoarele zile vom avea însă din nou timp instabil. 

Astăzi ne vom bucura de vreme frumoasă și însorită. Doar în orele dimineții în unele regiuni va mai persista ceața. Temperaturile vor fi destul de ridicate. Ziua vom avea maxime de +9…+11 grade Celsius. Noaptea se vor înregistra -3…+2 grade. Vântul va sufla mai alert, cu până la 12 m/s.

Pentru ziua de joi sunt prognozate precipitații slabe în nordul țării. În restul regiunilor, vremea se va menține stabilă și cu soare. Mercurul din termometre va continua să urce și vom avea o maximă de +12 grade Celsius. În orele nocturne se vor înregistra +3…+5 grade. Vântul va sufla moderat.

Vineri, vremea va fi instabilă în nordul țării, unde va ploua slab. În centrul și sudul republicii cerul va fi dominat atât de soare, cât și de nori. Temperaturile vor atesta o ușoară coborâre. Ziua vom avea o maximă de +11 grade Celsius, iar noaptea se vor înregistra +5 grade.

Potrivit meteorologilor, în weekend vremea va fi ușor instabilă.

Funcționarii de la ANSA se vor muta curând în casă nouă

0

Directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) Ion Sula a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanții constructorilor, arhitecților și designerilor care se ocupă de restaurarea noului sediu al Agenției de pe strada Kogălniceanu 63, din Chișinău.

Ion Sula a vrut să vadă cum decurg lucrările de reconstrucție, accentuând necesitatea efectuării unor lucrări cât mai calitative. Noul sediu urmează să fie restaurat cât mai curând, spre a permite schimbarea condițiilor de muncă a colaboratorilor ANSA, instituție publică importantă pe calea integrării europene, a subliniat Ion Sula.

Consultantul reprezentanţei Băncii Mondiale la Chişinău, Ion Răilean, arhitectul Vitalie Adomnița și designerul Valentina Conica au informat în detalii despre particularitățile procesului de restaurare. În linii mari, lucrările decurg conform graficului, acestea fiind marcate de specificul clădirii, care are o semnificație istorică importantă.

Ion Sula a apreciat faptul că, în conformitate cu proiectul, spațiile de muncă ale colaboratorilor ANSA vor îmbina stilul clasic și cel contemporan, și anume, păstrând coloritul original, birourile vor fi înzestrate în stil contemporan, cu echipament și mobilier modern.

În cadrul lucrărilor de restaurare a noului sediu ANSA urmează să fie finisată o suprafață interioară de până la două mii de metri pătrați. În cadrul acestora, colaboratorii Agenției vor putea să activeze în stil european la toate capitolele. Pe lângă locurile individuale de muncă, ei vor dispune de coridoare luminoase, holuri și săli comune spațioase, unde se vor putea regăsi în condiții bune și vizitatorii instituției.

Istoric

Blocul nr. 63 de pe str. Kogălniceanu din Chişinău este un monument de arhitectură şi clădire istorică, cu o suprafață de circa două mii metri pătrați interiori și spațiu de curte și a fost înălţat în anul 1904, iniţial având rolul de zemstvă (reşedinţă) a guberniei Basarabia din componenţa Imperiului Rus. În ultimele decenii, pe această adresă au activat câteva instituţii ştiinţifice şi de cercetare din domeniul agricol. În anul 2011, edificiul a fost transmis la balanţa fostei Agenţii Sanitar-Veterinare din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Odată cu înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, la începutul anului 2013, clădirea nr. 63 de pe str. Kogălniceanu din Chişinău a trecut la balanţa acestei instituţii publice centrale, pentru reşedinţa ei. La momentul actual, în cadrul ANSA activează peste 1500 de angajaţi, funcţionari publici. Agenţia dispune de o serie de laboratoare, însă continuă să ducă lipsă de spaţii pentru alte instituţii de testare moderne (laboratoare etc.), în corespundere cu standardele europene.

Deoarece clădirea nominalizată este impracticabilă, se mai află într-o stare avansată de avariere, ANSA a demarat procesul de consolidare şi reconstrucţie, cu restabilirea aspectului ei original. Până la momentul actual, investiţia în acest scop este de circa un milion de lei. Lucrările de restaurare se arată de o complexitate deosebită, după responsabilitatea şi volumul lor. Se preconizează ca aceste lucrări să dureze şi pe parcursul anului curent, încheindu-se în al patrulea trimestru. Odată cu finisarea reconstrucţiei, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor îşi va muta sediul în această clădire, luând-o în gestiune totală.

Agricultura ecologică se dezvoltă cu pași repezi în UE

0

Agricultura ecologică este din ce în ce mai căutată atât de consumatorii europeni, cât şi de cei care vor să investească în agricultură.

Suprafaţa agricolă din Uniunea Europeană (UE) cultivată în sistem ecologic creşte, de la an la an, în medie cu 500.000 de hectare, conform datelor Comisiei Europene. Astfel, dacă în 2002, suprafaţa de teren folosită în producţia ecologică se întindea pe 5,6 milioane de hectare, în 2011, agricultorii europeni foloseau, pentru producţia „eco”, nu mai puţin de 9,6 milioane de hectare, ceea ce înseamnă 5,6% din suprafaţa totală arabilă a UE.

În Austria, o cincime din suprafaţa de teren agricol este destinată producţiei ecologice

Ţările care au cel mai mare procent din suprafaţa de teren agricol folosită în producţia ecologică sunt Austria (19%), Suedia (15,7%), Estonia (14%), Republica Cehă (13%) şi Letonia (10%).

Totodată, ţările care deţin cele mai mari suprafaţe de teren agricol folosit în producţia ecologică sunt: Spania (1,8 milioane de hectare), Italia (1,1 milioane de hectare), Germania (1 milion de hectare), Franţa (0,97 milioane de hectare) şi Marea Britanie (630.000 de hectare). Împreună, cele 5 state deţin 57% din suprafaţa totală de teren agricol a UE folosită în producţia „eco”.

Potrivit recolta.eu, România cultivă doar 2,1% din suprafaţa de teren agricol în regim ecologic, ceea ce înseamnă aproximativ 230.000 de hectare.

Agricultura ecologică în UE, o afacere de 20 de miliarde de euro

Conform datelor Comisiei Europene, în anul 2011, agricultura ecologică a adus venituri totale de circa 19,7 miliarde de euro, în creştere cu 9% faţă de 2010. Ceea ce înseamnă, în medie, 2.000 de euro pentru fiecare hectar.

Livezile de măslin acoperă 30% din suprafaţa totală a terenurilor agricole „eco”

Europenii preferă să cultive, cel mai mult, măsline în regim ecologic. Astfel, din suprafaţa totală destinată producţiei ecologice în UE, 31% este acoperită cu livezi de măslini. Pe circa 21% din suprafaţa toală „eco” se găsesc livezi de fructe, plantaţiile de viţă-de-vie acoperă 17% din suprafaţă, în timp ce pe 16% din suprafaţa totală sunt cultivate alte culturi permanente.

Cinci fabrici de carne din Rusia s-au închis din cauza embargoului european

0

Cinci fabrici de procesare a cărnii s-au închis în regiunea Kaliningrad din Rusia datorită lipsei de materii prime cauzate de interzicerea importurilor de carne de porc din Uniunea Europeană, a declarat Konstantin Suslov, vicepremierul guvernului regional Kaliningrad. Mai mulți procesatori din regiune și-au redus activitatea din aceeași cauză. 

Industria procesatoare de carne de porc din regiune furnizează produse celorlalte regiuni din Rusia fabricate din materii prime importate din Uniunea Europeană. Interzicerea importurilor datorită pestei porcine africane descoperite în Lituania a dus la o lipsă severă de materii prime în zonă.

Conform Uniunii Producătorilor de Carne de Porc din Rusia, criza nu se limiteaza la regiunea Kaliningrad – alți procesatori din alte regiuni se află în situatii asemănătoare, scrie agrobroker.ro.

Conform ministrului regional al agriculturii, Vladimir Zarudni, autoritățile rusești lucrează în momentul de față la îmbunătățirea situației, încercând să crească volumul de carne și produse secundare de porc achiziționate din SUA și America de Sud.

Ministrul a punctat că industria procesatoare de carne din Rusia se bazează pe materiile prime ieftine, de calitatea a doua, provenite din Europa. Conform politicianului, Rosselhoznadzor (autoritatea veterinara și fitosanitară din Rusia) intenționează să deschidă piața rusească în fața unor furnizori care nu folosesc ractopamina, extinzând astfel semnificativ resursele companiilor locale. Instituția intenționează să redeschidă relațiile comerciale cu SUA și Brazilia și să crească volumul de carne furnizat de companii din Paraguay și Canada.

În teritoriu se organizează seminare privind utilizarea subvențiilor

0

AIPA anununță inițierea campaniei de promovare a Regulamentului privind modul de repartizare a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli pentru anul 2014. 

Graficul privind desfăşurarea seminarelor în teritoriu cu tematica: ˝Formele de sprijin financiar acordate producătorilor agricoli din Fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli pentru anul 2014.˝

Originea rasei de porci Mangalița

0

Porcii din rasa Mangalița au apărut pentru prima dată în secolul 19 în zonele joase din Câmpia Panonică* (explicația la final).

Datorită performanțelor sale de a adăuga rapid în greutate și calităților deosebite ale carnei și grăsimii, de la mijlocul secolului al 19-lea și până în 1950 această rasă a fost deosebit de populară în Ungaria.

Citește și despre Cele mai periculoase și frecvente boli infecțioase la porci.

Produsele din carnea de porc Mangalița se bucurau de o largă cerere pe piața europeană, astfel încât în acele timpuri această rasă de porci a căpătat pe bună dreptate un renume mondial.

Până în anii 50, cererea pentru carnea de porc Mangalița a început să crească tot mai mult și asta a adus cu sine o dezvoltare a acestei rase.

Au fost create întreprinderi industriale mari de îngrășare a porcilor și a început producția de salam, care a primit ulterior recunoașterea la nivel mondial.

În practică, savanții au început să facă diverse încrucișări și selecții, au fost întocmite cataloage și înregistrate date și informații despre reproducerea efectivelor și standardele de calitate ale rasei Mangalița.

După cel de-al doilea război mondial s-a înregistrat însă o scădere bruscă a populației de porci din rasa Mangalița, în timp ce alte rase de porci albi au devenit extrem de populare în creșterea industrială.

În prezent, mai sunt rase de porci care au păr lung și care sunt deseori confundați cu cei Mangalița, dar ei nu îndeplinesc caracteristicile acestei rase.

Află aici despre Porci Vietnamezi – rasă exotică de carne, înalt productivă.

Din acest motiv este absolut necesar de cunoscut bine descrierea și caracteristicile rasei Mangalița în cazul în care plănuiți să creșteți astfel de porci.

Din punctul de vedere al conservării de gene, porcii Mangalița îndeplinesc cerințele stabilite încă la începutul secolului (standarde, calitate). În general, neștiutorii cataloghează orice porc care are păr lung drept unul din rasa Mangalița.

Datorită vieții sedentare pe care o duc porcii Mangalița, coloana lor vertebrală are o structură puternică și poate suporta creșteri mari în greutate.

Practica arată că, rezultatele foarte bune în îngrășarea porcilor obținute de către crescătorii maghiari de Mangalița, sunt aproape imposibil de realizat în alte condiții.

Schema de îngrășare dezvoltată de Ferenc Csaki se aplică porcilor care au vârsta de 4-6 luni și ating în greutate 25-40 kg. În cadrul procesului de îngrășare rapidă aceștia ajung să cântărească 180-200 kg deja la vârsta de 13-14 luni.

Află mai multe aici și despre Porcii Bazna. Carne delicioasă, rezistenți și nepretențioși.

Greutatea maximă înregistrată vreodată a unui porc Mangalița a fost chiar mai mare de 500 kg.

*Câmpia Panonică este marea câmpie situată în Europa centrală. Cuprinde regiuni din Ungaria, vestul României, nordul Serbiei și al Croației, estul Sloveniei și al Austriei, sudul Slovaciei precum și colțul sud-vestic al Ucrainei.

Alimentația iepurilor în sezonul rece. Ce hrană preferă iepurii iarna

10

Iarna este probabil cel mai greu anotimp pentru crescătorii de iepuri. Este foarte important de avut grijă la hrana și apa pe care o primesc zilnic animalele, deoarece anume de aceasta depinde dacă iepurii vor supraviețui sau nu.

De obicei, fermierii începători hrănesc iarna iepurii cu fân și diverse ierburi, deoarece așa este mai ieftin. Desigur, iepurii nu mor de la fân, dar nici mare afacere n-o să poți face cu ei. Le va fi foarte greu să intre în primăvară și mai ales să se înmulțească după o iarnă ˝vegetariană˝.

Hrănirea iepurilor în timpul iernii trebuie să fie completă, iar hrana pentru animale trebuie să conțină toate elementele și mineralele necesare, care sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului.

Deși e absolut greșit să hrănești iepurii doar cu fân, totuși acesta reprezintă principala hrană pe timp de iarnă.

Fânul trebuie să fie de cea mai bună calitate, din diverse ierburi, de dorit să fie strâns înainte ca ierburile respective să înflorească sau cel puțin în perioada în care sunt în floare. Fânul strâns mai târziu devine dur și conține mai puține substanțe nutritive.

De asemenea, în timpul iernii iepurii iubesc să mănânce și diferite crenguțe de copaci. Furajele din crengi trebuiesc pregătite încă de cu primăvară, perioada mai-iulie, când frunzele de pe copaci sunt încă suculente.

Zilnic, unui iepure ar trebui să-i revină nu mai mult de 150 de grame de astfel de furaje. De exemplu, iepurii iubesc foarte mult crenguțele de plop. La fel, este util să se hrănească iepurii și cu crengi de conifere.

Citește și despre Crenguțe de pin ca hrană pentru iepuri. Când se recomandă.

O sursă bună de hrană și vitamine pe timp de iarnă pentru iepuri este urzica uscată și tocată mărunt. Cel mai bine este să fie servită iepurilor cu cartofi fierți. Urzica poate fi pregătită pe tot parcursul perioadei sale de vegetație. Poate fi uscată de-a întregul, sau tocată. Cel mai bine să fie tocată încă atunci când e verde, pentru că dacă se usucă o mare parte din ea se va fărâmița și va fi aruncată. Urzica poate fi păstrată în diverse cutii și vase închise, sau chiar în saci. Înainte de a fi amestecată cu cartofi și servită iepurilor trebuie mai întâi să fie stropită cu apă fierbinte.

Furaje suculente

În orice perioadă a anului, unul dintre cele mai bune tipuri de hrană pentru iepuri o reprezintă furajele suculente. Cu atât mai important este acest tip de furaje pe timp de iarnă. Asta deoarece acestea conțin o mare varietate de substanțe și minerale necesare iepurilor. Pe primul loc în preferințele iepurilor se găsesc morcovii. Interesant este că iepurii pot mânca foarte mulți morcovi fără ca să le cauzeze careva probleme pentru sănătate. În categoria furajelor suculente se găsește și cartoful. Acesta poate fi servit atât în stare crudă, cât și fiartă, în calitate de adaos la alimentele nutriționale.

Aici mai putem include și sfecla furajeră, de zahăr, varza, bostanul, dovlecelul. Important e să țineți cont de faptul că aceste furaje nu trebuie servite în stare murdară, toate trebuiesc spălate și curățate de anumite impurități. În caz contrar iepurii se pot îmbolnăvi de boli gastro-intestinale și atunci puteți pune cruce pe afacerea dvs. Un furaj suculent se socoate și silozul. Rația zilnică de siloz pentru un iepure adult – 100-150 de grame.

Cerealele

Alimentele cele mai de bază pentru iepuri pe timp de iarnă sunt cerealele. Furajele din cereale sunt cele mai nutritive pentru dieta iepurilor , de aceasta mai sunt numite și furaje concentrate. Dar chiar și aici există lideri cu privire la conținutul de substanțe nutritive. Primul loc este ocupat de ovăz.

Furajele concentrate pot fi servite iepurilor aparte sau amestecate. Adică le puteți da iepurilor doar ovăz, sau puteți să amestecți ovăzul, să spunem cu grâu și orz și să le serviți acest amestec. Cel mai bine este ca cerealele să fie mărunțite. Crupa de cereale se asimilează mai bine în organismul iepurilor, deci vor fi și mai puține deșeuri.

Apa

Nu trebuie de uitat și de apă în timpul iernii. Acesta trebuie să fie prezentă permanent în cuștile iepurilor și e de dorit să fie caldă. Asta deoarece așa iepurii nu se vor îmbolnăvi de diferite răceli, care pe timp de iarnă sută la sută vor duce la moartea animalelor. Dacă țineți iepurii afară, va trebui să le turnați de câteva ori pe zi apă caldă în vase.

Află aici Cum protejăm iepurii de căldură și realizăm răcirea acestora.

Unii crescători de iepuri obișnuiesc să le pună iepurilor în vase zăpadă în loc de apă. Da, zăpada este de fapt apă în stare solidă, însă este rece și nici nu se topește așa de ușor, doar este frig și afară și în cuști. Toți acești factori vor cauza probleme grave de sănătate pentru iepuri, iar ei suportă foarte greu bolile.

În concluzie putem spune că iepurii sunt niște animale foarte sensibile. Trebuie să aveți mare grijă cum îi hrăniți și ce apă le serviți. O afacere în domeniu este greu de dezvoltat, dar le reușește doar celor care depun suflet și urmăresc cu atenție evoluția acesteia.