‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 12 mai, 2024
12.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAgricultura ecologică se dezvoltă cu pași repezi în UE

Agricultura ecologică se dezvoltă cu pași repezi în UE

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Agricultura ecologică este din ce în ce mai căutată atât de consumatorii europeni, cât şi de cei care vor să investească în agricultură.

Suprafaţa agricolă din Uniunea Europeană (UE) cultivată în sistem ecologic creşte, de la an la an, în medie cu 500.000 de hectare, conform datelor Comisiei Europene. Astfel, dacă în 2002, suprafaţa de teren folosită în producţia ecologică se întindea pe 5,6 milioane de hectare, în 2011, agricultorii europeni foloseau, pentru producţia „eco”, nu mai puţin de 9,6 milioane de hectare, ceea ce înseamnă 5,6% din suprafaţa totală arabilă a UE.

În Austria, o cincime din suprafaţa de teren agricol este destinată producţiei ecologice

Ţările care au cel mai mare procent din suprafaţa de teren agricol folosită în producţia ecologică sunt Austria (19%), Suedia (15,7%), Estonia (14%), Republica Cehă (13%) şi Letonia (10%).

Totodată, ţările care deţin cele mai mari suprafaţe de teren agricol folosit în producţia ecologică sunt: Spania (1,8 milioane de hectare), Italia (1,1 milioane de hectare), Germania (1 milion de hectare), Franţa (0,97 milioane de hectare) şi Marea Britanie (630.000 de hectare). Împreună, cele 5 state deţin 57% din suprafaţa totală de teren agricol a UE folosită în producţia „eco”.

Potrivit recolta.eu, România cultivă doar 2,1% din suprafaţa de teren agricol în regim ecologic, ceea ce înseamnă aproximativ 230.000 de hectare.

‹ adv ›

Agricultura ecologică în UE, o afacere de 20 de miliarde de euro

Conform datelor Comisiei Europene, în anul 2011, agricultura ecologică a adus venituri totale de circa 19,7 miliarde de euro, în creştere cu 9% faţă de 2010. Ceea ce înseamnă, în medie, 2.000 de euro pentru fiecare hectar.

Livezile de măslin acoperă 30% din suprafaţa totală a terenurilor agricole „eco”

‹ adv ›

Europenii preferă să cultive, cel mai mult, măsline în regim ecologic. Astfel, din suprafaţa totală destinată producţiei ecologice în UE, 31% este acoperită cu livezi de măslini. Pe circa 21% din suprafaţa toală „eco” se găsesc livezi de fructe, plantaţiile de viţă-de-vie acoperă 17% din suprafaţă, în timp ce pe 16% din suprafaţa totală sunt cultivate alte culturi permanente.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›